Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vědma, bylinkářka, herečka

18.09.2008   Jindřiška Kodíčková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vědma, bylinkářka, herečkaČím je víc, možná ani sama netuší. Pravda je, že vše, co dělá, činí s nadšením, láskou a na plné pecky… dobře, výborně, výjimečně. Paní Ljuba Skořepová zanedlouho slaví 85. narozeniny.

Příroda a pevná výchova ji formovaly již od útlého dětství. Cílem rodičů byla dcera lékařka, ji to však táhlo k tanci a divadlu, které nakonec vyhrálo. Už jako malá tancem vzdávala hold lesu, loukám, přírodě: Bavilo mě tancovat mezi stromy a představovat si, že tam »něco« je. To bylo také moje první obecenstvo – les, ono »něco«, babička s kozou a sousedka, jinak nikdo. Objímala nás nádherná příroda a úplná samota. Dělala jsem, co jsem cítila jako nejpříjemnější. Moc se mi líbilo tancovat, aniž bych tušila, že existuje nějaký tanec či divadlo. Už asi v pěti letech jsem si vymýšlela různé příběhy.“ Ale i k léčitelství a znalosti bylinek se postupně intuicí i studiem dostala také.

Po gymnáziu ukončila i konzervatoř (1944), první angažmá získala v souboru J. Honzla ve Studiu Národního divadla, kterému zůstala věrná dodnes. Za šedesát let zde vytvořila přes sedmdesát rolí, v nichž mnohdy uplatnila i svůj komediální naturel. Vyhledává i komornější scény, které ještě více umocňují její mnohobarevné, sdělně silné herectví (Divadlo v Řeznické, Divadlo U Valšů, Rokoko či Ypsilonka).

Diváci ji však neznají pouze z divadla, její hlas k nim zaznívá z rozhlasu, uplatnila se ve filmu (např. Němá barikáda) a zaslouženou pozornost získala i díky televiznímu fenoménu - seriálům (služka – Sňatky z rozumu, Aranka z Chalupářů, paní Plecitá z Náměstíčka, Návsi a Příkopů). Podobně jako ve filmu se jednalo spíše o menší, lépe řečeno vedlejší role, ale svůj živelný talent v nich prodala vždy s nejvyšší cenou.

Ljuba Skořepová, i přes svých osm křížků, je nesmírně vitální, její zdravý kořínek ji můžeme pouze závidět: "Mám od života spoustu darů, a za ty jsem musela něco obětovat." Ano, sama si uvědomuje, že nic není zadarmo. Proto se snaží přírodní cestou upevňovat své zdraví, o astrologii, magii a síle bylinek ráda vypráví i píše. Vždy má připravený bezinkový likér či sušenou meduňku. A že ve zdravém těle se skrývá zdravý duch, dokumentuje paní Luba více než výmluvně.

Své jubileum pochopitelně oslaví s herci a přáteli, s nimiž je životně i pracovně spojena. I divadla se ke gratulaci připojují. Národní divadlo uspořádalo výstavu fotografií z divadelních představeních, v nichž hrála.

Nestárnoucí herečku pozdraví i MDP. Zde si zahrála mimo jiné titulní roli Harpagona v Mollierově Lakomci či Rozu v inscenaci Pomsta Karamby Williama Norfolka. V současné době ji mohou diváci vidět jako Ruth v Marvinově pokoji, na podzim pak v premiéře Kauza Divá Bára.

Na malé scéně Divadla ABC „Ábíčko“ září v úspěšné one-woman show César a Drana (hra kanadské dramatičky Isabelle Doré získala v roce 1992 první cenu v mezinárodní soutěži jednoaktových her). Strhující vyprávění staré romské ženy, je v jejím nezaměnitelném podání hrou plnou lásky, tajemství, humoru, vášně a životní moudrosti. Ve vzpomínkách se mísí realita s fantazií, pravda s nepravdou, bolest s radostí, život se smrtí…

… A právě monodrama César a Drana bude součástí unikátního projektu Městských divadel pražských k oslavě jejích narozenin. V divadle Rokoko 22. září 2008 od 19 hodin vystoupí Ljuba Skořepová pouze pro Vás, milí diváci.

Druhá část večera nabídne divákům ojedinělé setkání s touto osobitou, nezaměnitelnou a svéráznou herečkou, která k nám, do Městských divadel pražských, neodmyslitelně patří,“ říká dramaturg MDP Jiří Janků.

Během přátelského posezení bude doyence souboru Ljubě Skořepové dělat na jevišti doprovod herecký kolega – zástupce té nejmladší generace. Ljubu Skořepovou totiž s kolegy o 40 let mladšími pojí víc než chuť a síla k experimentům. Jak sama říká: „Hraji někdy s lidmi, od kterých mě dělí hned několik generací. A necítím se mezi nimi špatně, protože ti mladí ke mně nějak přirozeně jdou... Pijeme společně kafe, půjčujeme si hřeben, make-up, nemáme před sebou zábrany, bavíme se… A já se cítím stejně jako dřív, zamlada.“

Slavnostní večer v Divadle Rokoko začne v 22. září 19. hodin.

foto: archiv MDP


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0635 s