Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na návštěvě u Jana Zrzavého

28.07.2007   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na návštěvě u Jana ZrzavéhoV kolekci fotografií Jana Zrzavého z kamery Pavla Váchy je ojedinělý soubor - fotografie z návštěv v malířově milované Okrouhlici na konci šedesátých let. Daleko od pražských návštěv a telefonů se Jan Zrzavý cítil velmi radostně. Obklopen svým světem, svým prostředím. Za okny krajina dětství. I zde se však těšil z občasných hostů. Prostřednictvím snímků Pavla Váchy, umístěných ve Výstavní síni Staré radnice ve Žďáru nad Sázavou, se můžete na návštěvu k Janu Zrzavému do Okrouhlice podívat. Možná prožít i virtuální setkání s Mistrem u skleničky červeného vína - a snad, bude-li mít opravdu dobrou náladu, vám ukáže, jak vypadá bez své nepostradatelné čepičky…..

Pavel Vácha (1940)

Po amatérských začátcích a několika letech práce v novinách vystudoval jako jeden z prvních nově otevřený obor - výtvarnou fotografii na pražské FAMU. Absolvoval v roce 1968 - a od té doby se věnuje fotografii jako volný výtvarník. Spolupracoval s mnoha časopisy a nakladatelstvími, doma i v zahraničí. Připravil fotografie pro desítky gramofonových obalů, v Artii vydal několik knih. Spolupracoval i s několika zahraničními nakladatelstvími. Za zaznamenání stojí zejména knihy, které vyšly v nakladatelstvích Sturz a Kraft v německém Würzburgu - věnované Krkonoším, Praze a Brnu. Mnoha vydání se dočkala kniha Svět starých Slovanů v pražské Artii. Pozornost si zaslouží ilustrace v monografii věnované Telči z nakladatelství Odeon. Velkým souborem fotografií doprovází knihu Lubomíra Dorůžky Jazz mezi tanky a klíči, která nedávno vyšla v pražském Torstu.
 
Právě v této knize jsou ve větším souboru publikovány fotografie, které patří k důležité části autorovy tvorby - černobílé fotografie, portréty a živé záběry, čistá, nearanžovaná fotografie. Jiné velké soubory černobílých fotografií, které prozrazují autorovo prvotní okouzlení fotografií bressonovského ražení a jeho vyznáním „rozhodujícího okamžiku“ zatím nenašly možnost knižního vydání. Jsou dosud jen roztroušeny po časopisech a jako náhodné knižní ilustrace. Byly však divákům představeny na mnoha výstavách doma i v zahraničí.

Pavel Vácha se již od svých fotografických začátků věnuje portrétu. Živé, nearanžované portréty lidí v jejich vlastním prostředí, v přirozeném světle bytu, pracovny nebo ulice fotografoval a fotografuje stále. Klasicky, černobíle. Postupem času se mezi fotografovanými objevovaly známé osobnosti uměleckého světa. Muzikanti, spisovatelé, malíři a sochaři. Výsledkem mnoha krásných setkání je řada portrétů velkých osobností - Ota Pavel, Václav Neumann, Josef Sudek, Jan Werich a mnoho dalších. Mezi nimi dlouhá řada fotografií Jana Zrzavého. Doma na Zámeckých schodech pod Pražským Hradem, téměř „oficiální“ portréty s Kleopatrou v atelieru, v uličkách Malé Strany, na výstavách.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0507 s