Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mrtvému nože netřeba

08.09.2008   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mrtvému nože netřebaTrochu ponurý název doprovázejí temné grafiky Jana Híska a dohromady vytvářejí strašidelnou atmosféru výběru islandských ság, pověstí, mýtů a pohádek.


Island, pro nás pořád trošku exotický a tajemný ostrov, obklopený mrazivou vodou, nabízí plný kornout příběhů, vznikajících v dávné, až bájné minulosti. Tradičně se šířily ústním podáním, každý vypravěč byl spoluautorem dalšího pokračování. Příběhy pomalu pramenily jako uzounké nitky v horách, poskakovaly po kamenech, prudce se řítily úzkými koryty, aby zase musely šplhat do krkolomných skalisek. Každé jejich slovo bylo tisíckrát prověřováno a proměňováno, žádná pohádka si neponechala původní pattern. Proměnlivost strašidelných příběhů, korespondujících s nehostinnou, magickou přírodou, přináší stále nové náhledy do nadpřirozeného podsvětí, dá-li se tak nazvat.



Strašidla, přízraky mrtvých, elfové, trollové, nestvůry, čarodějnice a další bytosti mají naturalistické a mnohem temnější rysy, než třeba naši skřítkové.
Asi je to dáno nedostupnou krajinou, nepřístupnými místy, odlehlými jeskyněmi, dýmajícími krátery, jež bohatě jitřily představy a fantazii. Své nezastupitelné místo tu uplatňuje strach z neznámého a nevědomost, které proměňují úzkostné pocity do strašidelných a tím úlevných povídaček.

Ústní lidová slovesnost je ceněným pokladem každého národa, vyjadřuje jeho pouť dějinami, jeho postoje. V průběhu 19. století dochází napříč Evropou k novému zájmu o starodávné příběhu, jsou sbírány a nově publikovány. Souvisí to nejen s romantickým zájmem o historii, ale i se snahou pevně ukotvit své kořeny. Na Islandu jsou první systematické pokusy o sběr pohádek spojeny se jmény Jóna Árnasona a Magnúse Grimssona. Odstartovali tzv. zlatý věk lidových pověstí.



Mrtvému nože netřeba
je výbor z lidových příběhů, jež shromáždil Jón Árnason. Překlad I. Gottwaldové v zásadě respektuje rozdělení pověstí a pohádek do jednotlivých kapitol. Vyčleňuje elfy, duchy, čaroděje, kouzla, obry, psance, zvířata a rostliny, kameny, úkazy.

Ponořte se do četby pohádkových, strašidelných příběhů, vnímejte je nikoli jako neměnné zkamenělé originály, nýbrž povídání vykované časem, fantazií a představami. Jako živou perlu, které sice skoro nezřetelně, ale stále roste a přijímá mnohé barevné valéry.


Mrtvému nože netřeba. Islandské pověsti a pohádky. Přeložila Ilona Gottwaldová, ilustroval Jan Hísek. Vydalo nakladatelství ARGO v roce 2008

Foto: autorka

1. malíř Jan Hísek
2. ukázka z tvorby
3. záběr z vernisáže a křtu knihy


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0218 s