Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zpěv Johnnyho Deppa je naléhavější, než litry krve

07.02.2008   Gabriela Bártová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zpěv Johnnyho Deppa je naléhavější, než litry krveVelmistr bizarních příběhů Tim Burton se tentokrát nechal inspirovat legendou, která v londýnských stokách koluje už stovky let. Legendou o muži, jehož se v krvelačné touze po pomstě zmocní šílenství a on tak zabíjí ve jménu lásky a něhy, které už sám není schopen. Co když ale i režisér za oponou dechberoucí hudby, šokujících vražedných scén a fantaskních kulis podřízl hrdlo křehkému poselství, které chtěl vyprávět?

Ostřílený tandem Burton-Depp (spolupracují již pošesté - k předchozím dílkům patří Střihoruký Edward, Ospalá díra nebo Karlík a továrna na čokoládu) to tentokrát vůbec neměl snadné. "Sweeney Todd" je totiž adaptací staroanglické báchorky, ale hlavně muzikálu, který dobyl divadelní prkna od Londýna po Broadway. Pro Johnnyho Deppa to znamenalo, že si poprvé od dob své mládenecké kapely The Kids stoupne před mikrofon, Burton měl před sebou ještě svízelnější premiéru. Režisér proslulý bezbřehou fantazií totiž musel vycházet nejen ze scénáře, ale především z hudebního podkladu k muzikálu, a samozřejmě z písní, které tvoří těžiště celého děje. Skladatel Stephen Sondheim měl navíc právo veta ohledně výběru tvůrců i klíčových herců. Oba autoři z toho nakonec vybruslili k oboustranné spokojenosti. Tim Burton nicméně při slavnostním uvedení snímku podotkl, že "vždycky hrozí nebezpečí, že puristy filmem urazí, protože z muzikálu převzal jen určité věci". Svatá pravda. Pokud jste doposud neměli co dočinění se Sondheimovými kompozicemi nebo Burtonovými filmy, budete ohromeni. Za ctitele muzikálu mluvit nemohu, ale z pozice Burtonova fanouška mi na "Sweeneym" cosi chybí. Cosi kouzelného, co z roztodivných pohádek typu "Edwarda" a "Velké ryby" vyslalo přímý zásah do srdce.

Přitom těžko lze jmenovat něco, co se na filmu ověnčeném dvěma Zlatými glóby a třemi nominacemi na letošní Oscary nepovedlo. Vše je snad ještě dokonalejší, než v tajných představách producentů - v ponurých uličkách "prohnilého" Londýna se úchvatně snoubí animace s reálnými kulisami, piroteskním postavičkám dodávají výraz stylové masky, hudba zhmotněná téměř 70tičlenným orchestrem vás doslova přiková ke křeslu, aby vás vzápětí na unikátní jízdu pozvala hravá kamera (jen v první čtvrthodince si užijete kličkování městskými zákoutími a strhující koncert prostřihů, když na scénu vejde Mrs. Lovett se svými koláčky). Atmosféru podtrhuje hra s (ne)barvami - zatímco tísnivá současnost je snímána metodou, která doslova odsaje z plátna barvy, retrospektivní a snové pasáže přímo hýří teplými odstíny. Možná proto, že každý detail je tak skvěle propracovaný, celek trochu strádá. Prostý a silný příběh o nespravedlnosti, pomstě a nenaplněné lásce jakoby se tisíci vypiplanými kousíčky skládanky rozmělňoval. Nemluvě o brutálních výjevech vražd, které si nic nezadají s kečupovou smrští v Kill Billovi.

Jenže úchvatnou, leč bezobsažnou skořápkou "Sweeney" také není. Dvě věci až příliš strhující podívané přeci jen vdechují duši - humor a citlivé herectví. Když na scénu vtrhne Sacha Baron Cohen (alias Borat) v upnutém oblečku přihřátého taliánského lazebníka, jdete do kolen. Odzbrojující jsou i cynické hlášky (nebo spíš popěvky) Heleny Bonham Carter coby Mrs. Lovett, když s kamennou tváří pragmatické hospodyně přemítá, jak své koláčky naplnit kočičím či lidským masem. &Skoda jen, že si její povedené slovní přestřelky s Deppem užijete jen pokud angličtinou vládnete skutečně dobře, s krkolomným českým překladem už se údernost jaksi vytrácí. Což ale určitě nebude vadit početným řadám těch, kteří jsou zvědaví na jediné - jak bude Johnny Depp zpívat! Zaplaťpánbůh nedokonale. Tím nechci jeho pěvecké kvality nijak srážet (naopak, budou jistě patřit k příjemným překvapením), ale zpívající herec namísto hrajícího zpěváka je prostě nesmírně znát. To ostatně platí téměř o všech zpívajících postavách (snad vyjma bezduché "panenky" Johanny). Jejich drobná vokální zaváhání a emoce, které se jim podařilo do partů protlačit, jsou vymodleným vánkem civilnosti a lidskosti, který každá pohádka tolik potřebuje.

"Sweeney Todd" je nepochybně výjimečným filmem, který bude v programech kin těžko hledat konkurenci. Tu malou stopu zklamání zanechal Tim Burton z docela ospravedlnitelného důvodu - už totiž ukázal, že to jde ještě líp.


Synopse: Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Neville Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili. Když se na scéně objeví konkurenční holič, okázalý Ital Pirelli, Sweenyho identita je zásadním způsobem ohrožena a proto se rozhodne zprovodit jej jedním řezem břitvy ze světa. Zpočátku sice netuší, jak se zbavit těla, ale tento problém záhy vyřeší paní Lovettová, která vzniklou situaci bere jako východisko ze své svízelné situace. Její obchod upadá a proto začne masové bochánky plnit lidským masem. Masové bochánky paní Lovettové se záhy stanou londýnskou senzací, její obchody rostou a ona začne snít o životě respektované dámy. Sweeney však sní jen a jen o pomstě - ke škodě své i svého okolí...

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (Sweeney Todd : The Demon Barber Of Fleet Street)

Krimi / Muzikál / Thriller
USA / Velká Británie, 2007, 117 min
Premiéra: 7.2.2008
Do 15 let nevhodný

Režie: Tim Burton
Hrají: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jamie Campbell Bower, Laura Michelle Kelly, Jayne Wisener, Anthony Head, Peter Bowles


foto: WarnerBros






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Kateřina Sovová - 20.2.2008 - 20:47

Přiznám se, že jsem trochu v šoku nad vaším hodnocením Deppova zpěvu. Jakožto poloprofesionální zpěvačka mohu s čistým svědomím prohlásit, že jeho výkon je naprosto oslňující a vzhledem k tomu, že jsem se kdys osobně na muzikál specializovala, mohu říci, že nevidím jediný rozdíl mezi jeho výkonem a profesionálními muzikálovými zpěváky. Oproti tomu part Johanny patří k těm slabším místům. Jednak díky jejímu pištivému hlásku a celkové předvídatelnosti zpívaného partu. Tady jsem ovšem poněkud neobjektivní, nelíbila se mi ani herečka ani její role.


Od: Michaela Wilhelmová - 21.2.2008 - 17:39

Johanna
... třeba to bylo tím, že během natáčení přišli na to, že je těhotná. (Burton: delší dobu se mi zdálo, že hraje nějak divně a za moc to nestojí. A i se divně chovala. Pak jsme zjistili, že je těhotná) :o) (ne, já vím, že to příliš kvalitu zpěvu neovlivní, jen mě to zjištění pobavilo :o))


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0719 s