Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hvězdy světového baletu v Praze

01.05.2008   Kateřina Sovová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hvězdy světového baletu v PrazeDaria Klimentová či Alexandre Katsapov zatančili v pražském Národním divadle v rámci čtvrtečního slavnostního večera Balet Gala aneb Setkání v Praze, během něhož byla udělena již patnáctá Philip Morris Ballet Flower Award, cena pro nejlepšího baletního umělce v České republice v oboru klasický balet. Kromě vyhlášení vítěze, za přítomnosti první dámy Livie Klausové a předsedy poroty Vlastimila Harapese, měli diváci možnost shlédnout fascinující taneční přehlídku v podání dosavadních oceněných a dalších světových špiček.

Letošním vítězem květinové ceny, kterou každoročně udílí pořadatel akce, společnost Philip Morris ČR a.s., se stal sólista baletu Národního divadla moravskoslezského, Lukáš Lepold. Vedlejší cenu, „Poupě baletu“, převzal Zdeněk Mládek z baletu Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.
Poněkud nepatřičný styl vystupování herce Michala Novotného, průvodce slavnostního galavečera, byl jedinou vadou na kráse neopakovatelného předvedení nejzvučnějších jmen současného baletu v České republice, včetně jejich zahraničních kolegů.
Zasněné „Déjá Vu“ v podání Alexandra Katsapova a Adély Pollertové sklidilo první nadšený aplaus přihlížejícího obecenstva. Originální choreografie uměleckého šéfa baletu ND v Praze, Petra Zusky, zajímavě propojila klasické prvky s moderními a umocnila očekávání v prožití nevšedního zážitku.
Dalším snem, tentokrát s přízviskem noci svatojánské, bylo pas de deux Barbory Kohoutkové a Romana Lazíka. Kohoutková, pro kterou vystoupení na galavečeru znamenalo jedno z posledních, zatančila s grácií a úžasnou ladností.
„Iluzi prostoru“ na Vangelisovu hudbu vytvořili Stanislav Fečo s Anastasiou Kolegovovou. O tom, že tato iluze byla skutečně dokonalá, svědčil jeden z nejdelších potlesků večera.
„Dívka z plakátu“ Nikola Márová a Michal &Stípa zatančili hned dvakrát. Společné pas de deux vyzařovalo skutečnou radost z tance a příjemně kontrastovalo s předchozími účinkujícími. Ve druhé půli večera Márová přeladila na poetickou notu v náručí Jiřího Kodyma za doprovodu Brellova šansonu „Ne me quitte pas“. Na slavnou scénu s Vlastimilem Harapesem, nacvičujícího Spartaka ve filmu Marie Poledňákové „Jak vytrhnout velrybě stoličku“, nešlo nevzpomenout při druhém výstupu Michala &Stípy, jenž společně s partnerkou Janou Přibylovou oživil tuto legendární postavu.
Hra s osvětlenými obdelníky, promítaná obloha, nebo hudba, zdánlivě nespojitelná s baletem - to vše nabízela „Lyrická“, patrně nejzajímavější výstup večera v podání Evy Horákové a Petra Zusky, který vytvořil také choreografii pro zmíněný kus.
Zlatým hřebem večera byl nepochybně „Duet“ prvních sólistů English National Ballet, Darii Klimentové a Ariela Vargase. Taneční projev Klimentové v sobě odráží vše, o čem každý tanečník tajně sní a o čem si zbytek smrtelníků pouze může nechat zdát. Kromě přítomných účinkujících galavečer připomněl, prostřednictvím televizních sestřihů, i další význačné osobnosti, českého baletního nebe.
Balet Gala aneb Setkání v Praze lze označit za jednu z neopakovatelných a naprosto nejlepších kulturních akcí, které se v hlavním městě za několik posledních let odehrály. Vyprodané Národní divadlo je důkazem, že zájem o klasický balet stále přetrvává a výkony tanečníků svědčí na oplátku o tom, že současný balet má stále co nabídnout a že to opravdu stojí za to.

Foto: Národní divadlo




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Leonard - 30.5.2008 - 12:17

Proč M.Novotný
Proč nechávají takovéto akce komentovat zrovna tohoto člověka. Nebýt jeho otce,tak si vzhledem ke svým schopnostem-neschopnostem ani neškrtne. Je škoda,že hezký dojem z večera může pokazit takový hňup.


Od: Kateřina Sovová - 1.6.2008 - 16:18

Proč M.Novotný
Po prožitém večeru taky nejsem jeho fanynkou, ale na jeho obranu musím říci, že zaskakoval za nemocného Sašu Rašilova, takže i to se nepochybně podepsalo na kvalitě odvedené práce...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0448 s