Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Žádají o pomoc III. – 200 let staré proroctví

20.08.2007   Lucie Hajduková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Žádají o pomoc III. – 200 let staré proroctvíV předchozích dvou dílech jsme hovořili o pomoci lidem, dnes se podíváme na to, že i příroda často potřebuje pomoc a nachází se v katastrofálním stavu. Když se tedy zmíníme o ochraně přírody, jednoznačně se nám vybaví její nejznámější organizace Greenpeace.


Co vůbec Greenpeace znamená? Doslova je to zelený mír, takže již z názvu organizace je patrné, o co se snaží. Greenpeace založili zhruba před 30 lety a stále mají stejný záměr - ochrana přírody a životního prostředí. Svým postojem opravdu dokazují, že to myslí vážně, kvůli nezávislosti ani v dnešní době nepříjímají finanční dary od států, politických stran, průmyslových a jiných firem a dokonce ani od nadací, které jsou s nimi spojeny.

O co se Greenpeace snaží? Usilují o možnost zachovat život na Zemi ve vší rozmanitosti, chtějí zabránit znečišťování atmosféry a spoustu dalšího. Téměř vše, co si vybavíte pod pojmem zelený mír, sem patří.
Greenpeace také konají kampaně proti největším znečišťovatelům a upozorňují na globální ekologické problémy.

Také pro svou nezávislost je tato organizace založena především na jednotlivých dobrovolnících a dobrovolnických hnutích, jejichž pomoc je neocenitelná.

Trocha historie a vznik Greenpeace
V roce 1971 prováděly Spojené státy na malém ostrově zvaném Amchitka v souostroví Aleuty u západního pobřeží Aljašky atmosférické testy atomových zbraní. Tento ostrov byl nejenom posledním útočištěm tří tisíc ohrožených mořských vyder, domovem orla, sokola stěhovavého a dalších divokých zvířat, ale nalézal se též v epicentru nejčastějších zemětřesení na světě.
Motivováni vírou, že i jedinec může dosáhnout změny, pronajalo si dvanáct odhodlaných mužů otlučenou rybářskou loď a vypravili se z kanadského Vancouveru, aby atomovému testu zabránili. Zvolili si název, který vyjadřoval zájem o přírodu i jejich touhu zbavit svět jaderné hrozby - Greenpeace (zelený mír). Jejich odvaha, nasazení a nenásilná forma protestu se později staly příkladem, který inspiroval tisíce lidí k následování.
Jeden člen posádky si s sebou vzal knihu starých indiánských legend s názvem Bojovníci duhy (Warriors of the Rainbow). Kniha obsahovala i 200 let staré proroctví indiánské stařeny z kmene Cree, v němž se mj. praví: „Až Země bude zpustlá, řeky otrávené, moře zčerná a ptáci začnou padat z nebe, pak v poslední chvíli Indián znovu získá svého ducha, spojí se s bílým mužem a naučí ho ctít Zemi. Společně povstanou proti ničení a stanou se Bojovníky duhy.“ Tato kniha změnila posádce život a dala vzniknout jedné z nejznámějších ekologických organizací na světě.
(výňatek ze stránek Greenpeace)

Dnes se zúčastňují kampaní na pomoc velrybám, jež kvůli choutkám některých našich gurmánů pomalu vymírají. Především Korea se o to silně zapříčiňuje, povolila totiž prodej tzv. náhodně (omylem) zabitých velryb, není proto překvapením, že velryby umírají náhodně docela velmi často. Ptáte se, k čemu to slouží? Město Ulsan totiž hodlá postavit továrnu na zpracování masa z kytovců zabitých jak „nechtěně“, tak pro takzvané vědecké účely.

Další kampaní chtějí zachránit dnes už pomalu vymýcené pralesy, dnes zřejmě nikoho nenapadlo, že v pralesech žije až 90 % všech živých druhů, jež Zemi obývají! V důsledku toho do dnešního data lidé zničili už 80% všech světových pralesů. Jak to dopadne se zbývajícím 20% ? Záleží jen nás.

A co již zmíněná ochrana klimatu a globální oteplování? Vědecké výzkumy hlásají, že pokud spálíme více než čtvrtinu současně známých zásob fosilních paliv, dojde ke klimatické katastrofě.

Stručně jsem popsala a vybrala tři kampaně, jež Greenpeace organizují a které mě zaujaly nejvíce. Tato organizace se však angažuje i v boji proti toxickému znečištění, genetické manipulaci, energetice a jadernému ozbrojení. Dále organizuje spoustu dodatečných kampaní, které však nepostrádají na důležitosti.
Aby organizace mohla fungovat a aby dostala potřebný hlas k tomu, aby těmto věcem zabránili či upozornili na jejich konání, je zapotřebí mnoha lidí. V současné době Greenpeace podporují cca 3 miliony jednotlivců na celém světě. Pokud byste chtěli pomoci Greenpeace, na svých stránkách toto hnutí stále nabízí spoustu dobrovolnické práce, mezi kterou si můžete vybrat tu svou formu podpory.

Předchozí díly : Žádají o pomoc I. -děti bez perspektivy(klikni
                      Žádají o pomoc II. - denně 100 dárců(klikni)

Zdroj fotografie : www.greenpeace.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0215 s