Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kuřáckým vozům asi už odzvonilo

13.09.2007   Jiří Svoboda   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kuřáckým vozům asi už odzvoniloOd 9. prosince, spolu s novým jízdním řádem, budou všechny vlaky Českých drah nekuřácké. Čeští milovníci nikotinu tak přijdou o možnost zapálit si na nástupištích i ve vlaku. Přitom takzvaný ,,dymník“ má v Čechách svou dlouholetou tradici

Přechod z kuřáckých na nekuřácké vagóny a kupé není žádnou razantní změnou Českých drah . Již před časem se Slovensko a Česká republika zavázaly, že v mezinárodních vlacích, které projíždějí těmito státy, uplatní zákaz kouření. Navíc od 1. září letošního roku platí zákaz kouření i ve vlacích rakouských a německých drah. A to tím pádem znamená, že pokud bude vlak sestaven z vozů rakouských nebo německých železnic, budou v nich uplatňovány právě nekuřácké zákony daných zemí.

Na druhou stranu se sluší zmínit dlouholetou tradici kuřáckých vozů, které brázdí naší vlastí již od začátku železniční dopravy. A právě v začátcích železnice se mohlo kouřit doslova kdekoliv. Žádná omezení pro kuřáky neexistovala, a tak se často stávalo, že z vlaku kouřila nejenom pára, ale i nikotinový smog. Ve třetí čtvrtině 19. století byla ve vlacích zřízena zvláštní kupé pro dámy, kde se nesmělo kouřit. Poté se kouření stalo módou a to se projevilo i ve vlaku. Přes 60 procent vagónů připadalo kuřákům a další byly nekuřácké. Před druhou světovou válkou se situace mění a kuřáci i nekuřáci se dělí o vozy rovným dílem. Následně se zavádí značení kuřáckých vozů, přičemž kuřáckých souprav rapidně ubývá. V posledních letech se naše železnice přibližuje evropskému trendu a z českých vagónů pomalu, ale jistě mizí poslední kuřáci.

Vymýtit kouření z vlaků je asi dobrý nápad, jedná se o správný krok k lepšímu zdraví a nesmíme opomenout ani ekologickou stránku věci. Ke zlepšení stavu našich železnic ale nestačí jenom tato malá ukázka moderního jednání. Dráhy by stejně rázné kroky měly udělat i ve výbavě svých vozů a ve zlepšení a zkvalitnění služeb.

Zdroj úvodního fota: www.fotozoom.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0626 s