Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dovolená v Čechách? Katastrofa!

18.08.2008   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dovolená v Čechách? Katastrofa!Až do letošního roku jsem si myslela, že dovolená v Čechách se vyplatí spíš než v cizině. Sice nepobydete ani u moře, ani ve vysokých horách, zato služby jsou levnější a vy si tak můžete dovolit větší komfort. Po návratu ze dvou letošních dovolených, jedné v Rakousku a druhé tuzemské, jsem si musela svůj názor poupravit.

První, zatím zanedbatelný rozdíl, vynikl již při objednávce. Při zamluvení penziónu v Rakousku jsem nejen od majitele obdržela rozsáhlý e-mail s doporučeními na plánované výlety, ale především po mně nikdo nechtěl zálohu. V tuzemsku jsem musela okamžitě zaplatit třetinu ceny (nenávratně) a tipy na výlety se nekonaly, i když ty se nacházely na internetové stránce penziónu.

Druhý rozdíl: po příjezdu do zahraničního penziónu zjišťuji, že jeho vybavení odpovídá přesně tomu, jak mi penzión jeho majitel prezentoval. Po příjezdu do českého penziónu mě však čeká rozčarování v podobě zjištění, že krytý bazén uvedený na internetových stránkách se nachází kilometr od místa, a jelikož se jedná o moderně zařízený aquapark, vstup zde stojí 160,- Kč na hodinu. V pokoji pro tři lidi o rozloze dva krát tři metry se sice vedle obstarožního nábytku nachází lednice, ovšem ta nejde zapojit do žádné zásuvky. Kuchyňku sdílíme s dalšími čtyřmi pokoji, přičemž v ostatních pokojích bydlí parta lidí, kteří se znají, a ti kuchyňku používají jako svou společnou místnost, což v praxi znamená, že tam jsou v podstatě pořád.
Cena za noc v tomto českém penziónu – 1 pokoj se sociálním zařízením – nás stál pro 3 osoby 1100,- Kč za noc. Cena za noc v rakouském penziónu – celý byt s kuchyní a dvěma ložnicemi – nás vyšel pro 3 osoby 45,- Euro, což dělá při kursu cca 25,- Kč Euro rovných 1125,- Kč.

Třetí rozdíl se netýká již samotného penziónu, ale obecně přístupu k turistům. V Rakousku, ačkoliv se šušká o rakušanské uzavřenosti, se k turistům chovají uctivě a rozhodně nemáte pocit, že vás někdo považuje za póvl nebo vás chce okrást. Vstupy se platí skutečně jen na místech, která vyžadují údržbu, parkovné jsme neplatili vůbec nikde, a to ani v případě, že se na parkovišti nacházely čisté toalety (i potřebu jsme vykonali zadarmo!). Naproti tomu v Čechách každý stojí s nataženou rukou. Tady snad platíte už pomalu i za to, že jdete po chodníku. Při vstupu do některých obchodů se na vás dívají skrz prsty, protože z vás vyždímají zřejmě méně než ze zazobaných cizinců. Vstupné se vyžaduje i na zříceninu, nebo se třeba na klasicky značené turistické cestě náhle objeví – v mapě nezakreslená - naučná stezka, o kterou sice nemáte zájem, ale protože nejde nijak jednoduše obejít, musíte zaplatit za její zhlédnutí. Samozřejmě (?) jsou v českých rekreačních oblastech ceny vysoké. Např. turistická mapa, běžně k dostání za 89,- Kč, stojí v obchůdku v rekreační oblasti 169,- Kč. Gumoví medvídci za 17,- Kč zde koupíte za 56,- Kč. A za jeden džus, zákusek a pivo v české cukrárně, zřízené však pro cizince, dáte celých 110,- Kč. (Snad si pochutnáte dřív, než se vám z těch cen udělá špatně!)

