Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Křížem krážem

26.07.2007   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Křížem krážemPředem nutno říci, že publikace nakladatelství Fragment Křížem krážem po českých horách pěšky i na kole se skutečně týká jen hor českých, ne moravských. To považuji za velkou škodu a doufám, že podobně jako průvodce Na kole křížem krážem po Čechách má své dvojče Na kole křížem krážem po Moravě a Slezsku, dočkají se „hory“ také své druhé části.

Křížem krážem po českých horách více či méně popisuje čtrnáct českých pohoří, jež splnily tato kritéria výběru: alespoň jeden z vrcholů přesahuje 800 metrů a zároveň zde zažijete pocit, že se díváte na okolní krajinu z výšky. Podle rozsáhlosti jednotlivých horstev se pak úměrně odvíjí i rozsáhlost jednotlivých kapitol. Dalo by se říci spravedlivě, i když občas mezi slovy prosvítá, že autor Tomáš Feřtek přeci jen mírně nadržuje Krkonoším, horám přeci jen v Čechách nejvyšším a snad i nejrozmanitějším. Z popisů všech hor ovšem bez rozdílu čiší láska k přírodě, úcta k historii a obdiv k lidem dobré vůle, kteří se bezištně starají o svůj kraj či třeba ctí tradice.
Jednotlivé kapitoly se skládají z obecného popisu konkrétních hor, jejich tpyické charakteristiky i zvláštnůstek s konkrétním krajem spojených. Každá stať obsahuje upozornění na pozoruhodná místa, pěší tip a cyklo tip, námět na hřebenovou túru. Vše doplňují mapy a fotografie, díky nimž si dokážete tamní atmosféru lépe představit a dobře se v nich zorientovat. Překvapí vás třeba i neopomenutí a informace o vojensky uzavřených prostorech, mezi něž např. patří Doupovské hory.
Přestože jsem sama v knize objevila zajímavé tipy na výlet a přestože myslím, že se autor vskutku snažil vystihnout všechna pro a proti a podat čtenářům co nejobjektivnější návod, jak ke kterým horám přistupovat (rozlišuje dokonce, které vrchy je lepší obcházet a na které se prostě vyškrábat), přesto všechno se domnívám, že kompletnější by publikace byla, kdyby ji zpracovával kolektiv autorů. Subjektivita se zkrátka ani přes veškerou píli nepodařila vyloučit a tak autorovi co zasvěcenému milovníkovi unikla hvězdárna na Kleti (pro jednoho nepodstatná záležitost, pro jiného rarita), nebo se třeba zmínil o muzeu, které již několik let nefunguje. Kromě toho jsem v knize bohužel objevila několik chyb gramatických,  převážně tápajících ve velkých a malých písmenech složených názvů (na několika stránkách tady např. máme zmínku o Nové Vsi, Nové vsi i nové Vsi). Shrnuto a podtrženo byh pro podobné odborné knihy doporučovala se řídit heslem: Víc hlav, víc rozumu.
Vzhledem k přínosu průvodce a jejímu celkovému, i přes toto mentorování, pozitivnímu dojmu si však troufám říci, že se jedná pouze o drobné chyby na kráse a já věřím, že naprostá většina jejích čtenářů si v ní spokojeně nejen zalistuje, ale nechá se jí i inspirovat.

Knihu "Křížem krážem po českých horách pěšky i na kole" Tomáše Feřteka vydalo v r. 2007 nakladatelství Fragment
Zdroj fotografie:
www.fragment.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0319 s