Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tramp nebo čundrák? II.

31.07.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tramp nebo čundrák? II.Bez ohledu na jakých zádech si lebedilo, jedno poznávací znamení zmizelo. Nevidíte tele, nevidíte usárnu. Logicky. Od 1. světové uteklo 89 let, od 2. světové války 62 let. Charakteristické atributy se rozpadají. Trh nabízí batožiny nejrůznější vnitřní litráže a značně pohodlnější. Píšeme rok 2007.

Krajánka s převázanou dekou přes záda jsme nejspíš naposled zahlédli ve filmu „Obušku, z pytle ven“. Pan Pešek tak vandroval světem. My ale, chtě, nechtě, chceme dál. Musíme se dotknout světonázoru lidí, prchajících z měst do náruče přírody.
Tramp je převážně levicově orientovaný jedinec, uznávající, přece jen, jakýsi řád. Vzhledem ke svému volnomyšlenkářskému přesvědčení nenávidí jakoukoliv totalitu. Proto trampy nacházíme uprostřed lidí z protifašistického odboje, proto se příčili v krku náčelníkům bolševické zvůle. Proto mnozí z nich mizeli ve světě z Česka i v 2. polovině 20. století.

Čundrák. To slovo má až pejorativní nádech. Cítíte to stejně? Čundrák, anarchista až za hrob. Pravidla a řády jsou mu šumafuk. Vyjede ven a do lesa ani nedojde. Do slavnostního ohně cvrnkne vajgla a když ho někdo upozorní, odpoví: „Vy toho ...“. Krká u stolu a hlasitě mlaská. Ešus ani nepřibalí. Nepotřebuje jej. V hospodě mu něco uklohní a les raději podpalovat nebude. Čundrák. Vstoupil jsem na tenký led. Jsem si toho vědom. Jde o ten anarchismus. Někde jsem totiž řekl, že takový nejspíš jsem. Tak, takový ne!

Nikdy jsem se nestal trampem ani čundrákem. Pokud mám zaškatulkovat své činění, zvolím, v intencích dnešního jazyka, „outdoorové aktivity“. Venku pobývám neskonale rád. Když se ohlédnu, nechci to nazývat turistikou, říkejme spíš sport. U něj zase vnímáme přípravu a okamžik klíčového výkonu, tak nevím. O to teď nejde.

Zajímavě se tváří průsečík, v němž se potkáváme s anglickou populací a záhy s bůhvíjakou, dnes vystupující jako americkou.

Zatímco obyvatel Albionu je nesmírně hrdý na svůj původ (nedivím se) a k sobě obyčejně přísný, americký přistěhovalec z Evropy hudruje nad svou současností stejně, jako v původní domovině. Zatímco člověk z Albionu vystupuje až aristokraticky, americký přistěhovalec, bez ohledu na svou současnou ekonomickou situaci, zůstává v duši proletář.

Má rozhodně větší možnosti navštívit leccos kolem sebe, ale průměrná chuť objevovat nové, v původním smyslu pionýrství prvních osadníků jeho nového kontinentu, vytěkala někde u mekáče, či kde. Výjimky existují, jistě. Troufám si dokonce tvrdit, že návštěvník z našeho kontinentu zná zeměpisně Ameriku pomalu víc, než její obyvatel. Jiná situace vládne v Austrálii. Co když komfort, obklopující amíka, dusí touhu poznávat nová místa? Veliký mezinárodní potlach (slavnostní setkání) trampů se odehrával v roce 1982 v Austrálii. Nový Zéland termín „tramping“ dokonce zavedl do mezinárodního názvosloví.

Shrňme to. Když sáhnu po tradicích, celkové kultuře, pozdravím se nejraději s trampem z Albionu. Nehledě k mé utkvělé a teď i odtajněné vizi, že nám oběma koluje v žilách šťopička keltské krve.
A i když mi budou říkat opak, většina čundráků táhla dál na západ a to i ti, jenž opouštěli svou vlast jako trampi. Ti uměli a umí napružit svůj organismus za smysluplným cílem, čundráci leniví.

