Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak to vidí naše tchyně?

08.10.2008   Aneta Šimonková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak to vidí naše tchyně?Někteří nedají na svoji tchyni dopustit, jiní její existenci akceptují a ostatní ji nemohou ani vystát. Poslední jmenovaná skupina asi nejvíce přispěla k sarkastickým vtipům a mýtům o protivných tchyních. Ale tak, jak se někdy snažíme vidět svět z pohledu dítěte, svého protějšku nebo rodiče, pokusili jsme se nahlédnout na problémy z pohledu tchyně?

Autorka knihy Radka Kvačková píše fejetony do několika periodik a nyní sesbírala publikované články související s tématem tchyně, které nakladatelství Motto vydalo knižně, aby čtenáři měli vtipné historky pohromadě. Koneckonců si o to sami žádali.

Moje postavení v lidské společnosti utrpělo v jednom malostranském kostele. Farář požehnal manželskému páru a já se stala tchyní. Neomluvitelné.“ (R. Kvačková: Očima tchyně, str. 6) Takto v úvodní kapitole hodnotí autorka svoji (tehdy) novou roli. Díky pár řádkům se seznámíme se stylem, kterým autorka provází celou knihou. Vtipný, místy sarkastický humor, přesné pojmenování situací a žádné sáhodlouhé hloubání nad tím, proč se některé věci dějí tak, jak se dějí. Vezměte si, že příběhy vycházejí v podobě fejetonů, které mají mít vtipný podtón, tudíž není čas na dlouhé rozepisování. Spíše než hledání příčiny v některých mezigenerečních a mezivztahových konfliktech Kvačková nabízí verzi „berte to s humorem“. Při čtení příběhů se zasmějí nejen tchyně, ale i jejich snachy, zeťové, manželé a vůbec všichni rodinní příslušníci. Autorka si totiž v jedné story bere na paškál tchyně, v jiné zase ostatní členy rodiny a všem měří rovným metrem, čímž také přiznává, že i tchyně se mohou z jistých důvodů dopouštět omylů.

Očima tchyně vám ukáže, jak se sama autorka chtěla své role zhostit zodpovědně a snažila se na ni připravit (… „Docela mě začalo zajímat, co mou přítelkyni, jinak celkem klidnou a přívětivou osobu, na té tchyni před lety tolik rozlobilo.... Snažím se zjistit co nejvíc věcí, jimiž bych mohla popuzovat.“ [Kvačková, str. 7/8]). Nebo se dozvíte, co má společné (nebo nemají) žehlení trenýrek a feminismus nebo proč hodné děti začnou padat a rozbíjet si hlavu ve chvíli, kdy přichází váš zeť a vidí, jak pečlivě babička hlídá svá vnoučata.

Kniha nenabízí vyhrocené situace, které přímo vybízejí k ironickým komentářům, ale vystačí si s běžnými situacemi odehrávajícími se v našich rodinách. Radka Kvačková má totiž zkušenosti jak s pozicí matky, manželky, snachy i tchyně, a proto na jednotlivé situace může nahlížet více způsoby. Proto, ať už máte tchyni milovanou, akceptovanou či nesnesitelnou, přečtěte si Očima tchyně a budete brát některé rodinné neshody s nadhledem. A k umocnění pořiďte jeden výtisk i své tchyni.

Kvačková, Radka: Očima tchyně, MOTTO, Praha 2008.

Foto obálky
: nakladatelství MOTTO (www.motto.cz)





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0389 s