Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Za pět minut dvanáct

03.04.2008   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Za pět minut dvanáctTisková konference s totožným názvem titulku o financování kultury a divadelnictví obecně a pražském zvlášť se konala v divadle Archa 1.4.2008. Ano, na kalendáři Apríl. Jednání v sále ale žertovné nebylo ani náhodou.

Grantový systém na kulturním poli je zkamenělina z dinosauřího období našeho současného státu. A zdá se, že stejné zkameněliny sedí na příslušných odborech magistrátů a jiných obecních zastupitelstvech po celé zemi. Obdařeny neutuchajícím byrokratickým nadáním nedělat nic, v lepším případě odsunout vše potřebné do období zvýšené nervozity všech zúčastněných, podle známého „zlatého“ pravidla úředníka. Co můžeš udělat dnes, odsuň raději na zítřek! Mě napadlo jiné. Nepodrážej nohy potřebným, oni si je ušoupou! Místo očekáváné pomoci přichází skepse. A bezradnost aktérů trčí z obou sarkastických vět. Rozdílnost výkladu financování ze stran zastupitelů a kumštýřů zde bije do očí.

Na konferenci zněla přesto od předsednického stolu velice střízlivá slova. Všichni se shodují na přání v rozhovorech se zastupitelstvy pokračovat. Co řekli přítomní?
 
Eva Měřičková - ředitelka Dejvického divadla - Na granty vydala radnice v roce 2006 částku 272 mil. korun. V roce 2008 rozdělila 233mil. Je patrné, že prostředky na kulturu se zmenšují a ne naopak, jak tvrdí obecní veřejná správa.
Ondřej Hrach - ředitel divadla Archa - Už v létě bylo pozdě a grantová komise vyhlásila granty až na podzim a uzávěrku žádostí dokonce až na konec roku. V porovnání s uplynulým rokem dochází k vražednému krácení v objemu. Namátkou vybraná divadla a jejich současnost v procentuálním vyjádření úrovně grantů k minulému roku. Archa 37%, Semafor 24%, Strašnické divadlo 25%, Divadlo bratří Formanů 51%.
Jakub &Spalek - divadlo Kašpar - Proti smyslu své práce kráčí úředníci radnice Prahy1
Blanka Borůvková - Divadlo bratří Formanů - Divadlo teď hraje venku. Ale hrozně rádo by se předvedlo také doma (skoro černý humor, že).
Vladimír Just - grantová komise Prahy1 - Samotná grantová komise žádala a žádá své zrušení, protože vlastně pořád je na ni svalována zodpovědnost za situaci zaviněnou jiným.
Daniel Hrbek - ředitel &Svandova divadla - Definovat množinu divadel veřejné kulturní služby považuji za prioritní zájem kulturně smýšlejícího občana.

I projekty jmenované v oficiálním kulturním kalendáři radnice Prahy1 hospodaří s nulovým grantem. Pochopitelně některé se již ruší. I takové, jež mají za sebou tradici.

Konference se zúčastnil velvyslanec Nizozemska Jan Lukas van Hoorn.
Nemohu se vyjadřovat k situaci,řekl. Ale velice by nás mrzelo, kdybychom nemohli spolupracovat s institucemi, na něž jsme se rádi obraceli. 

Setkání moderoval PhDr. Ondřej Černý, ředitel Národního divadla

Nepřítomnost pozvaných zástupců radnice se mi zdá, mírně řečeno, udivující.
Udržet kulturní kontinuitu v hlavním městě pro plnohodnotný život občana je počin rozhodně smysluplnější, než plány na pořádání Olympijských her tamtéž. Howght.

Tisková konference "Za pět minut dvanáct". Divadlo Archa, Na poříčí, Praha, 12.00
logo: divadlo Archa


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0557 s