Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výměna manželek

19.06.2008   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Výměna manželekReality show, fenomén dnešní doby, opanovaly (alespoň z počátku) značnou část televizních diváků. Je přece tak úchylně nádherně mrazivé sledovat někoho klíčovou dírkou, nahlížet jeho nezvládnuté emoce a druhý den pořad en bloc odsoudit. I to je příklad falešné show, ale v nás.

Jiný pohled na tento zatrachtilý, absurdní nápad, jak manipulovat nejen účastníky (ti si účast z nějakých důvodů dobrovolně vyberou – ale rizika ne vždy odhadnou), ale i diváky (dobrovolně si pustí televizi a věřícně vše hltají), má populární britská spisovatelka Kate Longová (1964). Tvrdí, že v noci nemůže spát, tak jen sní, možná trošku fantazíruje, nápady si hned zapisuje a posléze zpracovává ve svých dílech. Ani ji „dobrodružství“, jež přináší Výměna, neponechalo lhostejnou.

Příběh osudových čtrnácti dnů sleduje očima Ally, trošku nejisté a křečovité matky, která se nedokáže vyrovnat se smrtí svého malého syna a nyní je ve dne v noci připravena čelit přicházející katastrofě. S rodinou se přestěhuje a novou sousedkou se stává (z jejího pohledu) okouzlující Juno, matka dvou dospívajících dcer, snad obdařena kouzelným proutkem a polibkem štěstěny, která životem proplouvá na bezpečné bárce lehce a snadno. Navíc je ještě empatická, plná porozumění, dovede podpořit a pofoukat zjitřenou ránu.

Juno se přihlásí do Výměny manželek, považuje to za prima nápad, jenž ji umožní poznat zase něco nového..., Ally se obává její nepřítomnosti, už moc si zvykla na její uklidňující náruč, která dokáže zaplašit chmury a pochybnosti... Zároveň podvědomě tuší nějaký zlom... A má pravdu. Postupně ona sama musí čelit rodícím se problémům svého puberťáckého syna, který se začíná vysmekávat z pevného obojku, jež mu chtěla nasadit Ally. Ale i v rodině přítelkyně začínají praskat ledy a netušené problémy vyplouvají... z dobrodružné „úžasné kulturní výměny“ se stává noční můra.

Autorka má vyprávěcí talent, tak i poměrně náročnou sondu do životů i duší dokáže podat s břitkým humorem a nadsázkou. Citlivě popisuje niterné pocity, hledá řešení, jednu situaci nahlíží pohledy účastněných a dobírá se nečekaných rozuzlení. &Smírování kamery není jen sociologický problém, ale v tomto případě i zajímavý prostředek, jak i přes vnější zkreslování, upravování dohledat, byť nepříjemnou, pravdu.

Účast v reality show nyní vidíme jako chůzi minovým polem. Neznáme sami sebe, partnery, s nimiž sdílíme lože i stůl, natož své přátele. Je však otázkou, zda exhibice před miliony diváků je tou pravou terapií. Příběh Ally a Juno zobrazuje určitý proces sebeuvědomování, hledání nových cest, proces ne nepodobný řešení mezní situace. Nečekaná prohra může být vítězstvím. Ale stejně tak nemusí. Záleží ... na čem vlastně záleží?

Kate Longová není českému čtenáři neznámá. Již si přečetl populární Příručku špatné matky (ARGO) a praktický návod Jak překousnout babičku (ARGO). V současné době vychází čtvrtý román Hra na matku.

Longová Kate, Výměna manželek
Vydalo nakladatelství ARGO v roce 2008
Foto:
www.argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0808 s