Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dáma britského impéria a královna detektivních příběhů

15.09.2008   Lucie Hajduková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dáma britského impéria a královna detektivních příběhů"Splnily se mi 2 největší životní touhy. Večeřela jsem s anglickou královnou a stala se hrdou majitelkou Morisse s dlouhatánským nosem - vlastního auta!"




Ostatně už jednou jste si toto tvrzení mohli přečíst. Napsala jsem jej ve své knize Vlastní životopis na úplném závěru knihy. Považuji se za optimistku s velkým elánem, chutí do života a neotřelým britským humorem. Ač se tak možná v knihách nezdá.

Kdo jsem?

Agatha Mary Clarissa Christie narozena 15.9.1890 v Ashfieldu. V přímořském městečku Torquay na jihu Anglie jako třetí nejmladší dítě amerického vystěhovalce Fredericka Alvaka Millera a mé anglické matky Clarissy Boechmer. Svého konce se dočkám ........

Život zdál se veselý. Vyrůstala jsem spolu se svými staršími sourozenci Margaret a Louise. Všichni se o mou výchovu zasadili, nesmím také ale opomenout babičku. Ošklivý zlom nastal v mých 11 letech, tehdy jsem jej považovala za konec veškerého dětství, zemřel mi otec.

V roce 1906 se vydám studovat do Paříže zpěv a také se chci zdokonalit ve francouzštině. Náhle objevuji svůj talent ve zpěvu a hře na klavír. Učitelé však nejsou vstřícní a podsouvají mi teorie o nevhodnosti mého zpěvu v opeře. Nakonec i já se docela ostýchám vystupovat před velkým publikem. Proto se raději uchýlím k psaní, jež mi matka poradila. Vždyť právě s ní jsem kdysi přečetla téměř celou starší anglickou literaturu. Zaujaly mě tehdy dobrodružné příběhy Vernea či Dumase. Jenže úmysl se s úspěchem minul.

Byla to však má sestra Margaret, která mě znovu k psaní popudila. Jsem jí za to vděčná. Tehdy se na mě vrhla obrovská spousta úspěchu. Na první vydanou knihu si vzpomínám velice přesně : Záhadná událost ve Stylesu (1920). V té době jsem již však vdaná za mladého důstojníka Archibalda Christieho. Během války jsme však nemohli žít spolu. Já na rozdíl od něj jsem směla zůstat v Ashfieldu a pracovala jsem jako dobrovolná sestra a lékarnice v místních nemocnicích. Odtud také pochází má výborná znalost jedů prokázaná v mnoha dílech.

Vydání první knihy ale také přineslo obtíže. Musela jsem kvůli nepřesnostem přepsat celou část. Z chyb se ale člověk učí a já se poučila. Své další knihy již při nejistotách dávám k poopravení odborníkům. Pak přišel rok 1926 kdy vyšla má rebelská kniha Vražda milionáře Ackroyda. V ní totiž porušuji veškerá pravidla pro psaní detektivek, včetně toho, že vrahem je vypravěč. Avšak v témže roce přichází i smrt matky, manželská krize a nakonec mé nervové zhroucení.

Tehdy se mi taky podaří záhadně zmizet a to krátce před Vánoci na 11 dní. Najdou mě ve městečku Harrogate, ubytovanou pod falešným jménem. Nikdy o tomto případu nic nevypovím. A tak jej ostatní zdůvodňují mou krátkodobou ztrátou paměti. Na motivy mého zmizení dokonce později vznikne i film s příznačným názvem Agatha (1979) v hlavní roli s Timothy Daltonem, Dustinem Hoffmanem a Vanesou Redgraveovou.

Po všech událostech a rozvodu se vydám Orient-expresem do iráckého města Ur. Zde také potkám svého dalšího manžela, archeologa Maxe Mallowana. Spolu pak jezdíme na archeologické expedice na Blízký východ. Během druhé světové války se osud opakuje. Manžel je jako důstojník v severní Africe a já jsem znovu dobrovolnicí ve výdejně léků. V roce 1960 se pak oba dočkáme ocenění. Max je jmenován za svou práci Komandérem britského impéria (C.B.E.) a o osm let později pasován na rytíře. Mě pak ocení v roce 1956, kdy jsem jmenována C.B.E. a v roce 1971 mi královna Alžběta II. udělila titul "Dáma britského impéria".

Pak si ale zraním nohu a počínají vznikat komplikace. Ani knihy už nejsou co bývaly, naposled před veřejností vystoupím pří premiéře filmu Vražda v Orient-expresu, jíž se zúčastní i královna a další členové královské rodiny.

Dnes slavím své výročí narození, jež jsem se rozhodla oslavit i s vámi.

Fotografie převzata z: www.russellgreer.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0289 s