Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tvůrčí psaní 9 - byl zbytečně užit...

12.03.2008   Renata Šindelářová   Miniškola   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tvůrčí psaní 9 - byl zbytečně užit...rod trpný či další složité výrazivo, charakteristické to znaky autorovy horlivé snahy o verbalismus, komentoval by složitý text dotázaný inteligent. A když bychom se ho zeptali, jestli by to nešlo vyjádřit bez těch cizích slov, moudře by pokýval hlavou a pak by rozvážně odpověděl: Připouštím, že existuje i další alternativa. Ale vážně. Jestliže chceme psát poutavě, musíme se vyvarovat zbytečných a zavádějících slov. Zbytečná slova nudí a slova zavádějící zase odvádějí pozornost. V obou případech se příběh stává pro čtenáře těžkopádným.

Příklady zbytečných slov
 
Nadměrné užívání přívlastků, kterými toužíme – podobně jako Pavel Kříž v prvním díle Básníků – vyšperkovat text.
 

Nadměrnost: Fyzicky unavená a dostatečně nevyspalá Maruška zamířila po celodenní těžké práci, ze které jí bolelo celé tělo, takže musela jít pomalu, nakoupit jako každý den do obchodu.

Zjednodušeně lze říci podstatné i vhodně zvoleným slovesem: Jako každý den se Maruška po celodenní práci unaveně vlekla do obchodu.

Konstatování něčeho, co je samozřejmé a běžné. Pokud tedy čtenáře nechcete nutit k přeskakování, neboť on není tak hloupý, aby nepochopil, jak se věc má, raději více používejte nepřímý popis.
 
Popis samozřejmosti: "Pojďte dál," vyzvala hosty. Návštěva vstoupila dovnitř bytu, zula si boty, svlékla kabáty. Potom společně zamířili do obývacího pokoje. Hostitelka šla jako první a vybídla hosty, aby si sedli ke stolu, na kterém stály mísy s občerstvením.
 
Nepřímý popis: "Pojďte dál!" vyzvala hosty a odstoupila, aby mohli projít. Pohoštění v obývacím pokoji již měla připravené.
 
Zkratkovitý styl, který si možná podle mnou uvedeného názvu představujete spíš jako originální šetření místem než přebytečnost. Jenže nejde tu o délku, ale plynulost. Text by neměl působit příliš trhavě. (Někdy můžeme určitého sledu útržků využít úmyslně, ovšem pokud takovým způsobem vylíčíme celý příběh, čtenář asi knihu brzy vymění za flašku.)
 
Přebytečné zkratky: Dupla jsem do záhonu. Boty do pračky. Kytka vejpůl. Vysvětlování uzavřeno. Jsem nemehlo! Nevěříte?

Bez zkratek: Dupla jsem do záhonu. A znovu tím dokázala, že jsem nemehlo, protože se to neobešlo bez pohřebního obřadu jedné kytky a páru bot, které snad dostanou druhou šanci v pračce.

Časté opakování slov. (K tomu není co dodávat. Zkrátka pozor na svá oblíbená slůvka.)

Již v úvodníku zmíněné chrlení cizích slov. Chceme čtenáře bavit, nebo je oslňovat svým přehledem? (Stejně jako pijeme s Mírou, měli bychom si tohoto přítele pozvat i k užívání cizích slov.)

Příklady zavádějících výrazů

Používání rodu trpného. Ne že bych vyslovovala nějaký zákaz, jen upozorňuji, že rod trpný není právě v módě. Nepoužívá se ani v beletrii, kde bychom jej pomalu mohli označit za archaismus, a dokonce ani v obchodní korespondenci ("byl objednán, bylo dodáno"), kde tento trend možná vyplývá z podobně praktického důvodu, z jakého peskujeme své děti za jejich "ono se to rozbilo".

Hromadění podstatných jmen těsně za sebou. Záporný příklad: Zástupce vedoucího oddělení výroby zapisoval výsledky výzkumu inteligence robota kategorie A. Nebo jednodušší, méně nápadný příklad: Instruktor řidiči předal výsledky zkoušky z řízení automobilu.

Nepřesné formulace. S tímto nešvarem se asi setkáváme nejčastěji. Vyjádřit se nepřesně, to se párkrát v životě podaří každému. Běžně to s čistým svědomím svedeme na "lidský faktor", ale než své dílo pošleme k nakladateli či do literární soutěže, raději si ho po sobě několikrát přečtěte, popř. ho dejte někomu přečíst, aby vám takříkajíc vychytal mouchy. Často totiž k úpravě stačí jen taková maličkost jako změna pořadí slov nebo výměna jednoho jediného výrazu.

