Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lidé versus horoskopy – úvod do projektu

22.10.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lidé versus horoskopy – úvod do projektuNapadlo mě ukázat na konkrétních případech, jaké „pravdy“ nám časopisy předkládají, projektem s názvem „Lidé versus horoskopy“. Dvanáctkrát se na Nerawebu setkáte s obecnou charakteristikou daného znamení s tím, že pod ní najdete odpovědi konkrétního člověka, který má totožné sluneční znamení, na otázky, jenž jsou uvedeny pod tímto článkem...



Určitě si každý z nás někdy ze zájmu, či k pobavení přečetl svůj“ horoskop“, tedy horoskop týkající se daného slunečního znamení. Kdyby ale bylo tak jednoduché určit charakteristiku člověka podle jednoho údaje – měsíce a dne narození, neměli by se profesionální astrologové čím živit. Inu astrologie, ač označována za pavědu, je velmi složitá, plná výpočtů a každopádně rozbor osobnosti nelze odbýt deseti řádky v novinách. K tomu, aby člověk získal přesné informace o sobě, musí astrologovi poskytnout datum, místo i hodinu narození, ten se pak pohrouží do tabulek a po dnech dřiny vyhotoví „astrologický obraz“ zákazníka. Pochopitelně tato služba něco stojí, což by vydalo na další článek.

Přiznám se, že mě udivuje, jak jsou oblíbené v různých časopisech články, věštby budoucnosti a jiné hrůzy, které parazitují na opravdové astrologii. Ovšem můžeme někomu tisíckrát vysvětlovat, že se podobnými nesmysly nemá řídit, ale ten si nedá říct. Proto mě napadlo ukázat na konkrétních případech, jaké „pravdy“ nám časopisy předkládají, projektem s názvem „Lidé versus horoskopy“. Dvanáctkrát se na Nerawebu setkáte s obecnou charakteristikou daného znamení s tím, že pod ní najdete odpovědi konkrétního člověka, který má totožné sluneční znamení, na otázky, jenž jsou uvedeny pod tímto článkem. Všichni „respondenti“ dostali samozřejmě stejné otázky a právě pomocí nich si můžete lehce srovnat onu obecnou charakteristiku s lidskou realitou.

Myslím, že je to zajímavá a poučná sonda, která dokazuje, jak se astrologie mediálně velmi zjednodušuje, protože co člověk, to odlišný horoskop a tím pádem i jiné povahové vlastnosti a skladba osobnosti.

Ačkoliv zodiac, tedy zvěrokruh, začíná znamením Berana, my začneme znamením Váhy, jehož „vláda“ končí přesně zítra 23.10.



Okruhy otázek pro respondenty:

Láska

Prozraďte, zda jste v lásce romantičtí snílci, nebo realisté. Máte dojem, že budete pravou lásku hledat celý život, nebo si myslíte, že dobrého partnera není zas tak složité najít s ohledem na to, kolik miliónů lidí žije na naší planetě? Máte přesně ujasněnou představu o partnerovi, kterého hledáte a víte vlastně, co od něj chcete a očekáváte? Zamilováváte se rychle, tzv. „na první pohled“. Nebo je to u vás spíše dlouhodobý proces poznávání toho druhého. Vyhovují vám dlouhodobé vztahy, či naopak krátké? Jste ve vztahu rozhodní? Pokud vám nevyhovuje, rychle jej ukončíte, či se trápíte dál, dokud ten druhý nepochopí, že už o něj nestojíte? Jste ten, kdo opouští, nebo spíše bývá opouštěn? Flirtujete rádi, nebo vám to přijde nedůstojné a zbytečné? Považujete se za věrného člověka, nebo si myslíte, že občasná jednorázová nevěra může vztah oživit, pokud se to ten druhý nedozví. A jak bojujete s žárlivostí? Dokážete se partnerovi přizpůsobit, nebo vyžadujete, aby tak učinil jen on? Stalo se vám, že jste v životě měli partnery, kteří se shodně narodili ve stejném měsíci, znamení? Pokud ano, tak v jakém?

Rodina a domácnost

Jste udržovatel rodinného krbu? Toužíte po dětech a harmonickém domově, nebo naopak dáváte přednost samotě? A co práce v domácnosti? Baví vás udržovat čistotu a pořádek, považujete pečlivě uklizený byt za svou vizitku, na níž jste pyšní, nebo u vás doma vládne bohémský nepořádek, v kterém žádná věc nemá své místo? Domníváte se, že se doma můžete všemi těmi uklízecími činnosti realizovat? Baví vás to víc, než zaměstnání a cokoliv jiného? Nebo vás to vůbec nezajímá a raději by jste si našli „služebnou“, která se o vše postará? A co vaše role ve výchově dětí? Pokud máte děti, jste neaktivním přihlížitelem a necháváte výchovu na svém partnerovi/ partnerce, nebo se podílíte na výchově společně, či tíha starostí o potomstvo leží plně na vašich bedrech. Pokud děti ještě nemáte, jak jsi představujete svou roli otce/matky v budoucnu? A jaký je, či bude váš vztah k dětem – spíše kamarádský, nebo autoritativní?

Vaše osobnost

Vyjmenujte deset svých nejtypičtějších (podle vašeho názoru) vlastností.


Peníze

Jakou roli ve vašem životě hrají peníze, majetek. Jste spořiví, nebo naopak rozhazovační, nebo zastáváte názor – všeho s mírou. V oblasti financí jste ochotní podporovat své známé, či příbuzné, pokud máte víc než oni? Půjčili jste někdy někomu, nebo darovali větší finanční obnos? Při výběru zaměstnání dáváte přednost otázce finančního ohodnocení? Máte pocit, že potřebujete v životě vlastnit něco hmatatelného, něco materiálně hodnotného, nebo vás láká myšlenka oprostit se od honby za majetkem a žít v klidu v jakési harmonii duše? Traumatizuje vás, když nemáte na kontě dostatečnou rezervu, nebo když se vám nedaří nic uspořit? Nebo jste typ, který v životě nic neušetřil a zřejmě ani neušetří a ono „skřečkování“ spíše nesnáší?

Kariéra

Jste ambiciózní? Považujete práci za smysl svého života? Je pro vás důležité dosáhnout v práci nějakého postavení? Nebo naopak je pro vás práce nutné zlo, pouhý zdroj obživy. Považujete se za pracovitého člověka? Dělá vám problém se v práci ozvat proti něčemu, co se vám nelíbí? Jste kolegiální, rádi pomáháte a radíte kolegům, nebo si myslíte, že každý v práci je sám za sebe a proto by si měl hledět jen sám sebe? Jaké své vlastnosti uplatňujete v zaměstnání a považujete v tomto směru za přínosné? Zasněte se a řekněte, jaké povolání by se k vaší osobnosti a zálibám hodilo nejvíc a nakolik se mu vaše reálné povolání přibližuje?


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: SERENE - 23.10.2003 - 9:17

Hezký projekt, ale myslím, že je to člověk od člověka jinak, zkrátka znamení neznamení... :)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1823 s