A nyní ještě perlička, která už opravdu svádí k pozvání České obchodní inspekce. Jsem sama v restauraci, a protože v životosprávě razím heslo „jez do polosyta“, objednávám si z jídelního lístku dětskou porci lososa. (Upřesňuji, že cena za poloviční porci je přímo uvedena v menu, takže se nejedná o žádný můj rozmar.) Číšnice mi sice přinese poloviční porci, ovšem upozorní mě, že cenu mi musí napočítat celou, protože dětské porce se smí dávat pouze dětem. Tak tohle se může stát skutečně jen v Čechách!


Foto: Renata &Sindelářová (před rakouským penzionem)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 18.8.2008 - 11:44

Ano, přesné. Nenažranost českých poskytovatelů turistických služeb je na blití. Nebo vůbec služeb?


Od: amebaa - 18.8.2008 - 13:05

dovolená v Čechách
I já jsem se setkala s tímto přístupem k "našincům", kdy jsem měla dojem, že nejlepší by bylo, aby vše zaplatil, a pak zmizel, a jeho místo se dalo využít minimálně 2x. Ne všude se ale takto chovají ke svým hostům. Moji rodiče jezdí do jednoho krásného penzionu v Jizerských horách, kde nejenom je vše co inzerují na internetu, ale i ceny jsou slušné a zájem takový, že dovolenou si musíte rezervovat dlouho předem. A tak majiotelům tohoto penzionu přeji, aby jim vydržela klientela, o kterou se tak vzorně starají.


Od: Michaela Wilhelmová - 18.8.2008 - 14:22

Take musim souhlasit. Cest vyjimkam, ale jinak je to oproti zahranici oskubarna. Kdyz si vezmu kemp v cechach, k uvedene cene mi dopocitaji vzdusne a rekreacni a pitne a elektricke, takze je malem o polovinu vetsi, nerknu-li, ze si musim koupit zetony do sprch, ktere byvaji spinave a o toaletaku na wc si muzu nechat zdat, to se mi v zahranici nestalo, tak to sice bylo o kousek drazsi, ale v te cene bylo totalne vsechno.


Od: Jindřiška - 18.8.2008 - 20:59

Amebaa: nebylo by dobré tomuto zařízení udělat reklamu?
naopak o těch, o kterých se píše jako o zlodějských, je pojmenovat? Pořád nevím, jak s tím naložit, zda jmenovat, či ne. nejde ani tak o reklamu, jako o konkrétní udaje a pomoc nám dalším :).


Od: Milan Prokš - 19.8.2008 - 19:22

Za všechno může Švejk!
Ono to naše švejkovství nám často imponuje, ale pouze pokud stojíme na straně dobrého vojáka. Z opačné strany je to diametrálně odlišný problém. Nevím, jestli tohle všechno máme jako národ už od pradávna v krvi, ale bohužel podobných případů vidíme kolem sebe všichni denně mraky. A nejsme my sami pro ostatní kolem nás také těmi "idioty" a "pitomci", aspoň někdy? A třeba aniž bychom si to uvědomovali? Já myslím, že ano... Nevím co s tím...
Ale Renato, ten příběh o dětské porci pouze pro děti je skvělý!


Od: Renata Šindelářová - 19.8.2008 - 21:37

Konkretizovat?
Dalo by se, ale v tomto článku jsem jména vynechala úmyslně. Porovnávala jsem obecně přístup k turistům, a to ve srovnání s Rakouskem. Kdybych ale chtěla zhodnotit pouze daný penzion, určitě by bylo férovnější zaměřit se pouze na něj a zohlednit i jeho kladné stránky. Varování čtenáře v tomto smyslu tedy vnímám jako: 1. předem prověřuj, 2. bacha na peněženku! :-))


Od: Radka Zadinová - 20.8.2008 - 11:13

To si děláš srandu s tou dětskou porcí a dospělou cenou! To snad neee! To bych jí ten talíř nejspíš hodila na hlavu... A máš pravdu v tom, že tohle se může stát jen u nás...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0463 s