Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Koho dnes zajímá Neruda

11.08.2008   Otakar Kosek   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Koho dnes zajímá NerudaKoho dnes zajímá Neruda? Tento výkřik by mohl provázet zřejmě poslední vydání Nerudových Malostranských povídek v nakladatelství XYZ. Mohl by zaznít útočně, výsměšně, zoufale, ale i se smutnou nostalgií, která poukazuje k hodnotám, jimž čas vzal lesk. A to ne proto, že by se váha hodnot díla umenšila, ale proto, že ve kbelíku, v němž čas mísí cennosti s bezcenným našeho života, začaly na hladinu vyplouvat hodnoty jiné. Čert ví, v čem lepší, v čem horší. Nejsem soudcem. Jen si ponechávám svobodu své radosti i svého povzdechnutí.

Uchylovat se při příležitosti tohoto vydání k pokusu nějak kriticky přehodnocovat Nerudovo dílo by byla pošetilost. Pokoušet se uplatňovat onu falešně spásonosnou metodu „čím může autor promlouvat k dnešku“, v jejímž jménu byli kádrováni a tvarováni velcí tvůrčí duchové komunistickou uměnovědou, je přístup doslova volající po trestu. Snažit se jakkoli upravovat autorovo dílo tak, aby bylo srozumitelnější, je poněkud plýtvání časem.
Redakční poznámka, která v úvodu upozorňuje na „jazykovou aktualizaci“ vzbuzuje, bohužel, už v počátku nedůvěru. Móda převyprávění různých žánrů literatury (pohádkami počínaje) je v oblibě. Pro mnohé to znamená možnost stát se literátem bez námahy vlastní tvorby. Stačí zde obratněji vládnout jazykem. Nemohu říct, že by jazyková aktualizace tohoto vydání Malostranských povídek byla necitlivá a odbytá. Přesto je to zásah do samé podstaty umělecké výpovědi, která se k době svého vzniku vztahuje nejen věcností, ale především celou kategorií estetickou, v níž u literatury je jazyk v hierarchii na prvním místě. Nejsem staromilec, přesto se cítím při čtení ochuzený o jedinečnost jazyka, o jeho jemné ingredience, díky nimž se mohu labužnicky prochutnávat světem Nerudových malostranských lidiček, zákoutí dvorů, výhledy malými okny na zelenající se stráně Petřína, cítit vůni prádla a vařeného hrachu. Slovo jakoby zůstalo na půl cesty, samo rozpačité, těkající mezi krokem dopředu a pohledem zpátky. Něco bylo ulomeno a nové nedorostlo.
Takovýto čin je však odpovědností i rizikem nakladatelství, stejně jako samotné vydání pozvolna v zapomenutí upadajícího Nerudy. My ho ovšem nemůžeme (stejně jako celý odkaz nejen naší literatury) pozvedat k nám, připodobňovat, tvarovat k našemu vnímání; my se musíme sklonit a hledat v díle samém, co je pro nás ještě potřebné, co životadárné, co nám působí rozkoš při setkání.
To je ovšem záležitost vzdělanosti a citu, obojí roste z výchovy a z potřeby žít život v kontinuitě bez toho milostného zahledění se ke špičce vlastních nosů. Na nich vidíme sebe v mylném zdání na vrcholku hor, leč zápach zahnívání uniká.
Kdybychom místo opovržení začali naslouchat. Ale ten čas buď ještě nenazrál, nebo už je dávno prošlý.
V souvislosti s Nerudou obecně, nemohu teď nevzpomenout studie F.X.&Saldy (největšího českého kritika), který ve studii o Nerudových Zpěvech pátečních v roce 1897 psal: "Ale to je těžké psát třeba o houbách a dříví v lese, o štěrku na silnici nebo o komínech na střechách neb o lakotě, lenosti, zlodějství a jiných nízkých, špinavých, nedůstojných a podlých krámech – ale psát o nich tak aby každý poznal, že to psal Čech a jen Čech že to tak a nejinak mohl popsat…Říše umění stýká se co do objemu s říší života, a všechno existující má právo na básnickou formaci…Cit národnostní je temný, pokojný, prostý a obecný. Nová překážka: jak jej individualisovati, jak jej vysloviti s personelním přízvukem, s osobním individuálním reliefem uměleckým. Dovede to přirozeně jen ten člověk, který opravdu cit ten vášnivě žil, který byl rozeným mystikem národnostním. A těch je velice pozřídku…Neruda byl tímto vzácným a řídkým zjevem…"
Jak velký je tu odkaz &Saldův i Nerudův pro naše dny. Zasypáváme studny, místo abychom do nich nahlíželi a pokorně z nich pili čerstvou vodu, které se nám tak nedostává. Ale každý národ a každá společnost je tvůrcem vlastního údělu a historie už má připravené pokračování.
Lze tedy připomenutí Nerudovo tímto vydáním jen přivítat. Je to navíc kniha výtvarně příjemná, dobře graficky upravená, přehledně vysázená, s hezkou obálkou i vazbou navíc kvalitně provedenou, což opravdu s velkou radostí přičítám k dobru. Ke kladům také patří malý slovníček výrazů a pojmenování, která už z našeho jazyka vymizely. A bez ohledu na kritickou výhradu si přeji, aby záměr vydavatelů z úvodní reakční poznámky aspoň částečně vyšel.
Nemohu si ovšem ještě odpustit poznámku k mylné informaci na zadní straně obálky. Jan Neruda v Ostruhové ulici (nyní Nerudově) nezemřel. Opustil svou milovanou Malou stranu a bydlel nejdřív na Betlémském náměstí, posledních asi deset let pak v přízemním bytě ve Vladislavské ulici číslo 14, kde také 22. srpna 1891 zemřel. To je faktická chyba, které by se redaktor dopustit neměl.
Nerudovou doménou posledních let byly hospody U Knoblochů na Betlémském náměstí, poté U Ježíška ve Spálené ulici.

Přesto bych rád toto nové vydání doporučil všem, jimž není vlastní jen lehce pohrdavá nadřazenost, či zdvořilá pieta, ale co se s radostí dokáží ponořit do vyprávění, které kdyby jen poněkud změnilo reálie, stalo by se rázem vyprávěním i o nás.

Jan Neruda: Malostranské povídky
Vydalo nakladatelství XYZ s.r.o.
v Praze v roce 2008
zdroj obrázku: www.xyz-knihy.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 11.8.2008 - 18:19

Zdařilé! Díky.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0407 s