Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pavel J. Ryba & The Fish Men v Divadle 29

18.10.2008   Martin Mišo   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pavel J. Ryba & The Fish Men v Divadle 29Mezi jazzové fanoušky se rozhodně neřadím, ale držím se hesla, že zkusit se má vše, a proto jsem si nenechal ujít koncert legendárního baskytaristy Pavla Jakuba Ryby. V to, co mě na koncertě čekalo, jsem ani v nejmenším nedoufal…

Pavla J. Rybu snad není ani třeba představovat, ale kdyby přece jen někdo nevěděl o koho se jedná, tak je to jeden z nejlepších baskytaristů v České republice a řadí se i ke světové špičce. Je to jazzový virtuóz, který ve své hudbě skloubil klasický jazz s prvky rocku, vážné hudby, world music i popu. Jako snad každý nekomerční umělec je více uznáván v cizině, hlavně v zámoří, než v rodné vlasti. Jeho alba sklízejí kladné recenze v prestižních hudebních magazínech a účinkuje v takových klubech jako je např. newyorský klub Knitting Factory.

Pavla J. Rybu jsem zastihl v pardubickém divadle Divadlo 29. Jak jsem již zmiňoval, vyložený fanoušek jazzové hudby nejsem, takže jsem od koncertu příliš mnoho neočekával, spíše jsem se šel podívat na pana Rybu. Naštěstí hned po prvních tónech se mé obavy z nudného večera rozplynuly. Celá kapela mě zaujala velmi dynamickou, rytmickou a příjemně melodickou hudbou, která se jen tak neslyší. Doslova jsem hltal každý tón. Pavel J. Ryba se obklopuje opravdu velmi kvalitními hudebníky a formace The Fish Men nebyla žádnou výjimkou. Mistři ve svém oboru předvedli do posledních detailů prožitou hudbu. Koncert nebyl jen odehraný, ale byl ze strany interpretů opravdu prožitý. Každý tón jako by měl svou duši. Byl jsem opravdu ohromen a jako zarytý rocker i velmi mile překvapen.

Jedinou "vráskou" na kráse bylo střídání hudebníků v sólové hře. V každé skladbě měl každý z hudebníků velký prostor pro sólo. Vedlo to k předvídanosti a ztrácel se pocit radosti z toho, že přijde něco neočekávaného a nového.

Výsledný dojem byl však velmi vyrovnaný a odcházel jsem s pocitem hudebního uspokojení. Pavel J. Ryba a jeho spoluhráči jsou spíše pro náročnějšího posluchače, ale sám jsem se přesvědčil, že nezáleží na stylu hudby, ale na její interpretaci. A vidět takovou legendu s nástrojem v ruce a poslouchat ji, je opravdovým zážitkem. Doporučuji zajít na nějaký koncert z jeho nadcházejícího turné a přesvědčit se na vlastní uši.


Foto: muzikus.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0539 s