Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kulaté příšery s ohnivýma očima

26.10.2007   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kulaté příšery s ohnivýma očimaZaplavují na přelomu října a listopadu naše okna, verandy, zahrádky... a i na vás čekají!

Jedná se o něco docela prozaického – okrasné a užitkové dýně. Etymologicky české výrazy dýně a tykev sahají až do slovanského dávnověku. Nabízí se však otázka, kterým rostlinám se tak říkalo, protože rod Cucurbita, jak bylo prokázáno, pochází z Ameriky. Jedná se o rostlinu, po tabáku, bramborách a dalších, která se do Evropy dostala až s mořeplaveckými objevy započaté Kryštofem Kolumbem, tedy po roce 1492. Archeologická zkoumání potvrdila, že tykve znali a požívali američtí indiáni už před sedmi až devíti tisíci lety.

V Peru rostli předkové tykve velkoplodé, Cucurbita maxima, která je právě koncem října v objektivu našeho zájmu. Tak jako tykev přivezli do Evropy, importoval se k nám svátek Halloween (31.října), v němž obrovská tykev a strašidelné kostýmy, duchové, čarodějnice a černé kočky hrají hlavní roli.

Halloween se dnes slaví vpředvečer svátku Všech Svatých, má však mnohem starší kořeny v dávných pohanských dobách. Keltové slavili Samhain, pohanský nový rok neboli konec léta. Křesťanská církev svátku využila a dala mu pouze jiný háv.

V symbolických barvách, černé a oranžové, se ponese oslava Halloweenu v Botanické zahradě v Troji. 31. 10. od 15 hodin začíná u pergoly vlastnoruční výroba dýňových příšer, opékání buřtíků a posezení u ohně. V 19.30 celou slavnost zakončí průvod setmělou zahradou se zapálenými dýněmi.

Ti, kteří se už nemohou dočkat, mohou přijít do Botanické zahrady již 27. října od 13 hodin. V té době začne pracovní dílna pro děti i dospělé, kde se budou vyrábět zvířátka z dýní s využitím podzimních plodů a malovat na tykve.

A do třetice Botanická zahrada v Troji nabízí výstavu okrasných a užitkových dýní. Až do 31. 10. v areálu Jih u pergoly spatříte nevšední tvary dýní i dýniček, od oranžových obrů po bizarní bradavičnaté tvary upomínající spíše na pravěké potvory z říše živočišné. Přijďte a budete překvapeni, jaká kouzla dokáže sama příroda.

Foto: autorka a www.botanicka.cz







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: jana - 27.10.2007 - 10:54

díky za hezký tip,


Od: anonym - 27.10.2007 - 10:55

alespon ta barevná sluníčka rozjasní zacgmuřený den. V troji jsem už nebyla ani nepamatuji, tak jsem zvědavá, jak se to tam změnilo


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0316 s