Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vražda na tyranovi není zločinem

29.10.2008   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vražda na tyranovi není zločinemAlespoň tak to známe z Drdova Vyššího principu. Pokud vás zajímá všechno kolem atentátu na bestii jménem Reinhard Heydrich a nechcete se prodírat nespočtem faktických papírů, sáhněte určitě po nově vycházející knížce Miroslava Ivanova. Má co říct i těm, které historie nebaví.

Dnes to místo známe jako pražskou Vychovatelnu, kousek od nemocnice a pod srázem vedoucím z Kobylis. Stopy hrdinství s krvavými následky nám možná brzy začne připomínat dlouho chystaný památník. Na tenhle příběh by se zapomínat nemělo. Příběh místa, kde v květnu roku 1942 skončí život zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha hrdinný čin českých výsadkářů.

V době počítačových her a neustálých televizních krváků je nutné psát knihy čtivě, aby dokázaly chytnout do svých sítí co největší počet obětí všepřeživší čtenářské obce. Bohužel toto lapání často klesne k laicizaci a populismu, fakta se hází za hlavu a zrcadlo se nastavuje tak, aby se v něm čtenář viděl co nejkrásněji. A právě takový Atentát naštěstí není. Dnes již bohužel nežijící Miroslav Ivanov (1929 – 1999) ne nadarmo proslul coby zářivý pisatel faktické beletrie. Dokázal totiž skloubit dvě záludné věci: skvělou literární formu, která vás pohltí nejen několikerým pohledem zúčastněných stran, ale i nedrhnoucím osobitým stylem, s přísně se držícím faktickým pohledem, který ani o kousek neuhne od pečlivě připravené látky.

Za autorem stojí nejen výtečná pověst v Čechách – konec konců, můžeme jej považovat za základní kámen literatury faktu – ale i kvanta knih prodaných v zahraničí. Vášnivě ho louskají nejen ve Francii, Německu, Itálii či Anglii, ale dokonce i v zaoceánských Spojených státech, kde by je de facto nemusela evropská historie vůbec zajímat.

Atentát na Heydricha si našel u spisovatele a publicisty Ivanova místo v šuplíku již roku 1979 (nyní vychází opět), poté, co dokončil práci na publikacích o Rukopisech, vraždě knížete Václava, či tajuplné smrti Karla Hynka Máchy. Jako vždy proseděl dny v archivech a hodiny mluvil se svědky. Výsledek? Lehounce čtivá knížka, která vás pohltí a zároveň – aniž si to uvědomíte – seznámí se vším, co se o atentátu ví. Kdyby se učil dějepis takhle, není na vysvědčení jediná trojka!

Miroslav Ivanov: Atentát na Heydricha
Vydalo nakladatelství xyz

Titulka převzata z webu vydavatele 

                                         


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.033 s