Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Langmajer rafťákem

25.01.2008   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Langmajer rafťákemDivoká řeka Una láká hlavního hrdinu až nebezpečně moc. Kdysi se zde měl utopit jeho otec, zdatný vodák, avšak tělo nebylo nikdy nalezeno. Výprava zmáčená ledovou vodou může začít. Tentokráte v režisérském podání Filipa Renče v thrilleru Na vlastní nebezpečí.

Do kin přichází nový film Filipa Renče s názvem, který evokuje pořádnou míru napětí a akce – Na vlastní nebezpečí. Můžeme v něm spatřit známé i méně známé, avšak osvědčené herce - na prvním místě Jiřího Langmajera, v titulní roli Saši. To on spunktuje skrze cestovní kancelář nový zájezd, který se neštítí z většiny uhradit a rovnou přednést i plán cesty. Ani nad ním nemusel příliš přemýšlet. Inspirací se mu stal vodácký deník otce, který se před léty ztratil při sjezdu Černé řeky a byl prohlášen za mrtvého. Tento vzácný papírový dokument i s několika filmovými záběry však Saša dostává až coby dospělý, od jednoho z umírajících otcových přátel.

Vůdcem výpravy se stane spolumajitel cestovní kanceláře v podání Filipa Blažka. Protože se očekává, že velitel výpravy bude o úroveň výše než posádka, musel si dát při vodácké přípravě pěkně do těla. „Myslel jsem, že budu víc jezdit na kajaku, ale to fakt není sranda se zničehonic tohle naučit, byl jsem pořád vzhůru nohama,“ vzpomíná na těžké začátky herec. Krom Saši měl ve výpravě ještě další tři členy – Miroslava Krobota, kterého známe z Příběhů obyčejného šílenství, ale i Účastníků zájezdu (jeden z tolik populárních řidičů Karlů), či Tajností Alice Nellis (zde pro změnu jako gynekolog). V Na vlastní nebezpečí sehrává jednu z nejkrásnějších rolí, staršího profesora zeměpisu, který stále touží sobě i okolí něco dokazovat (většinou jde o výkony, na které nestačí). Právě on se stává hlavním zdrojem humoru.

Poslední dva, páreček Slovenky Míši (Lucie Siposová) a ne zrovna ideálního Dominika (Václav Jiráček) působí ve filmu jako vedlejší postavy. Výlet, kde jde občas o krk, jim nakonec pořádně rozboří vztah.

Zapomenout nemůžeme ani na dívku, která není součástí výpravy, i když se jí poté na chvíli zúčastní. Krásná domorodá Raluca Aprodu, kterou můžeme vidět i na plakátech k filmu společně s Jiřím Langmajerem. Česky neumí, ale slovanské jazyky jsou si blízké, takže vypukne klasická love story. Čemuž ovšem nepřejí rodiče a zdá, že před Sašou něco tají… Že by snad tajemství o jeho otci?

Přestože Renčův nový film nese nálepku thriller, můžeme se nad ním jen pousmát. Krásná příroda a skvěle zvolená hudba nedokáží zastřít vlažné herecké výkony, časté přehrávání ve vedlejších rolích a nevyužitý potenciál scénáře. Námět sám o sobě není špatný. Jen se ho nepodařilo pořádně zachytit a držet, takže zápletka včetně rozuzlení spíše zklame, z očekávání ohromné akce nakonec také moc nezbude a ani ona lyričnost přírody není vylíčena s nadšením. Výsledek? Neutrální špatně udělaný film, o kterém nevíme, zda náhodou neměl být komedií. Ano, na české poměry jde o originální počin, a to jak tématicky, tak prostředím a akcí s kamerou. Nicméně, průkopníci to nemají lehké, ne vždy se jim zadaří… Teď se bohužel nezadařilo, takže můžeme zůstat spokojeni, že se nám vůbec pánové Langmajer a Renč vrátili, neboť, jak představitel Saši říká: „Kdo zná Filipa Renče i mne, určitě ví, že to, že jsme oba přijeli zpátky do Čech, je docela velký úspěch.“

Na vlastní nebezpečí
Režie: Filip Renč
Scénář: Josef Urban
Kamera: Petr Hojda
Střih: Jan Mattlach
Hudba: Walter Kraft
Hrají: Jiří Langmajer, Filip Blažek, Miroslav Krobot, Lucia Siposová, Václav Jiráček, Raluca Aprodu

Distribuuje Falcon (obrázky: Falcon.cz)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Kateřina Sovová - 30.1.2008 - 11:19

:-DDD Pěkná fotka (a článek taky, samozřejmě :-)


Od: Jaromír Komorous - 30.1.2008 - 17:26

Dík za tip. Prostředí. To je to, co v tomto případě očekávám. A matné herecké etudy sebeznámějších herců nebudou třeba ani rušit! Ale nechápu pak pana Filipa Renče, proč nezvolil dokumentární polohu snímku. Určitě by si poradil.


Od: Michaela Wilhelmová - 31.1.2008 - 16:36

Dokument by dopadl urcite lip, ale neslo by na nej tolik lidi. Komerce je holt komerce. Spis si myslim, ze to mel uhrat vic na kouzlo te prirody, zabirat poradne scenerie a filmu dat trochu umelecky rozmer, ne se snazit tocit neco, na co nestaci... takhle si totiz clovek neuzije ani akci, ani prirodu.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0564 s