Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hokuspokus

11.09.2007   Kateřina Valášková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

HokuspokusChcete se pobavit veselými příhodami, ocenit dobrý humor i nadsázku, kroutit hlavou nad nástrahami života? Kurt Vonnegut Jr. pak připravil svoji knihu Hokuspokus právě pro Vás. A nebojte se, nudit se rozhodně nebudete...

Marně se toulám bludištěm slov, abych našla to pravé vyjádření pocitu, jenž se v člověku zabydlí po takovémto Hokuspokusu… Jak je zmíněno již v úvodu knihy, autor ji psal na téměř cokoliv, co měl po ruce, tudíž je jakoby poslepovaná z různě krátkých úryvků, více méně na sebe navazujících – ale ne že by autor snad něco ponechal náhodě, ba právě naopak, měl prý ony útržky balícího papíru či vizitek řádně očíslované. Čtenář může vidět nástin těchto útržků i v samotné knize, jednotlivá textová pole rozdělují linky a celá kniha se tak stává přehlednější a snáze čitelnější.

Příběh, který před námi jako pavučinu tká hlavní hrdina, Eugene Debs Hartke, se před námi postupně rozvíjí, zamotává a vymotává v průběhu celé knihy, situace se vyhrocují a lidé odcházejí a přicházejí… Tomu všemu ale autor nejenže udává nejasné a dech beroucí tempo, vše popisuje s povzneseným vtipem a sarkasmem, přičemž lze říci, že si dělá legraci ze všeho, co mu přijde pod nos, ať už jde o Boha, armádu, rodinu či moderní dobu.

Děj knihy se odehrává v roce 2001, ale k přítomnosti samotné se autor dostává jen zřídka, více místa tu věnuje vzpomínkám a vysvětlování, jak se ta či ona věc přesně udála.

Eugene Debs Hartke před zraky čtenáře načrtává nit svého života. Vypráví o svých zkušenostech z války ve Vietnamu, kdy byl důstojníkem armády Spojených států. Neujde nám ani příběh, jak se k tomuto nešťastnému povolání dostal, vždyť si přál studovat anglický jazyk, dějiny a politologii na Michiganské univerzitě, a tím se připravit na slibnou kariéru novináře. Do života mu však velkou měrou zasáhl jeho otec, a tak Eugene vystudoval West Point, tedy Vojenskou akademii Spojených států. Jedna tragédie pak jako by následovala druhou, na jeho rodiče se zřítí střecha a zahynou, po odchodu z armády Eugene v roce 1975 na cestě domů zplodí na Filipínách syna, o kterém se dozví až za třiadvacet let, v Americe se ožení s Margaret, zplodí s ní dvě děti a když jeho žena zešílí, stejně jako její matka, pochopí, že jeho děti čeká zřejmě stejný osud… Tento dědičný sklon k šílenství mu jeho žena po jistou dobu úspěšně tajila, po čase tedy Eugenovi zůstanou na krku dvě šílené ženy, totiž jeho vlastní manželka a jeho tchyně. To jsou však jen malilinké kousky z podivného života hlavního hrdiny, to nejlepší možná ještě přijde. Prozrazovat však nehodlám... Snad jen to, že v samotném roce 2001, kdy Eugene píše tuto knihu svých vzpomínek, čeká na proces, na krku s obviněním, že stál v čele vězeňské vzpoury.

V knize samotné najdeme kromě kvalitního humoru a několika dobře míněných rad také jisté zvláštnosti. Autor na příklad jako by trpěl chorobným strachem z čísel rozepsaných ve slova, proto veškerá čísla vyjadřuje číslovkou, ať už to v textu vypadá jakkoliv nemožně. Během knihy také neustále mluví o dvou seznamech, které dává dohromady – jeden, méně veselý, má být seznamem všech lidí, které zabil ve Vietnamu – a druhý seznam představuje seznam všech žen, se kterými měl kdy poměr. Na konci knihy ukazuje, že nehodlá nic dát čtenářovi zadarmo a tak vám nezbývá, tedy pokud ona čísla opravdu chcete znát, se k výsledku pomocí nejrůznějších matematických úkonů sami dobrat. Věřím, že i proto se s touto knihou opravdu nudit nebudete. A na nejrůznější vtipné příhody a okamžiky budete jistě vzpomínat dlouho...

Vydalo nakladatelství Argo v roce 2007, překlad Richard Podaný
Zdroj fotografie: www.argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0393 s