Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ve stínu stromů

19.08.2007   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ve stínu stromůTextové slogany posbírané během cesty životem. Zapamatovatelné melodické figury. Trochu nadsázky z jeviště a odhozené skrupule měšťáctví pod ním. Ostřílení muzikanti, kterým je spolu dobře. Dávají to znát, chlapi. Povídám si s Tomášem Kotorou, zpěvákem a leadrem skupiny Na starý kolena band, po jejich úspěšném vystoupení na plzeňském festivalu Na ulici.

Sympatický patos najdeme i v popisu jejich hudby. Hard American Country Music. Představte si to! Tomáši, jak to krystalizovalo? V sestavě máš rockery, jsou tam lidi i z jiné branže?
Popisek je kompilát toho, co hrajeme a chceme hrát. Vycházíme z pravého amerického kytarového country, tedy toho, co se tam hraje s bicími. Ne to, co si lidé u nás pod tím donedávna přestavovali. A trošku jsme všechno přitvrdili. Je „tvrdá doba“, tak se to musí ukázat i v tomto žánru. Jinde je dávno. Při cestě po USA a Kanadě jsem byl překvapen, jaký úžasný bigbeat v jejich pojetí se pod názvem country schovává.
No a s tím souvisí i personální obsazení kapely. Zjistil jsem, a teď proboha nechci nikoho z výborných muzikantů svého oboru urazit, že moje pojetí country se, třeba jenom s folkaři či bluegrassisty v kapele, hrát nedá. Jako doplněk či host do kádru ano, ale nedá se na nich stavět základ kapely. Ne, co si představuji. Vidím to jasně a kluci s tím souhlasí! Proto člověkové od rocku, bigbeatu, jazzu a alternativy. Každý do toho perfektně zapadá a to spojení šlape a funguje. Samozřejmě, sešla se parta, která si rozumí. Dokážeme se bavit o čemkoli, filmech, umění, technice, filozofii atd. Jsme schopni spolu jet vodu a nepohádat se. Na zkouškách většinu času prokecáme a prochechtáme. Jo, mám z toho radost. Ale musel jsem čekat, až na starý kolena.

Na vaší muzice je znát, že si nepotřebujete na nic hrát. Že se sešli chlapi, co mají, svým způsobem, uklizenou silnici, v kolně něco podobného vytuněnému harleyi a nastala doba vyjet. Máte připravenou helmičku na cestu?
Tak to jsi řekl naprosto přesně a doslova. Já sám jsem motorkář, i když jsi to samozřejmě myslel obrazně, a tu helmičku i motorku připravenou mám. Bez toho bych se ani před takovouhle muziku nemohl jako lídr postavit. Byla by to jen přetvářka a hraní si na „něco“ . To neumím a odmítám se na starý kolena učit. Ale samozřejmě, že máme v záloze zajímavé věci a projekty. No a času na to máme dost, ne?

Musím ti složit poklonu. Týden už brousím po městě, slyšel jsem spoustu skvělých muzikantů a nevázané nadšení hlediště. Ovšem autentičnost „pana diváka“ zažívám až tady. Máte nějaký fígl? Děláte na tom? Je to přirozený atribut vaší hudby?
Na ničem takovém samozřejmě neděláme. Bereme to tak, že i my jsme stejní jako posluchači. Když nás něco baví a budeme to dávat najevo, tak ten předpoklad, že pobavíme ještě někoho (třeba 19. 9. v Jamu, tady v Plzni), je veliký. Dobře hrát a udělat tím hezky sobě, přátelům a známým. I příštím. Lidi, nebojte se přijít, uvolnit se a usmívat. Každý z nás, když vyleze na podium před publikum, musí být částí duše exhibicionista. Na tom přeci není nic špatného. Tak ven s tím ! I pod pódiem.

Okno do vášeho webu je, mimochodem, atraktivní. Věnuje se tomu někdo ze skupiny? Čím web naplníte? Ukoj mou zvědavost, proč jižanská vlajka?
Webu se věnuje Libor z kapely. Začátek nebyl jednoduchý, ale máme už takových věcí, které tam chceme a musíme dát, že, chudák, nestíhá. Fotky, nahrávky, diskuzní fórum, materiály ke stažení atd. O grafické úpravě a ostatních věcech jsme měli dávno jasno a ani jsme nemuseli nikde nic kopírovat. Zatím to dokážeme (my nebo Libor) vymyslet sami.
A jižanská vlajka? No, ta tam prostě musí u takového druhu muziky být. Navíc je výrazná a hezká na pohled. Je to jediná ženská na našem podiu.

Prozradíš, co chystáte?
No to snad radši ne, to je na dvoulist. Tak samozřejmě hraní a to i v cizině. Něco dalšího nahrát. Nejen plány, ale i možnosti už existují, jsou domluveny. Ale až po zvládnutí náročných povolání, jež do jednoho máme. Pak by to mohlo fungovat. Až na ty starý kolena....

No, těpic, to bude nářez. Tomáši, předpokládám, že hudební tvář kapely je hotová. Řekni mi, zůstává tabuizována, či v zájmu českého textu lze někam ustoupit? Znáš to. Přidat nebo ubrat frázi, přízvuk a tak. Slyším tolik libůstek, až je mi divné, že by se tou hudební formou nemuselo hnout. Může to být vaše know-how, jistě. Pak mi řekneš, co je mi do toho, ale risknu to. Tak jak?
No, ono je to takové mé know-how, trochu how-know, protože jednoduché. S muzikou se ale hýbá minimálně. Nejsme revivalová kapela. Brrr. Každý si může přidat, co mu tam sedí a hodí se to. Podotýkám přidat, ne ubrat. A myslím si, že kluci na to mají. Já už pak vpředu, v pozici ochrnutého tanečníka, budu vydávat nějaké ty zvuky.

Děkuji ti za rozhovor. A přeji hodně štěstí.
Já děkuji za zájem a možnost se vykecat. A k tomu štěstí přidej klidně hodně zdraví. Ostatní pak přijde samo.


Zdroj obrázku www.naulici.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0397 s