Příklady: "dálkově byl přijat ke studiu"
místo "přijali ho k dálkovému studiu"
nebo "vzhledem k politikovi, který žil v totalitě, lze očekávat jeho pochopení"
místo "vzhledem k tomu, že politik žil v totalitě, lze očekávat jeho pochopení"

Úkol: Vymyslete další příklad textu popisujícího samozřejmost a navíc s přemnoženými přívlastky.

Pokračování: (klikni)
Zdroj foto www: smisene.webzdarma.cz

Pokud máte chuť si místo těchto malých jednohubek vyzkoušet celý a hlavně aktuální kurz tvůrčího psaní ONLINE, máte možnost. Získáte zkušenosti a důležitou zpětnou vazbu: https://literarnistrom.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jeromír Prdele - 13.3.2008 - 17:53

Ach jaká škoda
Ach jaká škoda, že nemáte ráda přívlastky pani Šindelářová.
jak rád bych napsal: jste milá, jste krásná,jste zvláštní paní Renato. Ale nemohu. S úctou JePe


Od: Milan Prokš - 13.3.2008 - 19:57

Žádná škoda
Vážený pane... Vážený pane Jeromíre, co se týče paní Šindelářové, nejsou slova milá, krásná nebo zvláštní pouhými přívlastky. V jejím případě se jedná o tzv. "základní výbavu". Je to taková gramatická výjimka. Vím, že se mnou jistě budete souhlasit.
A teď moje odpověď na zadání:
Malý mladý nezletilý učící se kuchařský učeň neobratně posolil málo slaného slanečka bílou mořskou jodizovanou konzumní solí. Fuj!


Od: Jeromír Prdele - 16.3.2008 - 10:59

Souhlasím...
Pane Milane
Jistě s Vámi souhlasím. Nechtěl jsem se kohokoliv dotknout. A ani se nechci pouštět na tenkou půdu české gramatiky.Nemám na to vzdělání,nadání ...
Jen si myslím, že čeština je krásná i proto, že nám dovoluje, pomocí přívlastků,vyjadřovat lépe a radostněji své pocity.
P.S. Mořská sůl se nejodizuje. JePe


Od: Renata Šindelářová - 16.3.2008 - 13:01

Jeromíre, já ale přeci netvrdím, že by se přívlastky neměly používat, pouze "nadměrně" používat. :-)))
Jinak o nic nejde. Myslím že se nikdo neurazil a že to není třeba dál rozebírat. Zkrátka bude nejlépe, pokud se všichni zasmějeme nad mou "krásnou" fotografií v budoucím desátém díle... :-))))


Od: Milan Prokš - 17.3.2008 - 23:42

Pane Jeromíre, ale tahle mořská sůl byla vážně jodizovaná, já nevím, kde ji ten učící se učeň vyhrabal...
Tak chvilku vážně - o nic nejde, tahle Miniškola je zábavou a taky diskusním fórem pro všechny, které tohle téma zajímá. Takže sem patří, podle mého, i takovéto debaty, protože z nich může něco kloudného vyplynout a vzniknout (omlouvám se za slovo kloudný, ale je to roztomilé, ne?). A čím více se tu objeví vtipných vtipů, tím lépe to bude lepší. A radostně radostné, dost možná.
PS: Zapomněl jsem napsat, že i z toho slanečka trochu kapal jód, ale to ten učící se učeň vyřešil přidáním vitamínu D. To víte, učeň...


Od: Radka Zadinová - 20.3.2008 - 13:17

Jeden velmi neochotný, nevrlý a vzteky nepříčetný prodavač namarkoval jedné milé, staré, usměvavé a nemocné stařence navíc celé balení stolní vody... Pochopila jsem to správně?:_)


Od: Radka Zadinová - 20.3.2008 - 13:18

Mimochodem, já ty přívlastky užívám ráda a nadměrně:-) Tak dobře, zkusím se nad sebou zamyslet...


Od: Jeromír Prdele - 20.3.2008 - 17:53

Kuchtík
Pane Milane
Vy jste si nějak na toho kuchtíka zasedl.Třeba vůbec neměl rád slanečky a třeba vůbec nechtěl učiti se kuchařem.Třeba chtěl se věnovati zajímavějším věcem, jako třeba je meliorace nebo výroba cementu. S úctou JePe.


Od: Milan Prokš - 21.3.2008 - 18:44

Díky za tip
Pane Jeromíre,
díky za báječný tip. Už vím, co budu o tomto víkendu provozovat - začnu meliorovat. A až se to naučím, pěkně v klidu za humny, vyrazím se svým uměním do světa. Někam, kde mé služby patřičně ocení. Třeba na Saharu. Mají tam poslední dobou nějak vlhko...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0333 s