Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Balkánské rytmy...

14.07.2007   Lucie Hajduková   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Balkánské rytmy......crossover, jazzový génius, kubánská hudba a salsa a bezpochyby největší šílenec letošního festivalu Colours of Ostrava Vinicio Capossela a to vše jsme mohli zhlédnout jen během minulých dvou dní.

Abychom vše vzali popořadě, následuje krátké ohlédnutí za prvním dnem. Ačkoli počasí nevykazovalo známky dobré nálady, lidé ano. Sedím okolo čtvrté hodiny na lavičce u Výstaviště a pozoruji okolí. Do začátku prvního koncertu, který festival zahájí a jímž je skupina Gipsy.cz, zbývají dvě hodiny. Zdánlivě jako by se nic nedělo, až na pár skupinek lidí postávajících kolem s obrovskými bágly a karimatkami. Nadšení přespolní čekající na stanové městečko. Náhle se ke mně přibližuje menší skupina naší národnostní menšiny. Instinktivně schovávám náramek sloužící jako vstupenka pod riflovou bundu. Sedají si na lavičku vedle a nechovají se zrovna nejmileji. Je čas k odchodu.

První kapela odstartovala nejen svůj začátek, ale i začátek Colours of Ostrava v 18:15. Tuto čest dostala již zmiňovaná kapela Gipsy.cz. Publikum však do nálady i přes veškerou snahu nepřivedla, postávající se dokonce usmívali komentářům kapely a jejich snaze k oživení. Na pár nadšenců postávajících u pódia kapela nezaujala, publikum popíjelo pivečko, nebo se občerstvovalo u zdejších stánků, povídalo si a kapelu bralo jako kulisu.

To s nadcházejícím vystoupením Gorana Bregoviče se atmosféra náhle změnila. Všichni se těšili až vše vypukne a proto nebylo divu, jaké se dostavilo zklamání ve tvářích lidí, když se dozvěděli, že se vystoupení o půl hodiny odkládá. Před branami festivalu totiž stále stálo asi 2 000 lidí, jež se nedostali dovnitř.

Nakonec se dočkali i tito lidé a vše mohlo vypuknout. O Bregovičově dokonalosti netřeba mluvit. Dostal publikum do velkého tančícího víru a všichni se evidentně dobře bavili. Došlo i na také, kteří zuřivě poskakovali v každém zahraném rytmu bez ohledu na ostatní a okolní svět, zřejmě natolik zaujatí hudbou. Přestože jsme se během vystoupení dočkali několika nemalých spršek v podobě deště na náladě to nikomu neubralo, nikdo neodcházel. Dokonce jsme se dočkali i přídavku v podobě velice očekávané písně Kalashnikov. Atmosféra nebyla srovnatelná s atmosférou předešlé kapely.

Celé čtvrteční vystoupení nakonec zakončila česká kapela Kryštof, která také sklidila úspěch, ač také za stálého deště.
To vše na hlavní stage v Podhradí, během dne jsme však také mohli sledovat Watcha Clan, kteří však měli vystoupení také v pátek na hlavní stage a The Sideburns. Obě skupiny v pátek excelovaly v Templu na stodolní ulici. Stejně jako Watcha Clan mělo ještě jedno vystoupení, The Sideburns se jej dočkali taky a to v pátek v klubu Marley na Černé louce.

A pátek? Nedá se říct že by program zel prázdnotou.

Ráno se na hlavní stage vystřídali Windy a Glayzy a měli následovat dlouho očekávaní The Prostitutes, které však z technických důvodu vystřídala Anna K. &Slo naštěstí jen o výměnu časů, i když mnoho lidí o tom vůbec nemělo tušení, takže jejich zklamání se nedá popřít. Zvláště těch, jež přišli na Annu K. v původním čase a zjistili, že ta už je pryč a hrají The Prostitutes.
 
Na vedlejší scéně se také objevila známá a uznávaná česká hvězda Marie Rottrová. Vystoupení si zopakovali Watcha Clan na hlavní stage, na vedlejší se nám představil kamerunský jazzový génius Richard Bona o jehož úspěchu se nedalo pochybovat. V Podhradí se těsně po dvacáté hodině představili Salsa Celtica, doslova mezinárodní skupina, nalezneme v ní Skoty, Iry, Venezuelce, Angličany, Kubánce, Kolumbijce i Chilany. Prostě hotová směs, u které si říkáte to prostě nemůže fungovat, ale funguje. A jak. Dav tančil v rytmu a Salsa Celtic si koncert evidentně užívala.

Také Vinicio Capossela se nenudil, už od začátku se o něm tvrdilo, že je největším bláznem festivalu. On však dělá show, nehraje jen písně o ničem, nalezneme v nich spoustu literatury jak sám říká, měly by být hluboké na příběh a při koncertě je musí podat i s příběhem.
 
A to také dělá, při první písni si nasadí pohanskou masku býka s rohy, do rukou vezme kraví zvonce a píseň začíná. Publikum nevěřícně zírá, posléze se však přidává do rytmu a tančí. S druhou písní nezůstane pozadu, sundá si masku a nasadí ruskou ušanku a sluneční brýle s červenými obroučkami. Rozjíždí se další song, při třetí písni umocní dojem červeným kabátem patřícím k ušance. Pak vytahuje z kapsy papírek a říká : „Dobrý den, Ostravo, tohle je jen začátek.“
Pak představí další píseň Gymnasio a česky promluví : „ Budeme cvičit.“

Nesmím také opomenout další hvězdy, které pátečnímu festivalu kralovaly například Bajofondo Tango Club, křehké duo CocoRosie, Coldcut či v dřívějších hodinách v Marley Sunflower Karavan. Na plné obrátky také ale běžely i ostatní scény, divadlo na Černé louce a workshopy na Hradě. Klub Marley v pátek poctili návštěvou Toxique, Indy a Wich, již ve čtvrtek zmiňovaní The Sideburns a Frank Zappa Quartet. V pozadí nezůstaly ani scény Templ na stodolní ulici, kinokavárna, kostel, kde se představil Djivan Gasparyan a tent v Podhradí.

Zdroj fotografie: www.goranbregovic.co.yu


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0364 s