Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bez domova? Hrr na letiště!

22.10.2008   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bez domova? Hrr na letiště!Nikdo neví, jaké je její příjmení, ale z personálu jí tu zná i ten nejposlednější uklízeč. 48 let stará Němka Bettina posedává v letištní hale a čte jednu ze svých mnoha knih. Na letišti Son Sant Joan uvízla již před deseti lety, po krátké známosti a zhruba půlroční práci. Rarita? Kdepak.

Tři kufry a kotě
Píše se rok 1998. Zprvu nadějný vztah Bettiny a jednoho nejmenovaného &Spaněla končí po pár měsících v hádkách a slzách. V duchu hesla: „když už, tak už“ na sebe nenechá čekat ani další neštěstí a Bettina přichází i o práci servírky. Nemá kde bydlet, peníze jí rychle dojdou. Do rodného Německa se vrátit nemůže. Co teď? Sebere své milované běloučké kotě Mumu, věci sbalí do tří starších kufrů a jde na letiště. Samotnou jí tehdy nenapadne, že tu i s kočkou vydrží celých deset let. A možná ještě déle. Bettina ale tráví čas na letišti dobrovolně a pravidelně chodí na procházky ven.

Záhadná paní s kočkou
„Dvakrát týdně mi sem jeden známý přinese jídlo, občas mi dá někdo i nějaké peníze, ale hladem na letišti nikdy netrpíte,“ usmívá se Bettina, která strávila spánkem pod tenkou dekou na letištních sedadlech již přes 3700 nocí. „Letiště je veřejný prostor, může zde být kdokoliv, kdo nikoho neotravuje. A stejně tak může využívat umýváren i toalet,“ vysvětluje mluvčí španělského letiště Marta Fernándéz, proč ochranka ženu za celý deset let z haly nevyprovodila. Bettina navíc cestující rozhodně neobtěžuje žebráním. Všichni se shodují na tom, že jde o slušnou a inteligentní dámu, která má dokonce vlastní kreditní kartu a někdy z ní vybírá. Kdo jí na účet posílá peníze? To je stejná záhada, jako její příjmení.



Od plotny do terminálu
Podobný je i případ další osoby bez domova, žijící tentokrát na letišti ve Velké Británii. Mezi lidmi se proplétá bývalý kuchař Anthony Delaney, který před pár týdny přišel o práci a právě mu došly i poslední finanční rezervy. Nájem za pronajatý pokoj nemá z čeho zaplatit, nové místo není na obzoru a všichni již tušíme, kam se s pár věcmi přestěhuje. Ano, jeho cílem je terminál letiště Gatwick.

Běda ti!
Anthony se na letišti nezdráhá žebrat o pár drobných či něco k snědku. Stejně jako Bettina si po ránu čistí zuby na toaletách, pere špinavé prádlo a spí na lavičkách ve věčně osvětlené hale. Po čase ho ani neruší věčná hlášení o příletech a zpožděních. Obtěžování cestujících se mu však stane osudným. Roku 2005 dostává z letiště vyhazov a nůž na krk: vrať se a půjdeš sedět! Bývalý kuchař se ale nedá odradit. Za týden je zpět a opatrně tu přežívá další tři roky. Trpělivost personálu ale není bezedná a Anthony v roce 2007 putuje přímo za katr. Jak se ukáže, 43letý Delaney bohužel i krade. Po pár týdnech vězení mu soudce raději ustanovuje do budoucna podmínku: na letišti ani přilehlém vlakovém nádraží se nesmí objevit až do roku 2011! Osud Anthonyho zatím není jasný, v srpnu letošního roku si sice našel podnájem i práci, ale o obé už stihl zase přijít.



Z letiště mizí celá rodina!
Těsně po Vánocích loňského roku se u zavazadlového prostoru Letiště generála Mitchella (Wisconsin, USA) objeví zdejší rodačka Tatjana Voloderová s matkou a synem. Prý se jim ztratily již koupené letenky do Kansas city k příbuzným. V systému o nich však není ani zmínka. Tatjana trvá na svém, na novou letenku peníze nemají, pronajatý byt pustili a tak stráví v terminálu týden. Když jim letištní správa sežene náhradní ubytování, zmizí celá rodina neznámo kam a již o ní nikdy nikdo neslyší.



Herec si hraje na Toma Hankse
Po vzoru filmu Terminál si život na letišti na pár dní vyzkouší i herec Grant Triplow (u nás k vidění např. v seriálu Xena). Své zážitky poté prodá médiím. Co mu na letištním životě vadí nejvíc? Stálý hluk, nemáte kousek soukromí, žádná lavička není vyloženě „vaše“ a navíc se na nich pořádně nevyspíte. A hlavně: po čase se tu pekelně nudíte.

Foto: http://www.csixxxv.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina Bittnerová - 22.10.2008 - 8:09

Hodně zajímavé. Nikdy by mě nenapadlo, jak dlouho lze takhle "přežívat", nicméně bezdomovec na letišti se má vlastně luxusně, oproti těm, kteří přespávají venku.-)
Zít bych tak ale nechtěla a nemohla.-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1038 s