Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Inventura dámy s brýlemi

07.01.2008   Aneta Šimonková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Inventura dámy s brýlemiNakladatelství Lidové noviny připravilo speciální tematickou kolekci, kterou potěší zejména nadšence pro módu. Edice České návrhářky a návrháři ze své série představila již dva svazky věnované českým oděvním tvůrcům. Jeden z nich se věnuje portfoliu značky if..., která patří návrhářce a galeristce Ivaně Follové.

Po knížce Pořád před přehlídkou, věnující se tvorbě E. daniely, potažmo Daniele Flejšarové, tak přichází na řadu inventura Ivany Follové, přesněji Inventury if..., tak se kniha jmenuje. Na českém trhu bychom asi marně hledali podobné publikace, které se takto věnují českým oděvním designérům. A i přesto, že konkurence v tomto smyslu v podstatě neexistuje a mohli bychom očekávat, že série přinese jen strohé biografie návrhářů, není tomu tak. Životopisy sice tvoří základ jednotlivých publikací, ale autorka Michaela Zindelová tyto příběhy spolu s návrhářkami obalila něčím navíc.

V knize Inventury if... hned na začátku pokládá zcela zásadní otázku. Existuje česká móda? Mnohé asi v souvislosti s českou módou spíše napadnou značky výrobních závodů a názvy měst, kde zejména za minulého režimu vzkvétal oděvní průmysl. Ovšem jména známých návrhářů nám naskakují spíše ta zahraniční … Versace, Chanel, Lagerfeld apod. Zindelová ovšem ve své knize trefně popisuje, jaká specifika charakterizují tu módu českou.

Po synopsi v angličtině pak pozvolna přecházíme k životním etapám návrhářky, které samotná Ivana Follová vydatně komentuje. Popisuje zde také svoji vizi jednotlivých modelů, jaká umělecká díla ji fascinují a co ji vůbec inspiruje. Ti, kteří Follovou znají, vědí, že její tvorbu z velké části představuje barvené hedvábí, a proto tomuto tématu patří samotná kapitola, kde Follová popisuje, proč zrovna hedvábí a jaké techniky používá.

Jednotlivé kapitoly autorky proložily komentáři osobností, které patří k zákaznicím a blízkým Ivany Follové, což celou publikaci rovněž zpestřuje. Pokud se v textu začtete a uniknou vám některá data, tak je naleznete v závěru, kde se nachází stručné curriculum vitae. A víte, jaké poznávací znamení by návrhářka sama sobě přiřadila? Brýle.

I když text tvoří nemalou část knihy, tak nejvíce místa zabírají fotografie. Přes 200 snímků, které mapují soukromý a pracovní archiv Ivany Follové. Naleznete zde samozřejmě bohatý materiál, který dokonale představuje tvorbu návrhářky - snímky z přehlídek či katalogové obrázky. Ze starších vás pak zaujmou nejen modely, ale i modelky. V počátcích si totiž návrhářky samy stály modelkami, takže zde spatříte mladou Táňu Kovaříkovou nebo Kláru Nademlýnskou.

Inventury if... představuje jednu z počátečních publikací edice České návrhářky a návrháři. Struktura knihy, nemalé přispění návrhářky samotné, obrazový materiál a komentáře lidí z blízkého okolí designérky činí z tohoto svazku poutavou publikaci, která by mohla zaujmout i ty, kteří se o tvorbu Follové primárně nezajímají. Pokud se Zindelová vydá touto cestou i u ostatních návrhářů, vznikne tak série, která vytvoří sběratelský klenot mnoha domácích knihoven.

Mezi další návrháře, kteří by se měli ocitnout v edici České návrhářky a návrháři, uvedlo nakladatelství Lidové noviny tato jména: Monika Drápalová, Radka Kubková, Hana Havelková, Tatiana Kovaříková, Klára Nademlýnská, Martina Nevařilová, Iška Fišárková, Helena Fejková, Liběna Rochová a Josef Ťapťuch.

Follová Ivana, Zindelová Michaela: Inventury if… (edice České návrhářky a návrháři), nakladatelství Lidové noviny, 2007.




Follová Ivana, Inventury
vydalo nakladatelství Lidové noviny
Zdroj foto: nakladatelství Lidové noviny


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1737 s