Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Česká oskarová noc

25.02.2008   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Česká oskarová nocSedím v naplněném kinosále pražského Slovanského domu a na velkém plátně pozoruji zmenšené postavy Glena Hansarda a Markéty Irglové, vtěsnané do jednoho z pěti rámečků, patřícím pěti nominovaným v kategorii "Nejlepší původní filmová píseň". „Prosím, panebože…Prosííím“, slyším hlas ve své hlavě, v souzvuku hrobového ticha, které na několik nekonečných sekund provází dlouhé čekání. Pak už slyším svůj hlas, tentokrát naprosto jasně, mezi nadšenými výkřiky ostatních diváků, kteří přemohli spánek a přišli podpořit česko-irské želízko v oskarové výhni.

Osmdesátý jubilejní ročník Cen Akademie, Oskarů, provázela zamračená obloha a usměvavé tváře hollywoodských hvězd, které nepromarnily každoroční příležitost projít se po červeném koberci, zazářit v nejrozmanitějších róbách známých (a především drahých) značek a třeba se i vrátit s nějakou tou soškou nablýskaného rytíře a podtrhnout tak herecké kvality, které k těmto celebritám prostě patří.

Mezi prvními příchozími zaujal vždy elegantní George Clooney, který hýřil vtipem a v naději na nejvyšší ocenění za hlavní roli v Tahle země není pro starý, ochotně poskytoval rozhovory všudypřítomným novinářům. Tilda Swintonová, herečka nominovaná za vedlejší roli ve snímku Michael Clayton, zaujala taktéž, především zvláštní pytlovitou garderobou, vytvářející z herečky, v kombinaci s její bledou pletí, kopii antické sochy oblečené do černé tógy. Královna Mirrenová, která se tentokrát představila pouze v roli předávající, oslnila červenou róbou s bílými krajkovými rukávy s korálky a s přehledem tak zastínila leckterou mladší kolegyni. Po dohasnutí posledního záblesku fotoaparátu před budovou Kodak Theatre, místa, kde se od roku 2001 každoroční filmové ceny konají, a bezpečném usazení všech přítomných na svá místa, začala velkolepá oskarová show naplno. Večerem provázel osvědčený Jon Stewart, jehož vtipy, ačkoliv nebyly vůbec špatné, zdaleka nedosahovaly českého komentáře pánů Baldýnského, Michalidise a Fuky, jejichž zásluhou se diváci leccos zajímavého dozvěděli, bavili se a především NEUSNULI, což je v případě šestihodinového nočního přenosu výkon, hodný minimálně hodně velké poklony.

V jednotlivých kategoriích se diváci dočkali nejednoho překvapení, jak už to ostatně na udílení Oskarů bývá. Jedním z nejpříjemnějších bylo vítězství ústřední písně z filmu Once, Falling Slowly, která proměnila vtipnou mystifikaci výše zmíněných komentátorů o „české oskarové noci“, podle které se v každé udělené sošce nachází část českého přičinění, v realitu, pouze s tím malým rozdílem, že to skutečné přičinění bylo nakonec v jedné jediné sošce, což však nikomu z českých diváků určitě nevadilo. "Skutečnost, že tady dnes můžeme stát s tuto cenou, je důkazem, že bez ohledu na to, jak nedosažitelné se vaše sny zdají, je možné jich dosáhnout", pronesla ve své děkovné řeči dojatá Irglová. O „vlastní“ oskarové noci mohou, kromě Čechů, mluvit bratři Coenové, jejichž snímek Tahle země není pro starý proměnil hned čtyři nominace a to včetně kategorie nejlepšího snímku. Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala velmi dojatá Marion Cotillardová za úžasné ztvárnění Edit Piaf a jejím mužským protějškem se stal Daniel Day-Lewis, který se nechal v pokleku na Oskara rovnou pasovat a to za postavu ropného magnáta Daniela Plainviewa ve snímku Až na krev. Dalším překvapením se stalo Bournovo ultimátum, které proměnilo všechny tři nominace a vyšachovalo tak například zvukařského mága Kevina O’Connella, jehož Tranformers se tak stali již jeho dvacátou nenaplněnou nominací. Čas mezi udíleními v jednotlivých kategoriích bylletos vyplňován vzpomínkovými sestřihy, v nichž nakonec nebyl opomenut ani nedávno zesnulý Heath Ledger.

