Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


S úchylkou na gentlemany

06.02.2008   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

S úchylkou na gentlemanyDen po dni, hodinu po hodině, pociťuji tlak vzrůstajících sympatií k vymírající skupině mužské části populace. Říká se jim gentlemani.

Typický případ 1
Nejhorší situace zažívám v dopravě. Krev se ve mně bouří, žaludek se stlačuje. Nad čím? Známe to každý. Do tramvaje / autobusu / metra či trolejbusu nastoupí stará paní o holi. Kluci ve vytahaných mikinách sedí, walkmana na uších, pokyvují si hlavou v rytmu, letmo zavadí pohledem o nestabilně stojící důchodkyni a zahledí se z okna. Nedej Bože, aby měla paní cestovat s nějakou taškou. Do schůdků jí totiž hned tak někdo nepomůže.

Typický případ 2
Kamarádka se nedávno vracela z hor. Lyže, batohy, všechno těžké a dlouhá cesta sama vlakem před ní. Myslíte, že jí někdo pomohl s věcmi do vlaku?Samozřejmě, že ne. To však ještě mnoho neznamená, horší je, když v kupé ani nikdo neodpoví na pozdrav, pak se už ani nemá cenu ptát, zda vám někdo pomůže s věcmi nahoru, na úložný prostor. Mladíci sedí, dívají se a? Nic. Když vystupovala, musela věci postupně tahat od dvířek ze stupaček vagónu. Lidé nemohli tu chvíli počkat, přelézali její batožiny a drápali se ven. Ani teď se nenašel nikdo, koho by napadlo pomoci.

Netypický případ 3
Dveře se otvírají, dav se tlačí do prostředku přepravy, aniž nechá vystoupit ty, kteří jej chtějí opustit. Se zívnutím denního stereotypu stojím za chumlem u dveří a čekám, až se situace sama vyřeší a já v klidu nastoupím středem. Ještě jsem s decentním vražením do mého těla předběhnuta nějakým výrostkem. Vedle mě stojí mladík, takový typický případ šedé myši, které si žena většinou nikdy nevšimne. Chumel se rozptýlí, čekám až úplně všichni nastoupí. Mladík však pokyne rukou, čímž zarazí čekatele za sebou a mě naznačí, nechť nastoupím.
„Děkuji,“ špitnu nesměle a tou šedou červenající se myškou jsem nakonec já. Protože on je v tu chvíli tím jediným mužem z celého okolí, který za to stojí.

Skutečně, nevím, zda ostatní ženy prožívají totéž, ale v době, kdy gentlemanství patří k vzácným jevům, mi každý jeho projev připadá jako vstupní brána do ráje. Onen muž se okamžitě stává hoden pozornosti, zatímco o ostatních si mumlám, že bych se jich nedotkla ani klackem, byť jsou sebekrásnější. Ne, není to láska, ale vypadá to jako chvilkové pobláznění – pro ty, kteří mi dokázali, že svět, v jaký věřím, stále ještě existuje.

Být gentlemanem zkrátka zřejmě není dost TRENDY. Možná by měl stát podpořit livestylovou kampaň pro gentlemanské zítřky. Ukázat, jak ženy padají do náručí těmto úchvatným mužům, jak slušné chování neasociuje šprťáckou měkotu, ale naopak profesionální lídry… Ostatně, proč by ne, máme kampaň pro Unii, proti drogám, za bezpečnost na silnicích i železnici, tak proč ne za obrodu gentlemanů?

foto: www.abiye.biz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina Bittnerová - 6.2.2008 - 9:09

Prý to mizí s emancipací, v Americe to došlo tak daleko, že prý každá mužova slušnost je vykládána jako harašení.
Taky bych byla pro gentlemany, ale ve skutečnosti se každý všude cpe, málokdy se mi stane, že je někdo slušný. A to si vezměme, že dříve muži pomáhali ženám do kabátu apod.


Od: Kateřina Sovová - 6.2.2008 - 11:13

Musím potvrdit Martinina slova, bohužel tady platí "něco za něco". Vzhledem k tomu, že cestování vlakem je nedílnou součástí mého života, případy, kdy člověk "vzpírá" krosnu nad hlavu za doprovodu nezúčastněných pohledů spolucestujících mužů je bohužel smutnou realitou. osobně se však domnívám, že situace je výrazně jiná mimo Prahu, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti a vzdát tak hold například královéhradeckému mužskému osazenstvu, které mě stále příjemně překvapuje a které mě utvrzuje v tom, že gentlemani ještě stále nevymřeli :-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0236 s