Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ďábel a slečna Chantal

16.08.2007   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ďábel a slečna Chantal„Když to nejméně čekáme, život se na nás obrátí s výzvou, aby vyzkoušel naši odvahu a vůli ke změně, v tom okamžiku nám není nic platné předstírat, že se nic neděje, anebo se vymlouvat, že ještě nejsme připraveni,“ říká v úvodu své knihy „Ďábel a slečna Chantal,“ brazilský spisovatel Paolo Coelho a mluví mi z duše. V průběhu knihy k nám promlouvá prostřednictvím jejích postav, ale mluví vlastně i našimi ústy, našimi myšlenkami, našimi skutky. Protože to, o čem píše, to jsme my – lidé.

Když píše, že „v uskutečnění snů brání lidem dvě věci: když si představují, že jsou nemožné, anebo naopak když při náhlém otočení kola osudu naprosto nečekaně zjistí, že se změnily v cosi možného,“ má pravdu. Tak prostou a syrovou, až to bolí. Protože pravdou jsou i jeho další slova: „Právě v té chvíli se objeví strach z cesty, o níž se neví, kam povede, z života, který před člověka staví dosud neznámé výzvy, z možnosti, že věci, na něž jsme si zvykli, nadobro zmizí... Lidé chtějí všecko změnit, ale zároveň si přejí, aby bylo všecko pořád při starém...“

To všechno je krutá a bolestná pravda. Lidé se odnepaměti snaží změnit své životy a když k tomu konečně (!) dostanou příležitost, couvnou. Ze strachu, ze zbabělosti, z obav, že přijdou o to, co už mají jisté...

Samotný příběh Chantal a jedné zapadlé horské vesnice se stává odstrašujícím příkladem, kam až může zajít lidská chamtivost, jak se může zvrtnout původně pevný a jasný postoj, co všechno jsou lidé schopní obětovat, když mají na dosah něco, o čem by si jindy mohli jen nechat zdát... Ale nic není zadarmo.

Ďábel v podobě tajemného cizince, který jednoho dne přijíždí do hor, aby tu rozehrál svou děsivou hru s lidskými osudy, jim nabízí nečekanou možnost zbohatnutí a samotné Chantal únik ze stereotypního života, kde ji nic než jednotvárnost a nuda nečeká. Chantal se brání. Bojuje s pokušením, s ďáblem v cizincově duši, se sebou samotnou – s lakotou a touhou uniknout. Navždy. A nakonec se ukáže, že to všechno nic neznamenalo, že ten největší a nejtěžší boj ji teprve čeká – boj se svědomím těch ostatních, s úctou k životu, k sobě samým, s hodnotami, které se najednou jaksi převrátily, s umanutostí zaslepených lidí vidících jen možnost snadno přijít k bohatství.

Ďábel se směje a čtenáři běhá po zádech mráz. Opravdu mohou lidé zajít tak daleko? Kde se nachází hranice, kterou by neměli překročit? Mohou obětovat všechno, co se v životě naučili, co jim vštěpovali od narození, co vyznávali ještě před několika dny?

Odpověď se nabízí snadno: Ano.

Bohužel.

Ale pokud přece jen chcete najít jinou odpověď, určitě si knihu „Ďábel a slečna Chantal“ přečtěte. Nebudete litovat.

Zdroj obrázku:euriditus.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Lucie - 19.8.2007 - 7:59

Knihy Paula Coelha patří mezi mé oblíbené.
Doporučuji opravdu všem, kteří neustále dumají nad životem a životním štěstím!
Paulo Coelho píše díla, která nám hodně ovlivní. stejně jako mě Alchymista či Poutník.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0387 s