Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hudební Velikonoce ve Smiřicích

16.03.2008   Jindřiška Kodíčková   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hudební Velikonoce ve SmiřicíchVajíčka, pomlázka, ale i krásně znějící hudba pod barokními klenbami zámecké kaple Zjevení Páně, tak mohou vypadat právě vaše velikonoční svátky.

Kapli postavil snad Kryštof Dienzenhofer v letech 1699 – 1713, fresky s námětem příchodu Krista namaloval J.J. Steinfels ze Steinfelsu. Dominantní oltář nese krásný obraz Klanění Tří králů P. Brandla. Další malíři, kteří se podíleli na výzdobě kaple, jsou C. Carlone - Glorifikace Jana Nepomuckého, a O. Maywald - Madona podávající růženec sv. Dominikovi. Dílna K. Devotyho se podepsala pod vyřezávanými dřevěnými lavicemi, kazatelnou a oltářem Jezulátka.

Úchvatná a velkolepá atmosféra vrcholně barokní stavby přivítá již 5. ročník hudebního festivalu Smiřické svátky hudby 2008. Od 19. března až do velikonočního pondělí zazní devět festivalových koncertů, v nichž vystoupí vynikající čeští interpreti, ale prostor dostane i řada mladých talentů, pro něž se tu otvírá cesta k sólové či komorní dráze.

Velikonoční festival ve Smiřicích si každoročně klade ty nejvyšší hudební cíle jak v oblasti klasické hudby, tak i v dalších žánrech a zároveň je pro mne i srdeční záležitostí, neboť jsem se narodil v nedalekém Hradci Králové,“ říká jeho dramaturg - houslový virtuos Jaroslav Svěcený.
 
„Ozdobou tohoto ročníku budou určitě koncertní vystoupení violoncellisty Jiřího Bárty, sopranistky Zdeny Kloubové, trumpetisty Miroslava Kejmara, komorních orchestrů Virtuosi Pragenses a báječného mladého tělesa Quattro s dirigentem Markem &Stilcem. Jedním z vrcholů by měla být premiéra projektu VIVALDIANNO, na kterém se podílí řada interpretů různých žánrů v čele s Michalem Dvořákem (bývalý člen skupiny Lucie) a legendárním kytaristou Radimem Hladíkem. Zajímavou hudbu slibuje i koncert Dity Hořínkové, která je sice klasicky vyškolenou pěvkyní, ale díky svému tvárnému a barevnému hlasu dokáže interpretovat i stylově originální skladby. Spolu s ní vystoupí i klavírista Pavel Větrovec, který je znám široké veřejnosti jako dlouholetý šéf kapely Karla Gotta. Velice se také těším na společná vystoupení s dětmi, které toho umí už opravdu hodně a zaslouží si tu největší pozornost. Třešinkou na festivalovém dortu pro mne bude určitě spolupráce s herečkou Naďou Konvalinkovou či renomovanou houslistkou Danou Vlachovou, cembalistkou Jitkou Navrátilovou, klavíristkou Marií Synkovou a mojí 13letou dcerou Julií, která už od čtyř let prohání stejný nástroj jako já.“

Podrobnější informace o jednotlivých koncertech, interpretech, programu a rezervaci vstupenek získáte na www.festival.smirice.cz

Nedaleko Hradce Králové, na místě mezi dvěma rameny Labe vznikla ve středověku tvrz. Během 15. století ji Trčkové přestavěli na zámek. Kolem tvrze a zámku vznikla osada a v roce 1659 získala městská práva. Dnes Vás toto starobylé městečko zve na 5. ročník hudebního festivalu Smiřické svátky hudby 2008.

Foto: archiv autorky




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: pavel - 18.3.2008 - 13:45

Děkuji za pozvání, mám to z hradce kousek


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0887 s