Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vánoční redakční recepty - polévka s játrovými knedlíčky

21.12.2008   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vánoční redakční recepty - polévka s játrovými knedlíčkyU nás doma se na vánoční stůl nepřipravuje tradiční rybí polévka, ale zeleninový vývar s játrovými knedlíčky.




Polévka


Potřebujeme
kousek másla
1 cibule 
směs mražené nebo čerstvé pokrájené zeleniny
sůl
bobkový list
nové koření
voda

Pracovní postup
Na trošce másle jemně opražíme cibulku, pak přidáme zeleninu, koření (bobkový list a nové koření budete ke konci vaření z polévky vyjímat, takže si předem napočítejte množství, např. 5 lístků, 10 kuliček koření) a 5 minut podusíme. Přilijeme potřebné množství vody, ne až po okraj, musíme nechat prostor pro knedlíčky. Vaříme dalších 10 minut. Pak přidáme předem připravené játrové knedlíčky a po jejich vyplavání na povrch máme hotovo. Tedy až na jednu maličkost – z polévky vychytáme bobkový list a nové koření, svému účelu již posloužily a nyní jsou v polévce zbytečné.

Tip
Na vylepšenou můžeme polévku posypat nasekanou petrželkou - nejlépe přímo na talíři, ale určitě až po vaření, petrželka jinak ztrácí vůni, chuť i vitamín C.


Játrové knedlíčky


Ušetříme nádobí i čas a naučíme se to rovnou pěkně bez váhy, powerichovsku.

Potřebujeme
játra dle potřeby (na hrnec polévky stačí asi 10 dkg)
1 vejce
1/2 - 1 česnek (dle vaší chuti)
kousek másla
majoránka
pepř
sůl
muškát na špičku nože
strouhanka dle potřeby

Pracovní postup

Rozmixujeme nebo nožem kousek po kousku naškrabeme syrová játra, tak aby z nich bylo pěkné řídké bahníčko, bez cucků. Pak přidáváme ostatní přísady, přičemž od každého dáme trošku (přiměřeně, přiměřeně), strouhankou nakonec směs zahušťujeme. Přisypáváme strouhanku tak dlouho, dokud nám nejdou z těstíčka tvořit malé kuličky, které udrží svůj tvar i potom, co od nich odejdeme.
(Na zkoušku raději jeden knedlíček hodíme do polévky, zda se nerozvaří a zároveň ho i ochutnáme, abychom chuť těstíčka mohli případně doladit.) Syrové játrové knedlíčky nejsou ani rozbředlé, ani tvrdé, bohužel lepí – ale to nevadí, protože aby nelepily, namáčíme při jejich tvoření ruce do studené vody. Připravené kuličky naházíme do vroucí vody – za minutku vyplavou na hladinu již uvařené.

Tip
No a pokud se vám ty játrové knedlíčky nechtějí složitě dělat? Kupte si mražené, nejsou sice tak dobré jako ty domácí, ale polévku určitě nezkazí.

Zdroj fotografie: members.chello.cz/kotesove/recepty/polevky



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0862 s