Osmdesátiletý Oskar tak předvedl, že na svém lesku rozhodně neztrácí a předvedl vše, co od něj dychtivý divák čekal. Nakonec ani nevadilo, že „náš božský Johnny“ odešel neobtěžkán hlavní cenou. Jemu to očividně náladu nezkazilo a Day-Lewis byl nakonec dostatečnou satisfakcí. Nutno podotknout, že ani šedivé vlasy poslednímu Mohykánovi na charizma neubraly.

Ceny jsou rozdány. Zbývá tak pogratulovat všem oceněným, vzdát čest poraženým a těšit se na nové, dost možná ještě lepší filmové lahůdky, které nám za rok opět umožní sledovat okázalé, ale stále magické udílení již jedenaosmdesátých Oskarů.

Závěrem bych chtěla poděkovat společnosti HBO za skvělý nápad uspořádání Oskarové noci ve třech českých kinosálech, díky němuž mohl vzniknout tento článek.
Vybraná ocenění:
Nejlepší herec ve vedlejší roli: Javier Bardem-Tahle země není pro starý
Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Tilda Swinton-Michael Clayton
Nejlepší herec v hlavní roli: Daniel Day-Lewis-Až na krev
Nejlepší herečka v hlavní roli: Marion Cotillard-Edit Piaf
Nejlepší scénář (podle předlohy): Tahle země není pro starý
Nejlepší původní scénář: Juno
Nejlepší kamera: Až na krev
Nejlepší cizojazyčný film: The Counterfeiters
Nejlepší kostýmy: Královna Alžběta: Zlatý věk
Nejlepší filmová píseň: Glen Hansard a Markéta Irglová-Falling Slowly
Nejlepší scénická hudba: Pokání
Nejlepší snímek: Tahle země není pro starý
Nejlepší režie: Tahle země není pro starý

Úplný seznam ocenění: http://oscar.com/oscarnight/winners/index
Foto:Mike Blake / Aktualne.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jiří Kočí - 25.2.2008 - 16:59

Je zajímavé, že píseň Falling Slowly je hudebně strašně jednoduchá až bych si dovolil tvrdit, že pro mě hloupá a to jak melodicky, tak i textově. Příštího oskara možná dostanou Ovčáci čtveráci.


Od: Asenath - 25.2.2008 - 19:09

Přímá souvislost mezi složitostí a kvalitou myslím nebyla nikdy prokázána. V případě Oscarů to snad souvisí s atmosférou filmu.


Od: Kateřina Sovová - 25.2.2008 - 19:53

Ono kritizovat je lehké. Často právě nejjednosušší písničky se staly těmi nejslavnějšími, viz "Bitter Sweet Symphony" od The Verve. Mimo to, "Falling Slowly" je úžasná.


Od: Jaromír Komorous - 26.2.2008 - 9:49

Falling Slowly je vysoko právě pro svou zdánlivou jednoduchost. Z písničky doslova teče vnitřní čistota autorů i interpretů v jednom, jejich vzájemná láska se dá hnedle krájet. S označením úžasná bych šetřil, s úvozovkami bych se s tím vyrovnával snáz.


Od: Veronika Prokopcová - 26.2.2008 - 20:08

Myslím,že není na místě zde kritizovat píseň Falling Slowly.Nejde v ní v prvé řadě o vnějšek,ale více o vnitřní prožitek.Markétě i Glenovi tu píseň věříme,když jí zpívají,jde jim od srdce a jsem ráda,že právě tato píseň oslovila spoustu lidí na celém světě.To je určitě pozitivní.Můžeme jen děkovat za to,že se tito dva lidi setkali a tvoří tak výjimečnou hudbu i pár.Díky nim má zase ČR (i Irsko) dalšího Oskara a to je obrovský úspěch.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0634 s