Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co bylo před Pánem prstenů?

23.07.2007   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co bylo před Pánem prstenů?Trilogii J. R. R. Tolkiena Pán prstenů zná po jejím zfilmování snad každý. O poznání méně lidí si ale přečetlo „Genesis“ Pána prstenů – knihu zvanou Silmarillion. Nová knížka, která vznikla díky Tolkienovu synovi, leží v dějinách mezi stvořením a dějem Pána prstenů. Jmenuje se Húrinovy děti.

Poctiví čtenáři s výbornou pamětí možná ještě chovají kdesi mezi svými trénovanými mozkovými závity letmou informaci z Pána prstenů, kde je Túrin zmiňován jako mocný elfský přítel a zdatný bojovník z dávných dob. Proč se bavíme o Túrinovi, když kniha má pojednávat o Húrinovi? Jednoduše proto, že Túrin, jeden z největších bojovníků dávné Středozemě, byl synem Húrinovým.

Krásná Morwen a udatný bojovník Húrin zplodili tři děti – Túrina, Lalaith a Niënor. Rozkošná Lalaith, věčně smějící se, zemřela v rozpuku mládí. Morwen zůstal syn a očekávání dalšího potomka, dcerky, když se její vyvolený vypravil do lítého boje s armádami skřetů, kterou ovládal všemocný Morgoth, personifikace zla ve Středozemi.

Húrin se z boje již nevrátil. Upadl v zajetí kletby Pána zla, seděl jako přikován ke skále a mohl jen pozorovat, jak kletba pomalu dopadá na jeho rod… A nikdo nevěděl, zda trpí v podzemních žalářích, či zda padl v boji.

Armády skřetů začínají pomalu obsazovat Středozem, drsní lidé přicházejí z temných lesů a staví se na stranu zla. Pro Morwen a její potomky nastávají krušné časy. Staršího syna posílá s několika ochránci na nebezpečnou cestu ke království, které zůstává ochráněno mocnou elfaskou magií a sama se rozhodne zůstat a čelit v ponížení a hladomoru nájezdníkům.

Túrin dospěje pod ochrannou rukou krále Thingolda v neohroženého a tvrdohlavého bojovníka. Nešťastná smrt jednoho z králových rádců a hrozící nespravedlivé obvinění vyhání syna Húrinova za ochrannou hranici království. Chce se probít zpět ke své matce a mladé sestře, aniž by tušil, že se obě vypravily najít jej do bezpečí Thingoldova království.

Tak začíná nekončící pátrání po rodině i vlastní identitě a lásce, která bývá oklamána pýchou a kouzly. Realistické líčení historie Středozemě nezklame Tolkienovi příznivce, ale těžko říci, zda zaujme i ty, kteří ještě Pána prstenů nečetli. Děj knihy je temný, čtenář se dočká souboje s Morgothovým drakem Glaurungem, krvežíznivých bitev, smrtících rozhodnutí a lásky, bez které nemá smysl žít.

V úvodním slově, od Tolkienova syna, se dozvíme, kterak a kdy životy Túrina a Niënor jeho otec zaznamenal a co se s nimi dělo.
K příběhům o Húrinových dětech patří v dodatcích i rodokmeny knížat Noldor, Bëorova domu a domu Hadorova a lidu Halethina, seznam jmen v příběhu Húrinových dětí, opoznámkovaná mapa a samozřejmě řada tesklivě vyznívajících obrázků ze štětce Alana Lee.

John Ronald Reuel Tolkien: Húrinovy děti, vydalo nakladatelství Argo
Titulní stránka převzata z Argo.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.039 s