Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


O lidském pinožení v zatím ještě živém světě

19.11.2008   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

O lidském pinožení v zatím ještě živém světěUtajené souvislosti. Takový podtitul by mě neudivil. Kniha Zdraví zabíjí je vsazená mezi lékařské diagnózy. Známé i neznámé, minulé i současné. Autor je umí propojit, zabývá se tím celý profesní život a notnou dobu před ním. Kdo? Dr. Sharon Moalem, Ph.D. Efektní střechu domu si může dovolit ten, kdo staví bytelný barák. On ano.

K mému údivu jméno Sharon nosí chlap. Měl jsem jej zaevidované jinak. To není jeho chyba. To je instinkt.

O čem se dočtete? O úžasné přehlídce života na naší pořád ještě úžasné planetě. Autor zdůrazňuje sázku na přirozený vývoj. Na evoluci, chcete-li. Zdá se, že Darwin má věrného stoupence. A že všechno souvisí se vším tvrdil i můj dědek. Jeho vysvětlování kolikrát ovšem postrádalo lehkost a eleganci, s jakou se setkáváme u Dr. Moalema. Titulek knihy navádí. Zdraví nezabíjí. Ale z marketingového pohledu trefa do černého.

Na lidskou společnost útočí spousta nemocí. V jednotlivých částech světa různými zbraněmi a rozdílnou intenzitou. Co pro jednu civilizaci je skoro likvidační, druhé se ani nedotkne. Epidemie či dokonce pandemie mnohde ukazují nesnesitelnou sílu, ale neustále musíme brát v úvahu, že lidský rod je vybaven i nepěknými vlastnostmi. Taková netečnost je pěkná mrcha, ale život na této planetě jí vděčí zřejmě za dosavadní funkčnost. Zůstaňme doma. Tsunami v Indonésii a Thajsku vnímáme jako pohromu, ale oči opřeme o břízu za domem a v těch očích sídlí … Jářku, raději nevím, co.

Každá kapitola v knize se zabývá jedním konkrétním veleproblémem na této zemi. Tím se ale nespokojí. Dozvíme se, jak se v takových případech chová veškerá flóra i fauna. Cukrovka, cévní onemocnění, cholera, malárie, mor. To jsou hlavní hrdinové knihy, kolem nich se všechno točí. A přiznejme si, nešlo by to číst, kdyby autor neinvestoval do knihy svůj nadhled a humor (v této souvislosti zcela nečekaný, o to milejší).

Každý ví, že vztah člověka ke slunci je košatý. A teď si vzpomeňte, čím vás častovaly babičky a čím vás masírují média. Ano, pustit slunce na kůži či nikoli? Autor téma převrací do všech poloh. Závěr nechá na čtenáři. A čtenář? Usoudí, že jsme pod vlivem lobbyistických výmyslů víc, než bychom chtěli. I jiné perly. 85% pacientů s diabetem trpí rovněž nadváhou. Není to zbytečné? Když ekologičtí zemědělci nesypou jedy na své rostliny, dávají tím volný průchod biologickému procesu, který končí velkým množstvím jedu v nich.

Dozvíte se, o čem jste neměli ani tušení. Kniha ale kupodivu neburcuje. Čtenář je partnerem pro poutavé vyprávění a trpělivé vysvětlování. Staňte se pozornými žáky!

obálka
www.dokoran.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0264 s