Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Český prezident s americkým občanstvím?

04.02.2008   Lucie Kunešová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Český prezident s americkým občanstvím?Kandidatura Jana &Svejnara na post prezidenta České republiky vyvolala ostré diskuze na jeho americké občanství a americký život. Nezná Čechy tak dobře jako soupeř Václav Klaus, tyká si však s americkou ekonomikou a prošel světa kraj...

Zatímco odborníci a vláda je pro stávajícího pana prezidenta, u nás - u smrtelných občanů - získává čím dál větší sympatie právě Jan &Svejnar a svého konkurenta pozvolna dohání. To, kdo by byl lepším prezidentem, kdo má lepší předvolební kampaň a názory, nyní nechme stranou. Na to ať si každý udělá názor sám a ať to za nás rozhodnou ti "nahoře".

O čem chci dnes psát, je bouře, kterou rozpoutali mnozí odpůrci pana &Svejnara související s americkým občanstvím a několikaletém působení ve Státech. Ano, částečně pravdu mají ti, co argumentují nemožnost být prezidentem především z toho důvodu, že už pan &Svejnar nezná pořádně českou řeč, zvyky, mentalitu. Dá se nazvat zcela "americkým" - má americkou rodinu a první dáma by stěží konverzovala v našem úředním jazyce.

A teď z druhé strany: Jan &Svejnar komplikovaně emigroval, začínal ve Spojených státech znova od začátku, vybudoval si dobrou pozici u svých studentů, solidní kariéru a pronikl do jedné z nejvíce prosperujících ekonomik světa - do té americké.
Přivlastnil si vzorec úspěchu, poznal život se vším všudy, umí řídit a má lidem co říct a nabídnout. Plus pro něj!

Volba prezidenta proběhne už za pár dní a my občané zatím nemáme možnost ji nějak ovlivnit. Náleží nám ale možnost neodsuzovat jen podle toho, odkud člověk přišel.

Jak se tedy k tomu stavíte vy?
Koho byste eventuálně volili?
Vidíte velký problém v americkém občanství Jana &Svejnara?
Hm?


WWW zdroj foto: lidovky.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Kateřina Sovová - 4.2.2008 - 12:34

Osobně nemám problém s americkým občanstvím pana Švejnara, nicméně, ačkoliv nejsem příznivce stávajícího pana prezidenta, v televizní debatě mě bohužel nepřesvědčil :-(


Od: Martina Bittnerová - 4.2.2008 - 13:15

Pan Švejnar je tak trochu jako Havel (oba jsou váhy), a to v tom negativním i pozitivním slova smyslu, navíc k tomu suchý teoretik-ekonom. Chybí mi u něj takový nějaký lidský rozměr, i proti Havlovi, a to ho fakt nemusím, je sucháč. Klaus je sice pragmatik, ale alespoň se dokáže tvářit, že má nějaký lidský rozměr, nebo mu jej utváří jeho žena, to je jedno. Ale u pana Švejnara mám pocit puntičkářského perfekcionismu, kde úsměv nepatří do výbavy.


Od: Michaela Wilhelmová - 4.2.2008 - 20:02

Tak to já naopak musím přisadit plusy panu Švejnarovi. Ještě před 14 dny jsem netušila, kdyby to bylo možné již letos, koho bych volila. Teď se přikláním k němu. Naopak musím říci, že Švejnar mi přijde mnohem lidštější. Samozřejmě, jako vrcholný manager se tváří coby profesionál, ale páně Klausovo krédo vždypravdy jen a jen jeho, vrcholná arogance (ano, po nastoupení do úřadu prezidenta ji trochu zkrotil, ale pořád tam je)mi vadí více. Pan Švejnar mi zkrátka příjde o stupínek výše, nežli pan Klaus.
A ad článek: v americkém občanství téže nespatřuji problém. Ano, nebyl tu dlouho, jeho žena umí česky jen pár slov. Ale má velké jazykové nadání a do roka si s ní promluvíme o čemkoliv. Přehled Švejnar má, a kdo říká, že neví, jak si žijeme v ČR, tak promiňte, ale pan Klaus to snad ví? Asi nezapomenu na dobu, kdy nám o hlavu neustále omlacval, že si musíme utáhnout opasky, aniž by si kdo z nich utáhl kapičku platu... zatímco my si nemohli dát ani pořádné maso.


