Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Oblečená v květech sakur

18.03.2008   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Oblečená v květech sakurJen cupitání, kraťoučké krůčky a lehké ovívání vějířem dovoluje národní japonský úbor kimono



Dnes se v Japonsku halí ženy do kimona pouze ve zvlášť výjimečných a slavnostních událostech - při svatbě, návštěvě chrámů a různých svátcích.

První kimona se objevila na již na přelomu 7. a 8. století a podobala se čínskému oblečení hanfu. Časem se měnila, ale základní princip zůstal zachován. Kimono, tak jako náš lidový kroj, vypovídal hodně o své nositelce.

Kimono nebývalo levnou záležitostí, šilo se z drahých a kvalitních hedvábných látek, bohatě zdobilo potiskem a jen střih se po staletí téměř neměnil. Skládá se z několika částí. Základem je pás obi, dnes dosahuje až čtyř metrů, dříve býval mnohem delší. Uvazuje se vzadu na bedrech do tvaru bubínku nebo květu. Bubínek váží vdané ženy. Hedvábný pás obiage slouží k upevnění pásu obi a dekorativní úzký pásek obijime se váže přes obi. Aby se kimono neušpinilo, kolem krku se vkládá vyměnitelný límeček. &Sije se v jedné délce a při oblékání se musí většinou zkrátit, aby přesně zakrývalo kotníky.

Ke kimonu náleží tradiční sandály zori. Aby se daly pohodlně obout, ponožky tabi z pevného materiálu mají palec oddělený od ostatních prstů. Druhou alternativou jsou širší dřevěné sandále na dvou klínech s páskem, ty se jmenují geta.

Oblékat si kimono nabylo jednoduché, ženy vyhledávaly „oblékače“, kteří jim pomáhali zejména v uvazování pásu obi. Nebyl to pouhý rozmar, ale skoro nutnost, vždyť dámské kimono mívalo i dvanáct až patnáct vrstev. Dnes Japonky nosí kimono v jedné vrstvě. Z tradičního nákladného účesu  zůstaly alespoň nahoru vyčesané vlasy. Je to určitě úleva, dříve neexistovaly normální polštáře, ženy spaly opřené o špalíček, aby jim účes vydržel neporušený alespoň tři týdny.


V klasických restauracích se můžete setkat se servírkou v kimonu s dvojitými, plandajícími rukávy, kterému se říká furisode.
Vdané ženy nosí korotomesode, černé kimono s potiskem rodinného či klanového znaku, začínajícím pod pasem. Jednobarevné, často pastelové kimono irotomesode s potiskem také až od pasu je méně formální a nosí ho třeba na svatbách příbuzní nevěsty a ženicha. Hómongi, návštěvní oblečení, je zdobeno potiskem, jenž se vine kolem ramen, švů a rukávů. Střídmějším vzorem, jenž pokrývá pouze malou část, většinou pod pasem, je ozdobeno tsukesage. Často ho nosí vdané ženy. Jednobarevné kimono iromuji oblékají vdané i svobodné ženy při čajových obřadech. Na komonu se po celé ploše opakuje drobný potisk, vídáme ho jako neformální oblečení ve městě.

Kimono se stává i turistickou atrakcí, za nemalý peníz si ho můžete obléci a vyzkoušet, jak se cítí pravá Japonka.

Foto: www.yoshiko.blog.cz







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0384 s