Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ubohá Terezka se dědictví nedočkala

07.10.2008   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ubohá Terezka se dědictví nedočkalaTerezka bývala holka jako lusk, z jejích dvou džbánků nepřetržitě prýštila voda. Po zavedení vodovodu ji pramen vyschl, nikdo za ní již nechodil... Jenom kluci po ní občas hodili kamenem…


Zapomenutá, poničená, otlučená se tiše krčila ve výklenku severní stěny Clam- Gallasova paláce a vzpomínala. Jak se s ní laskal její tvůrce, sochař Václav Prachner, jak sem byla na sklonku napoleonských válek osazena, aby symbolicky zpodobňovala řeku Vltavu. Jak k ní chodily služky pro vodu, jak brebentily o svých láskách i zlých paničkách. A nyní už jen ticho. Až jednoho dne se do Linhartské ulice nastěhoval dragounský rytmistr, o kterém se šuškalo, že je bohatý baron. Baron sice nebyl, ale dost bohatý ano. K tomu trošku podivínský. Z okna shlížel na osiřelou a znetvořenou Terezku a v hlavě mu zrál nápad. Když za deset let zemřel, v jeho pozůstalosti se objevila poslední vůle. Terezce odkázal deset tisíc zlatých. Jeho potomci však způsobili poprask, závěť napadli u soudu a ten jim dal za pravdu. Kdo to taky kdy slyšel, aby dědila socha! A tak se Terezka nedočkala.

A můžeme se vydat po stopách dalších zajímavostí, které stará Praha někdy trošku cudně ukrývá. Tu v pouhých méně srozumitelných názvech ulic, tu v pověstech dávno zapomenutých i v událostech časem trošku překroucených. Začněme poutavou cestu staropražskými obrázky rámovanými výkřiky mučených, bídou žebráků, cinkotem cikánských náramků, ale i vůní první pražské kávy nebo atmosférou brusičských dílen, katovského výminku či koloritem starých apatyk.



Proslulá Terezka od Václava Prachnera

Tím vším, hlavně však pozapomenutými, ale barvitými lidskými osudy nás laskavými slovy provází autor Jiří Horák (scenárista, dramaturg a režisér, 3. 4. 1940 - 17. 3. 2004). Že se jeho kniha strefila do vkusu čtenářů, svědčí to, že se jedná již o čtvrté vydání. Z autorovy další tvorby zmíníme knihy Oheň na sněhu. Mýty sibiřských lovců (1998), Kniha o nové fyzice. Základy teorie kvantové gravitace (2004, 2006), Modrý sen (román, 2006), Říjen v Carlsbadu (rozhlasové hry, 2007), Krásní dnové koločavští (filmové literární scénáře, 2007).




Staroměstské náměstí bylo vždy němým svědkem mnoha událostí

Stopy minulosti sledujeme v publikaci již od samého počátku rozvoje Prahy, od počátku prvního tisíciletí. Autor uplatnil i svůj zájem o vědu a techniku, které v některých povídkách hrají prim. Pokud máte Prahu rádi, při procházkách znuděně nesledujete pouze míhající se dlažbu nebo výlohy, Kniha o staré Praze je určena právě vám. Naučí vás dívat se do výšky, dálky i dávné minulosti. A právě v hloubce zastřené časem se skrývá nečekané bohatství, jež nás dokáže v pravém smyslu skutečně obohatit.

Horák, Jiří: Kniha o staré Praze
Vydalo nakladatelství DOKOŘÁN v roce 2008


Foto: autorka a www.dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0479 s