Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sen o dokonalé rodině

04.01.2008   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sen o dokonalé rodiněV době, v níž se mnoho manželství rozvádí, a kdy děti přichází o tolik potřebný pocit bezpečí a zázemí, působí příhody známé pohádkové postavy loupežníka Rumcajse jako příjemný návrat do starých časů.

Rumcajsova žena Manka je hodná a pracovitá žena, která vzorně a mateřsky starostlivě pečuje o synka Cipíska, občas Rumcajse překvapí drobnou ženskou malicherností, či přáním, jež jí on za její lásku a obětavost, rád splní, přestože musí často kvůli tomu překonat lecjaké nástrahy. Nehledě na situace, při nichž se někdo snaží ohrozit bezpečí jeho nejbližších či lesa Řáholce.

Rumcajsovo chlapáctví ale nepostrádá citovost, s níž přistupuje k ostatním. Tudíž symbolizuje milujícího ochránce, jenž občas Cipíska podporuje v jeho dětském čtveráctví a snaží se mu jít svým konáním příkladem.


Václav Čtvrtek
, autor příběhů o zběhlém ševci Rumcajsovi, tak přináší skutečně sen o funkční rodině, kdy v řadě příběhů zdůrazňuje našim nejmenším důležitost vzájemné lásky a pochopení. Přestože toto poselství je spíše podprahové, a vnímáno nedospělýma očima nedůležité v kontrastu s dobrodružstvími, jimiž hrdinové prochází, určitě v důsledku zanechává pozitivní příklad toho, jak by měly vypadat vztahy mezi rodiči a dětmi.


Proto lze ocenit každé vydání Rumcajse, které doplněné o originální a půvabné ilustrace Radka Pilaře, zůstává tím nejlepším, co v české tvorbě pro děti vzniklo.
Na sklonku loňského roku padl los na nakladatelství Fragment. Rumcajsova loupežnická knížka z jejich produkce jednak dobře poslouží školákům překonávajícím nástrahy čtení, díky velikostně upravenému písmu, ale především připomene známé televizní večerníčky, kdy předkládá jejich literární podobu.

Přiznám se, že i já dospělá jsem se s chutí začetla do starých známých příběhů, a někde za listy slabě vnímala i hlas Karla
Högera, jenž naprosto nenapodobitelně a krásně Rumcajse namluvil nejen ve večerníčcích, ale i na dosud existující gramofonové desky a kazety.

Fragment uvádí na propagačním textu, že Rumcajsova loupežnická knížka by neměla chybět v žádné dětské knihovničce. Přestože většinou s podobnými výroky nesouhlasím, v tomto případě činím velkou výjimku a s chutí.

Rumcajsova loupežnická knížka, Václav Čtvrtek
vydalo nakladatelství Fragmet 2007
Zdroj obrázku: Fragment .cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.028 s