Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Všude krásně, doma nejkrásněji

27.07.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Všude krásně, doma nejkrásnějiNěkdy opěvujeme daleké katedrály a vzdálené moře, ale často zapomínáme, že u nás je nespočetně pozoruhodných a krásných míst. Vydejte se za jejich poznáním... Kam?


To nám naznačí knížka 52 magických výletů, celoroční průvodce nejen na víkend. Po stopách našich předků i bizarních úkazů přírody můžeme putovat křížem krážem, poznávat méně známé lokality a skryté krásy takřka za humny. Jistě jste už na svých toulkách objevili smírčí kříž krčící se kdesi na rozcestí: „ na omak drsně příjemný, teplý od slunce, tichý, zapomenutý... Je v něm zlo násilné smrti? Anebo dobro poctivé snahy usmířit se se svými výčitkami? Nebo faleš odpustku?“ Tak o tom můžeme přemýšlet v hebkém mechu u Třeště, nebo v podhůří Jizerských hor. Ještě je, mnohdy neznámé, můžeme spatřit. Nejsou většinou předmětem pozornosti historiků ani památkářů, i když jejich příběhy jsou vzrušivé, napínavé, pohádkové. V krajině kdysi rozeseté vykřičníky smrti a smíření dnes leckdy putují do zahrad zahraničních zbohatlíků...

Nedaleko Sedlčan leží málo známá vodní tvrz křepenická, kdysi pozdní domov Jakuba Krčína. Ze školy ho známe jako zakladatele rožmberských rybníků, ale povídá se, že ve své tvrzi vyráběl zlato. A to se stalo prostředkem k rozšiřování jeho panství. Nebo se zcela jednoduše, po vzoru faustovských postav, upsal ďáblu? Jak jinak by dokázal postavit vodní dílo, jež ohromuje svou dokonalostí dodnes? Tomu nasvědčuje i prázdná Krčínova hrobka v Obděnicích, místní vždy byli přesvědčeni, že ho čert nakonec do pekla odnesl.

Tak dva výšlapy máme za sebou, další padesátka čeká už jenom na vás.

Marie Trávníčková publikovala své výlety v příloze Hospodářských novin Víkend. Pravidelně jsem je sledovala a líbilo se mi, že se nespokojuje s tradičním popisem míst, ale přidává i poutavé pověsti, lechtivé příběhy, neotřelé příhody spjaté s lokalitou. Další předností je, že nás přivádí na méně známá, tudíž turisty nezahlcená, ale přece jen opomíjená místa. Jako inspirace na následující víkend neocenitelná. V knižní podobě jsem očekávala ne pouze jednoduché převzetí, ale hlubší propracování, obohacené o další faktografické údaje. Také úvodní fotografie by zasloužily odění do barevného hávu.

Marie Trávníčková, 52 magických výletů. Vydalo nakladatelství XYZ v roce 2007
Zdroj fotografie: www.xyz-knihy.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0328 s