Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Exotické písmo aneb symboly Číny

03.09.2008   Adriana Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Exotické písmo aneb symboly ČínyJak dlouhá je historie tohoto písma? A není čínský znak spíš obrázek? Kolik je čínských znaků? Jaké pravidla má vůbec psaní čínských znaků? Odpovědi se dovíme hned...

Čínské písmo patří mezi starověká písma a z nich zároven nejdéle soustavně používaným písmem na světě. Nejstarší doklady o něm pocházejí už z roku cca 1200 př.n.l. Od té doby prošlo čínské písmo výraznými změnami. Proto se dějiny čínského jazyka dělí na několik period stará čínština (polovina 2. tisíciletí př.n.l. - 3./4. stol.n.l.), střední čínština (4. stol. - 12./13. stol.), nová čínština (13. stol. - 19. stol.) a současná čínština (1919 - současnost). Sice se čínské znaky vyvinuly z obrázkového písma, kde každý znak vystihoval zjednodušenou podobu pojmu, ale v současném písmu takových znaků zbylo jen málo. A i v těch je obtížné původní obrázek nalézt. Čínské znaky se tedy nedají považovat za „umělecké dílo“.
 
V současné době se komunikuje přibližně s 5000-6000 znaky. Největší slovníky obsahují dokonce něco kolem 80 000 znaků, drtivá většina se však dávno nepoužívá. Na každý znak připadala jedna slabika, ovšem současná čínština je dvojslabičná. Vzhledem k tomu, že čínské písmo není písmem hláskovým, obtížnost zachytit výslovnost cizích slov (např. osobních jmen a zeměpisných názvů) dosahuje vysokého bodu.
 
V čínském písmu se nedělají mezery mezi slovy. Pojem slovo má v čínštině i jinou hodnotu: jedná se o „symbol“ jazykový, nýbrž pravopisný. V minulosti bylo tradicí znaky psát do sloupců shora dolů, sloupce se řadily zprava doleva. V moderních textech se stalo běžným totéž řazení jako v latince - do řádků zleva doprava, řádky přibývají shora dolů. Bez ohledu na složitost znaku se všechny znaky v textu musí vejít do čtverců o stejné velikosti.

Díky snaze přiblížit písmo širším vrstvám obyvatel proběhla v Číně ve druhé polovině 20. století reforma, která řadu znaků zjednodušila. Kritici ovšem tvrdí, že se tím narušila informace o původu jednotlivých znaků. Takové reformy však byly plánovány již dříve - v souvislosti s velkou modernizací Číny. K podobným změnám došlo už i v letech 300-0 př.n.l., kdy tehdejší reformy také zastínily původní podoby znaků.
Z Čínštiny vznikly i jiné odrůdy znakových systémů. Například Kandži, které se používá pro zápis japonštiny nebo Hangul. Hangul je korejské písmo vytvořené teprve před pěti stoletími a sestavené tak, aby se dalo naučit za jediné dopoledne. Před vytvořením hangulu korejština neměla vlastní písmo. Vzdělaní Korejci se ve svém jazyce tedy vyjadřovali pomocí čínských znaků.

Info, aneb může se hodit: www.cinstina.cz
Zdroj obrázku: live-blackandwrite.blog.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 3.9.2008 - 13:47

Zlatá latinka!


Od: Michaela Wilhelmová - 12.9.2008 - 14:27

A pak, že je čeština složitá :-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0568 s