Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sbohem Ameriko

14.11.2008   Jan Alexander   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sbohem Ameriko5.listopadu 2008 od rána docházely zprávy o výsledku presidentských voleb v USA. O tom, koho si občané Ameriky zvolí presidentem na následující volební období. A jak zpravodajské relace pokračují - jedna za druhou - zjevuje se bizarnost té události v celé velikosti. Nebo spíše nekonečnosti názorů, doměnek a předpokladů, způsobů interpretace a tak dále...

Bylo by mnohé k rozebírání příčin i důsledků, též možných vlivů, jistě si každý myslíme své. A já teď nevím zda připojit svůj hlas ke všem těm vykladačům a prorokům.

Nevím, ale co nemohu pominout či nevšimnout si, tu masovost obecného nadšení vybuzeného neopodstatněným očekáváním čehosi. Jakoby nastával Ovidiův Zlatý věk - Aurea aetas /sine vindice nulo/. A přitom víme jen jedno: Vyhrál kandidát černé pleti, velmi sympatický a s potřebným šarmem. Podle podrobnějších rozborů právě barva pleti a údajný africký původ přitáhly voliče rasově odlišné i naší představě. U starších pamětníků stačí připomenout některé tzv. rasistické filmy, jež formovaly představu o Americe. To je dnes pryč. Také myslím, že zbytečné je hodnotit význam nového presidenta ekonomicky, sociologicky či jinak, vše se teprve ukáže.

V Americe se - téměř v tichosti - odehrál totiž proces daleko hlubší. V osobě nového presidenta přichází ke slovu populace těch nejrůznějších menšin, i když zatím pouze symbolicky. Ale co za dva nebo deset let? Výsledný signál těchto voleb vlastně říká -
Amerika již není ta země jakou jsme znali. Její identita byla postavena na jiných základech, na práci a nasazování života pionýrských osadníků za staré Anglie, bílé pleti. Krutě si tuto zemi podmanili, aby nyní se o ni podělili s přistěhovalci z celého světa.

Zda je to dobře či špatně, nechci soudit, ale Amerika měla na těchto základech postavenu svou identitu. Právě dnes ji ztratila. Již to nebude ta země, k níž jsme s takovým vzhlíželi obdivem. Někdy též rozčarováním. Ale nikdy jako k tržišti národů a kultur. Její kultura si držela anglosaský punc. Co bude teď však dále s její identitou? Také vycházela z tradic anglosaských. A teď budou pronikat vlivy menšin a "obohacovat" všechno co na Americe bylo tak krásné. Kam se podějí tradice bojů s indiány, jež vytváří sloupy americké pseudohistorie, nám všem tak milé. Anebo život v chaloupce strýčka Toma. Jakou asi lásku anebo k čemu by vkládal Antonín Dvořák
do své Novosvětské symfonie. Možná by ji ani nenapsal, kdyby to bylo dnes.

A ještě na závěr. Osobně je mi černý kandidát velmi sympatický, i když mám chvílemi starost o jeho život, možná visí na vlásku. Ale funkcí presidenta připravuje Ameriku o její identitu. Zajímalo by mne, zda si to uvědomuje. - Dnes je již stejně pozdě.

Foto: http://www.getreligion.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 14.11.2008 - 1:29

Jsem rád, že zde někdo zareagoval na ten epochální zlom. A jsem rád podruhé, že se tak děje tímto kultivovaným způsobem, jenž připouští diskusi. Protože u 60% textu kývám hlavou svisle, u zbývajících 40% vodorovně. Zkrátka. Vzhlížel jsem k Americe "netušených možností" (nový prezident je nakonec zářným příkladem), ale taky žasl nad křupanskou tzv. pionýrů osidlování až po chování a jednání odstupujícího prezidenta. Ale, jak píšete: čas ukáže.


Od: Jaromír Komorous - 14.11.2008 - 9:27

nad křupanskou náturou, jistě, pardon


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0493 s