Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Návrat do života

07.09.2007   Kateřina Švagrová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Návrat do životaPříběh o tom, jak se z úplného dna dostat zpět do čistého a normálně fungujícího světa - román Jamese Freye Milion malých střípků popisuje autorův boj se závislostí.

Každému z nás se to stalo – rozbitý talíř, sklenice, hrnek – let prostorem a tříštění se na stovky, tisíce, miliony kousků do všech možných světových stran… Slepování většinou složité, ne-li nemožné. Podobná věc se však stává i lidem. Hlavní hrdina James Frey je alkoholik, narkoman, který pije i fetuje denně v takovém množství, jež si drogou netknutý člověk jen těžko představí. Jeho tělo, zdraví a hlavně mysl se rozbily na milion malých střípků. Deset let pití tvrdého alkoholu, užívání všech možných existujících drog, učinily z mladého člověka živoucí trosku.
Ve věku třiadvaceti let dostává poslední možnost vyléčit své zhuntované tělo i mysl a začít nový život úplně od začátku. Ocitá se mezi lidmi, kteří jsou na tom podobně jako on sám – soudce, mafián, bývalý mistr světa v boxu, bývalá prostitutka. Zapojuje se do programu, který radí, jak se vypořádat se závislostí, předchozím způsobem života a jak se zapojit do nového, „čistého“ světa bez alkoholu a drog.
James si ale vybírá úplně jinou cestu a program „Dvanácti kroků“ úspěšně bojkotuje. Ordinuje si svá vlastní pravidla boje se závislostí, strachem a vztekem. Tím se samozřejmě dostává do konfliktu nejen s terapeuty, ale také s některými pacienty. Na druhou stranu mezi oběmi skupinami nachází také přátele, jež mu pomáhají slepovat střepy jeho zničeného těla a duše.
Hrdina v léčebně prožívá šest týdnů léčby, prochází obdobím od těžkých a drastických začátků detoxikace a postupným odpoutáváním se od drog. Vše se prolíná jeho vzpomínkami do minulosti, jež ho dostala až sem. Kniha je psána pravdivě a bez příkras, vystihuje Jamesovu osobnost a jeho pocity - bolest, lásku, touhu a jeho myšlenky, které čtenáři předkládá tak, jak mu přicházejí na mysl. Nebere si žádné servítky a vše popisuje syrově, což působí věrohodně. Že v textu autor nepoužívá uvozovky, každá přímá řeč začíná na novém řádku, děj se  zrychluje a udává zajímavý spád.
Četbu knihy nelze označit za jednoduchou. Ne pro její styl, ten je poutavý, čtivý a nutí čtenáře číst dál a dál. Ale spíš kvůli obsahu knihy, především v samotném začátku, kdy James prochází detoxikací, nejhorší částí léčby. Popisuje všechny svoje myšlenky a hlavně činy se surovou otevřeností, s níž by mohli mít potíže čtenáři se slabším žaludkem. Jedná se však o nutnou součást příběhu, bez níž by Jamesovo vyprávění o cestě k lepším zítřkům nebylo úplné. Trnitá cesta za střízlivostí skrývá plno překážek, drsných vzpomínek a tvrdého zacházení především se sebou sama.
Kniha je velice poutavá a i přes značnou obsáhlost (téměř 500 stran) se čte jedním dechem. Hrdinovi i přes jeho odporující chování musíte držet všechny palce a pěsti, aby to dokázal a našel tu správnou cestu ven.

Kniha vyšla v USA v roce 2003 a po dobu 15 týdnů se udržela na prvním místě bestsellerů New York Times. V ČR vyšla letos a současně se připravuje filmová adaptace.

Ke knize se vyjádřilo mnoho světových kritiků a redakcí, vybírám nejzajímavější z nich od Breta Eastona Ellise: „Milión malých střípků je výstižnější kniha o závislosti této generace, dojemná zpověď charakteristická svěžím tónem a poetickou upřímností. Za brutální pravdou bolestného Freyova dospívání vidíme jednoduché lidské motivy, které i ty nejnetečnější čtenáře přivedou k slzám. Velmi málo knih si tyto slzy zaslouží, a toto je jedna z nich. Budete vzlykat, smát se, budete naštvaní, znechucení, a co je nejdůležitější – tato kniha vám dá naději. Milión malých střípků je inspirující a nepostradatelná kniha.”


Autor James Frey pochází z Clevelandu, žil v šesti zemích a deseti státech.
Psal filmové scénáře (více na www.imdb.com ), ale nyní se věnuje knihám. Jeden čas prodával skateboardy, dělal vedoucího na letním táboře, rámoval obrazy, pracvoal jako vyhazovač v baru, filmový režisér, filmový producent, řidič autobusu, člen hotelové ochranky, hrál v supermarketu Santa Clause i velikonočního zajíčka.
Je ženatý a žije v New Yorku se svou ženou Mayou a se dvěma psy. Už nějakou dobu abstinuje.


Knihu Freye Jamese Milion malých střípků  vydalo v r. 2007 nakladatelství Columbus
Zdroj fotografie:
www.knihy-columbus.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0394 s