Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Brunovský se usídlil v pojišťovně

24.07.2007   Michaela Wilhelmová   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Brunovský se usídlil v pojišťovněMelancholické obrazy slovenského akademického malíře Daniela Brunovského jsou k vidění do konce července v centrále VZP. Spojuje je dynamika, jednolitost a barevná nonkonformita...

Přestože českému publiku jméno Daniela Brunovského asi mnoho neřekne, má za sebou již na šedesát samostatných výstav po celém světě. Jen u nás byla zatím jeho tvorba poněkud zanedbávána, takže současná výstava tvoří první ucelený náhled do umělcovy tvorby na našem území.

Brunovský byl ke kariéře umělce předurčen už od mládí, které trávil v rodině profesionálního grafika v podobě svého otce. Daniel poté vystudoval Střední školu uměleckého průmyslu v Bratislavě a pokračoval ve svém vzdělávání na Vysoké škole výtvarných umění tamtéž. Pozadu ale nezůstal ani se studijními pobyty v zahraničí - Academia di Belle Arti v Římě ho měla příležitost hostit po půl roku (konkrétně v roce 1984). Řím se stal také jedním z prvních míst, kde mladý umělec svou tvorbu prezentoval.

Umělcův projev zaznamenal vliv kapacit, jako například Rudolf Fila.

Pana Brunovského rozhodně nemůžeme označit za jednosměrně se ubírajícího umělce, jak by se možná mohlo na první pohled z výstavy zdát. Krom malířské řemesla se totiž zabývá i šperkařstvím (které ovšem také nezapře stylizované postavy, jak je můžeme shlédnout na plátně), grafikou, vyrábí i plastiky a všeliké trojdimenzionální objekty.

Takto širokou paletu umělcovy tvorby však výstava nezabírá. Shlédneme na ní jen výběr z malířských počinů, který dýchá na návštěvníka moderním zamyšlením, snoubícím se s odlehčením dětského světa. Většina Brunovských obrazů má dynamiku a výraz, který do sebe vsákne pozorovatel jako houba. Co se líbit nemusí, je až přílišná jednolitost tvorby – umělec má stylizovaný projev natolik, že se v něm nalézá obtížněji inovace, různorodost. Jak již stojí výše, lehce by se tomuto dojmu předešlo doplněním obrazů o několik plastik či šperků. Těch se ale bohužel nedočkáme.

Pro zájemce je k dispozici i ceník děl, nejlevnější, Mesiac o rozměrech 60 x 70, přijde na 25 000,- a nejdražší kousky, Modrá a Klub osamělých srdcí jsou k mání po 80 000,-. Kdo ví, třeba si mezi vystavenými devatenácti kusy vyberete ten svůj…

Výstava s názvem Obrazy plné tajemství a melancholie autora Daniela Brunovského se koná v budově VZP, Orlická ul, Praha. Otevřeno je pro všechny návštěvníky (samozřejmě nejen pojištěnce VZP) v pondělí a středu 8 – 17h, v úterý a čtvrtek do 16h a v pátek jen do 13h. Výstava je zdarma.

Obrázky - které patří k vystavovaným dílům - jsou přejaty z domovské stránky D. Brunovského: http://www.brunovsky.com






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.0059 s