Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zastřelil těhotnou

20.08.2007   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zastřelil těhotnouByla to náhoda. Táhlo mu stěží na desátý rok, když ze zbraně, kterou čistil, vyšel osudný výstřel. Prosvištěl městem, prodral se oknem a na místě usmrtil jednu milou dámu, manželku místního novináře a matku dvou dětí. Shodou okolností právě těhotnou. Tím dnem přestal existovat chlapec jménem Rudy Waltz a nahradil jej bezpohlavní introvert s přezdívkou Ostroočko.

Začátek nového života nedopadl pro malého Rudyho nejlépe. Policisté ho obarvili inkoustem a zavřeli do klece na své služebně. Celé město se pak mohlo přijít podívat na malého vraha, zrůdu a bestii.

Veškerou vinu za smrtící výstřel vzal na svá bedra Rudyho otec. Falešný umělec, kamarád Adolfa Hitlera a notorický nicnedělač, miloval velká gesta. A toto vešlo do jeho života jako jedno z největších. Právě on dovedl syna k lásce ke zbraním a půda jejich domu se rovnala nejlepším zbrojnicím. Teď otec beze slov veškeré své sbírky vyhodil a svůj majetek nechal bez obrany a pokorně vysoudit rodině oné zastřelené dámy. Služebnictvo muselo z domu, chladná a povznesená matka nehodlala ze svých manýrů slevit. Z Rudyho – Ostroočka se dobrovolně stává kuchař a uklizeč v jednom. A jemu tato role vyhovuje.

Zatím ani netuší, že Ostroočkem zůstane vlastně navždy a jediným oproštěním se stane neutronový výbuch, který všechny přítomné obyvatele městečka Midland City vyhladí. A pak si vesele Ostroočko žije dál, zmaten cizími prostředími, kde není ocejchován jako vrah. Na velké scéně mu uvedou divadelní hru, doma má obraz od Hitlera, nikdy se nepomiloval s ženou (a ani po tom netouží) a zjišťuje, že nejlepší je možná žít poklidně a zastrčeně a rozhodně bezpohlavně.

Nově vycházející román Kurta Vonneguta ml. Ostroočko  sluje ódou na uzavřené lidské nitro přežívající v kontrastu ubíhajících lidských dějin, nicotných událostí stejně nicotného světa. Knižní pouť se stává mistrně stvořeným odrazem pohledem do nitra zvláštního tvora, který svůj život od osudové rány změnil k nepoznání. Román autor zaplnil skvělými postřehy a dokonce i recepty.

Američan Kurt Vonnegut mladší (1922 – 2007) se stal klasikem především literatury laděné lehce do science-fiction, ale zároveň stravitelnou i pro osoby s tímto žánrem nesympatizujícími. Jeho Ostroočko vychází v nakladatelství Argo.

Titulní stránka převzata z: www.argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0258 s