Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Manželé mají být přátelé

30.08.2007   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Manželé mají být přáteléNe každý odborník má ten dar, přiblížit vědecké studie a závěry laikovi. Autorka knihy „O zdravých vztazích mezi lidmi“ Miluše Soudková, rozhodně tento dar má. Úskalí psychologie mezilidských vztahů odhalila ve své knize s gustem profesora, jenž se snaží nejen probudit u čtenářů zájem, ale také podnítit jejich aktivitu, chuť uskutečnit získané poznatky v praxi.



Knihu rozdělila M. Soudková do tří částí. V první části nazvané „Sociální vztahy“ se autorka věnuje obecným definicím mezilidských vztahů a principům jejich fungování. Uvádí čtyři základní univerzální pravidla, která by měla být respektována:
- respektovat soukromí jiných,
- v průběhu konverzace se dívat druhé osobě do očí,
- nehovořit o tom, co nám někdo jiný důvěrně sdělil,
- nekritizovat veřejně jiné.
Velký důraz autorka klade na správnou komunikaci, která tvoří základ všech interpersonálních vztahů. Učí nás správně naslouchat, myslet pozitivně a ctít názor druhého. Na příkladech neefektivní komunikace názorně ukazuje, jaké děláme chyby. Nakonec rozebírá, že naše schopnost komunikace se dá změřit tzv. emočním kvocientem (EQ), jenž měří naši emoční inteligenci a je v podstatě širším pojetím inteligenčního kvocientu (IQ).

V druhé části se Miluše Soudková soustředí na přátelské vztahy. Autorka nás tady učí, jak si získat a udržet přátele. Varuje nás před kritikou, rozebírá naši potřebu mít přátele v různých životních stadiích a rozlišuje rozdíly v ženském a mužském přátelství.

Třetí část tvoří celou polovinu knihy a popisuje a řeší manželské vztahy. Dá se říci, že v podstatě pomalu přerůstá z kapitoly předešlé, z té o přátelství, jelikož „manželé nejenom mohou být přátelé, ale dokonce mají být přátelé,“ jak uvádí Soudková. A tak i v manželství přirozeně platí pravidla komunikace uznávaná pro přátelství, důraz klademe na vzájemnou úctu, toleranci a čestnost jednání.

Svou významnou roli v manželství hraje také závaznost, která může poskytnout pocit vnitřní spokojenosti a naplnění, ovšem na druhou stranu se díky ní jeví manželství jako svazek daleko komplikovanější. Přítele můžeme a nemusíme vidět každý den, životního partnera ano.
Sexualita přináší podobná pro a proti. Ale největším problémem manželství může být naše idealistická představa „lásky“ a střetnutí této představy s realitou. V manželství přirozeně romantická láska vyprchá, ovšem neznamená to, že manželé nemohou prožívat plnohodnotný vztah. M. Soudková nám radí, jak takového vztahu docílit.

Miluše Soudková získala v 50. letech doktorát z psychologie na Masarykově universitě v Brně. Několik let pracovala jako klinická psycholožka. V 60. letech odešla do USA, kde působila jako výzkumná pracovnice na katedře psychologie a později jako specialistka v oboru psychologie, filozofie a náboženství. Nakonec se stala profesorkou. Publikovala odborné studie a přednášela výsledky svých výzkumů na mezinárodních kongresech a sympóziích po celém světě. Od roku 1999 vydala v Čechách již několik popularistických psychologických knih.

Knihu vydalo v r. 2006 nakladatelství Doplněk
Zdroj foto:
www.doplnek.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0299 s