Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Katastrofa zvaná kadeřník

14.08.2008   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Katastrofa zvaná kadeřníkŘíká se,že vlasy jsou ozdobou hlavy, a skutečně když na ulici míjíme majitele bohatých hřív, musíme přitakat. Nicméně ne každého příroda tak štědře obdařila, ne každému vyhovuje nechat své kadeře volně růst, a proto ke slovu přichází kadeřník. Zvláště ženy dbalé pěstění vlastní krásy, navštěvují salón pravidelně, což jim však přináší na druhé straně řadu traumat a zážitků, jichž by zůstaly raděj ušetřeny.

Vyhnou se jim pouze holohlavci, protože i muži zůstávají často po zásahu mistra s nůžkami zklamaní. Ani je nenadchne centimetrový ježek, nebo účes tvarovaný podle hrnce. Tento účes letěl hlavně před rokem 1989, kdy zdobil nejednoho předškoláka, či školáka, proto pohled na třídní fotografie působí dojmem, že se kolektiv skládá z třicetkrát namnožené kopie osamělého žáka. K jedné z dalších stálic doby se řadila, oblíbená trvalá. Mívala často květákový tvar, a každá její nositelka vypadala nejméně o deset let starší. Po této úpravě mnohdy sahalo i silnější pohlaví, kdy po dokonalém díle vzbuzovalo ve svém okolí otázku, zda-li se v něm neprobudila čtyřprocentní orientace. Oblíbený ježek, či účes na kluka, pak doplňoval kolekci účesů, jež každý vlasový designer ovládal bezpečně, a velmi rád se k nim uchyloval. Tudíž i mě, dlouhou a hubenou, oslovovali na ulici chlapečku, aniž by registrovali náušnice v obou lalůčcích. Po této zkušenosti jsem nosila dlouhá léta vlasy pod lopatky, až mě zas přepadla nebezpečná touha po změně.

Revoluce v roce 1989 donutila kadeřníky nabrat nový směr, a tak s živnostenským listem, vlastní provozovnou a doškolováním u světových značek, které otevřely pobočky i v Čechách, jali se onen svět přenést i nad naše slovanská čela. Tudíž si dnes můžeme vybrat služby za pětistovku, nebo také za pět tisíc. Bohužel ani ty nejdražší nezaručují spokojenost. Prolistujte si internetem a zjistíte, že i ve špičkovém zařízení stačí, aby neměl kadeřník moc času, dobrou náladu a den, a odnesete si domů něco, co rychle spláchnete pod tekoucí vodou, a pomocí nůžek, partnera a rad kamarádky se pokusíte ono nadělení opravit. Vzpomínám si na velmi extrémní případ, kdy jednu paní takto špičkový kadeřník přivedl až ke koupi paruky, přičemž zhruba rok trvala obnova chemicky zničeného porostu.

Do kadeřnictví prostě vcházíme s nadějí, že jej opustíme v slušivém účesu, přičemž kadeřník s námi opravdu projedná naše představy, a hlavně jejich realizovatelnost s ohledem na naše dispozice. Místo toho se však většinou dočkáme otázky – jak to chcete? A pak přesně popíšeme, co kde jak, alespoň s přibližným tušením, že by nám zrovna tohle mohlo sednout, a nebo se v podstatě jedná o něco, co už máme vyzkoušené. Bohužel pro nás.

I já stále (z výše uvedených důvodů) osciluji mezi mikádem a dlouhými vlasy, a zrovna nyní řeším dilema, zda ostříhat, či narůst…
Ačkoliv mě zase vábí nějaký experiment, opakuji si stále dokola - vzpomeň si, jaká je to pak katastrofa.

Poznámka
Jednu takovou katastrofu jsem popsala v článku:
Nedělejte mi boule
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=2740


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0573 s