Ale pak je tu muzika, která mi všechny teorie zase rozmetá jak domeček z karet. Jak to říkají ti čundráci? „Vy toho ...“

Zdroj fotografie: gymkh.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: John z Průhonic - 31.7.2014 - 1:05

Čundrák
O čundrování, vandrování ani trampingu jsem neměl tehdy ani ponětí. Bydlel jsem tehdy na půl cestě mezi Plzní a Klatovy, bylo mi deset, vycházel Foglar, May, Seton, London... Super bylo nakladatelství Profil Ostrava, estli se nepletu, tam vycházely kreslené příběhy Rychlých šípů.
Foglarovi hrdinové nikdy nejezdili na vandry ani netrampovali, vyráželi na výpravy.
Vycházelo ábíčko a Jestřáb byl v našich očích tehdy obrovsky chytrý Indián, který nám radil.V té samé době byl na vrcholu i Vinnetou.
V ABC byly HP -hlídky přírody a RP - raketové posádky.
Měl jsem tehdy kamaráda, chodili jsme do stejné třídy,ale bydleli každý v jiné vesnici asi 10km od sebe. A vyráželi jsme na VÝPRAVY. Jako hrdinové Foglarových knížek. Založili jsme kmen vLKŮ,on byl Bílý vlk, já byl Šedý vlk.
Ve třinácti letech jsem byl odstěhován, ještě předtím jsme zakopali naši kroniku pod roupovským hradem.
U nás na západě se hodně čundrovalo. Určitě i u nás byli v té době trampové, ale přiznám se, že jsem to nějak moc nepostřeh, protože ti, které jsem znal, vyráželi na čundr. Čundrák je do dnešního dne v mých očích tulák, někam vrazí, neuznává pravidla společnosti, je svůj, nejezdí na potlachy ani folkové akce, udělá si oheň, kde chce, zažil jsem, zaplať věk, ještě doby, kdy, když nebyla skobou na stromě přitlučená cedule TÁBOŘENÍ ZAKÁZÁNO, bylo víceméně povoleno.
Pak jsem si propeklil dva pražské roky. A ujížděl jsem do Psár za příbuznými nebo se toulal po okolních lesích.
Pak přišly Průhonice. Učil jsem se v Praze na knihkupce.V Praze všichni vyráželi na vandr a ke slovu čundr už se tenkrát tvářili kysele. Přitom vandrák býval kdysi člověk, co bloudil starým Rakouskem, případně kousek dál, měl svou "pracovní knížku", v níž byl - jak by se dneska řeklo - pracovní posudek bývalého zaměstnavatele. Vlastně to byl vandrovní či vandrovník. Vandrák už je jako oškubanec, špína, nechuta...Chodil a cestoval, učil se, pracoval, měl cíl.
Tramp, podle Ottova slovníku naučného, býval kolesový parník. Trampové byli taky různí tuláci a pobudové, většina z nich ale také potřebovala k životu svobodu a volnost.
Slyšel jsem že slovo tramp přinesl do Čech z Ameriky Zdeněk Matěj Kuděj, čemuž já věřím, někdo mi tvrdil, že to je z Londona, o čemž pochybuju. Tím netvrdím, že je to tak či onak. Pokud někdo bude OPRAVDU VĚDĚT, odkud přišlo k nám, budu rád, když se ozve.
Měl jsem tzv. "hádací"období na téma čundrák, vandrák a tramp, ale už je to za mnou. Já jsem, ty jsi. Nemusíš pomáhat přírodě, hlavně jí neuškoď. Prostě, až odejdeš z lesa, ať nikdo nepozná, žes tam byl. Tečka.
Jo,eště jsem zapomněl říct, že pod stanem jsem spal naposled v roce 1971. Miluju hvězdy, ale umím se zapařit i pod igelitem.
Jo, jinak nejsem žádnej zálesák, ale dolesák. dO LESA VŽDY DOJDU.:-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0258 s