Od: Kateřina Sovová - 4.2.2008 - 20:24

Ke komentáři své drahé kolegyně Wilhelmové :-):
Víceméně souhlasím, o "lidské" tváři prof. Klause má také svoje mínění, jako herec by se jistě uživil. Oproti tobě si myslím, že naopak právě proto, že moc dobře ví, jak se tady máme, jsou jeho promluvy značně diplomatické, aby si nezadal.
Prof.Švejnar na mě působí upřímněji, ale mám z něj pocit, že je příliš ovlivněn americkým systémem a úplně nechápe, že to, co platí v USA neplatí tady, že jsou prostě zdejší lidé jiní.


Od: Renata Šindelářová - 5.2.2008 - 20:45

Američan českým prezidentem? Nikdy!
Nechápu, jak vůbec můžeme rozumně uvažovat o volbě prezidenta s občanstvím jiným než českým. Obávám se, že naše vlastenectví zřejmě vymírá. Naučili jsme se k někomu vzhlížet (Rusům, Američanům) a sami sebe si nevážíme? Nemáme národní hrdost?
Že Švejnar pronikl do prosperující ekonomiky světa? Studovat ekonomiku jiného státu se dá i zvenku a krom toho Klaus v ekonomice taky není právě nováček, právě naopak.
Také Švejnarovo emigranství nepovažuji za hrdinství. V mých očích je Švejnar spíš zlatokop, který si nahrabal diamanty v jednom dole a teď se vrhá do dalšího. Nepřesvědčil mě, že to myslí s Čechy upřímně. Pokud si chce změnit občanství, ať to udělá teĎ, ne až po volbě prezidenta!
Na Švejnarovi jako člověku nevidím nic zvláštního, naopak na mě nepůsobí takovým důstojným dojmem, jak bych si to u prezidenta představovala. Snaží se být zřejmě lidový, po americku, ale mně to prostě nesedí. Připadá mi to jako ušitá role.


Od: Renata Šindelářová - 5.2.2008 - 20:57

Ale abych nebyla úplný negativista...
Pokud se prezidentem stane Švejnar, přiznávám, že se budu muset asi opít na žal. (Pohřbím české vlastenectví.) Ovšem jedno plus bych v tom přeci jen viděla... plus nadnárodní. Plus spojené s plány a vidinami Evropské unie, plus v jednotě národů, v solidaritě lidstva... No, jen škoda, že tohle všechno je velká utopie a že mám tolik důvodů si myslet, že Švejnarův záměr takový není. Logicky ani být nemůže, protože jeden člověk by něco takového stejně dokázat nemohl.. jedině tak, že by spoléhal na to, že první jablko nakazí celý sud a že se příklad "amerického občana českým prezidentem" stane precedentem pro to, aby se národy staly sobě bližšími a k sobě tolerantnějšími. (Nojo, jenomže takhle by to mohlo zapůsobit jedině tehdy, kdyby se nám prezidentem stal spíš eskymák, ne utečený Čech... takže zase nic...)
Sorry, tak končím zase negativně... ale snažila jsem se, fakt... :-) I jsem se na chvíli zasnila...


Od: Michaela Wilhelmová - 5.2.2008 - 21:39

Schwarzenberg, Stehlíková... bez ohledu na to, že například druhé jmenované fandím, příliš čeští mi také nepříjdou :o)). Je důležitější funkce reprezentativní, nebo funkční? Přijde mi to, že bych neměla číst exilovou literaturu, protože spisovatelé nás tu nechali a vycestovali :-)? Nemám strach, že by to pan Švejnar po vzoru prezidenta Křoví přeháněl. Určitě nebude říkat papeži "pane" místo "svatý otče", nebude nám dělat ostudu na kongresech, jak to má pan Klaus v poslední půlrok ve zvyku... a asi také nestihne splnit vše, co slíbil. Ale, ostatně, kdyby ano, byl by asi prvním.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0607 s