Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Louka plná kytarových tónů

21.04.2008   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Louka plná kytarových tónůZ počátku pohádka pro velké kluky. Petr Ostrouchov, známý hudebník skupiny Sto zvířat vystavěl vydavatelský label a vydával muziku své domovské skupiny. Přimkl se k Sony BMG, jež zaručovala cestu k trhu a „práskl bičem“. Jeho „Animal music“ dnes ale posílá do světa muziku mladých jazzmanů a vrací se jednotné echo: fenomenální. Jedním z nich je kytarista, skladatel, virtuos na svůj nástroj, David Dorůžka.

Vznik jeho alba provázelo zjitřené očekávání. Ta hudba právem slibovala přínos a podpis tvrzení, že v Čechách vyrostla generace muzikantů, jež má do světa přece jen blíž, než borci před nimi. Vzpomeňte, už jsme probírali album Never enough Ondřeje Pivce, svou desku má kytarista Libor &Smoldas, u Animal music vydává vynikající kontrabasista a profesor pražské konzervatoře Jaromír Honzák. Je tu další kytarista Petr Zelenka, skupina Lanugo, matadoři František Kop a Robert Balcar a řada zdaleka nekončí. Jedná se doslova o renesanci českého jazzu a fandové po světě mi jistě dají zapravdu. Ale teď tu máme album Silently Dawning.

David Dorůžka se k nahrávkám připravil svědomitě. Nádherný hudební materiál svěřil k realizaci mezinárodní sestavě, kterou si sám vybral a ruku měl, přinejmenším, šťastnou. David Dorůžka – kytary, Josefine Lindstrand – zpěv, Michal Baraňski – basa, Lukazs Žyta – bicí. Zjevením pro mě je švédská zpěvačka Josefine Lindstrand. Svůj křišťálově čistý soprán sází do Dorůžkovy hudby tak přirozeně, že snad musela zpívat už mamince v bříšku. Zpívá v angličtině, své texty ve švédštině a verše Jiřího Ortena v češtině. Já tam zaváhání neslyším. Přidejte k tomu neobyčejně citově prodchnutou kompozici skladeb, ukázněnou rytmiku (v polském vydání) a na louce plné kytarových tónů najdete navíc jen hedvábný šátek, který tam zapomněla Emily Dickinson, americká básnířka 19. století, zde textařka většiny věcí. Mimochodem, využití veršů Emily Dickinson není v české muzice ojedinělé, vyskytuje se napříč žánry a s fenoménem si ještě pohrajem.

Střízlivý, ale, představte si, šestnáctistránkový! booklet dokresluje hezký dojem z alba. Obsahuje v trojjazyčném provedení všechny texty (angličtina, čeština, švédština) a v doprovodu se nezapomnělo ani na zúčastněné aktéry a pomocníky dílka, jež z mého archivku bude vyskakovat každou chvíli do přehrávače a z něj do uší (říká se tomu “požer“). Ideální hudba pro spřádání letních plánů, i když Dickinson je trochu melancholická.

Album Silently music vydává Animal music.
Zdroj obrázků: www.mix.cz a www.jazzdnes.cz 

                            
                                               David Dorůžka


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.052 s