Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jesličky zející prázdnotou

10.12.2007   Lucie Hajduková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jesličky zející prázdnotouVe &Spanělsku se 24.12. tradičně schází stejně jako u nás celá rodina k večeři a to jeden rok u rodičů ženy a druhý rok u rodičů muže.Všichni však při přípravě štědrovečerní večeře pilně pomáhají. Vánoce přece i zde patří k opravdu velkému svátku.

Hlavní dění se však neodehrává doma u stromečku, nýbrž u betléma, který rozhodně nesmí chybět. U něj se společně zpívají tradiční španělské koledy doprovázené hrou na tamburíny a bubínky. Jesličky v betlémě však až do půlnoci zejí prázdnotou. Zvykem je, že nejmenší z rodiny pokládá Ježíška do jesliček přesně o půlnoci.

Populární jsou také živé Betlémy, kdy ulicemi prochází průvody, které vítají Ježíška, tančí se sevillana a bolero. O štědrém dni se podává rozličné jídlo, přičemž hodně záleží na oblasti. Může to být třeba ryba, jehněčí, ale také i skopové se zeleninou nebo krůta. Dále se jí ovoce a víno a kromě již tradičního vánočního španělského cukroví Turrón se těší oblibě i citrónový dort.

Mezi typické cukrovinky patří také různá cukroví z nugátu, marcipánu, ze kterého se připravují figurky, a máslové sušenky. Vše se zapíjí španělským šumivým vínem Cava. S večeří se začíná kolem desáté hodiny a pokračuje dlouho do noci. Významnou událostí je také půlnoční mše.

Ty pravé Vánoce, jak je známe u nás s dárečky, však ve &Spanělsku přicházejí až
6.ledna s příchodem Tří Králů (Los Reyes Magos). Onoho dne se pořádá průvod, který doprovází ony tři mudrce, zpravidla jedoucí na velbloudech. Tři králové za jízdy do davu rozhazují bonbony. Děti pak večer za okno chystají misku s vodou pro velbloudy, nějaký pamlsek pro Tři krále a také boty, do nichž dostanou svou nadílku.

Historie Turrónu

Jednou se o Vánocích v roce 1584 nabídli kuchaři Veličenstva Filipa II. na závěr slavnostní hostiny vyslancům z Japonska turrón. Chopili se slova a počali vysvětlovat o co že se vlastně jedná. Jaký však byl jejich údiv, když zjistili, že pro hosty z daleké země, jejich tradiční španělské cukroví není neznámé.

Někteří se dokonce doznali k tomu, že jej jedí každý rok na Vánoce, neboť mistři „turroneros“ z Jijony jezdí se svými výrobky i do dalekého Japonska. Tuto událost líčí ve své kuchařce Vánoční dobroty z roku 1585 vrchní kuchař Filipa II. Francisco Martínez.

O španělském turrónu máme konkrétní zprávy až z 16. století - jedná se o recept ze svazku Manual de Mugeres, který obsahuje zkaramelizovaný med, vaječné bílky a opražené oříšky či mandle.

Kdo se však o to kde se bude turrón vyrábět zasloužil, dodnes nelze přesně říct. Snad za výrobu turrónu ve městě Jijona , vzdáleného od Alicante jen 25km mohou Mauři. Ti tuto oblast totiž okupovali až do doby, než je roku 1492 porazili křesťané a oni museli &Spanělsko opustit na dobro. Dnes se zde shromažďují nejvýznamnější výrobci tohoto pamlsku a proto se Jijona právem pokládá za hlavní město Turrónu.

No apokud byste měli čas či chuť můžete se vydat do muzea Turrónu, najdete jej na okraji Jijony v průmyslové oblasti zvané Ciudad del Turrón (Město Turrónu). Za zřízení tohoto muzea jsme vdečni jedněm z nejstarších výrobců tohoto pamlsku.
No a pokud se zrovna do španělska nechystáte, nezoufejte, na stránce www.museodelturron.com , kde zjistíte mnoho informací o turrón, si zde také můžete prohlédnout samotné muzeum a to nejen na fotkách ale také díky virtuální prohlídce.

Recept na tradiční španělský turrón naleznete v některém z našich dalších prosincových článků.

Zdroj fotografie:perso.wanadoo.es/.../imagepages/image14.htm.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0678 s