Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vánoce Karla Šábra

24.12.2008   Jaromír Komorous   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vánoce Karla ŠábraNeměl je rád, &Sábr. Neměl je rád už pár let. Nestál za nic od té doby, co ho &Sábrová bez varování uvrtala do singlu a zrovna tak bez varování to tady zabalila. A na Vánoce to bylo nejhorší. Chvíli rozjímal vzadu na zahradě. Tam spolu sedávali.

&Spatné. Zataženo. Loni měl štěstí. Nebe jasné a on viděl padat hvězdu. Nebyla to zrovna betlémská kometa, vlasatice jakási, ale mohl si něco přát. Měl kumulované přání. Aby se babka shora jukla, co tu vyvádí, aby mu vydrželo zdraví a aby mu šla karta. Samolibost? Ne. Realita života českého penzisty. &Sábr se podíval na nohy a šel se přezout. Co když se babka zrovna kouká? Kdyby to viděla, zjančí se. Vklouzl do dřeváků a vyklapal znovu na betonový dvorek. Tma jako v pytli. Jen světlo z jeho okna. Ze zvyku se ohlédl ke dveřím domku. Chvíli poťapával bezcílně u kolny a znovu se podíval ke dveřím. Pak máchl rukou zapálil si. Nahoru se raději ale nepodíval.
Pes Vavroch se zase dočmuchal až k němu.
„Tak co, Vávro? Stojí to za starou belu, viď?“
Vavrochovi to tak nevycházelo. Před chvíli vyprázdnil misku se žrádlem, potopil čenich do vody vedle, dlouho už ho nikdo neotravuje s nějakým přiblblým otíráním nohou a smí spát v posteli. Trochu naklonil hlavu a zdvihl svůj zrak k páníčkovi. Nekontrolovatelně kmital ocasem. Otevřel klapačku dokořán a slastně si zazíval.
&Sábrovi ta oddanost přišla přemrštěná a zatoulal se pohledem přes náves. Zhasnuto. Jak jinak. Venca ani dnes neotvíral a do hospody je pustí až po svátcích. Kamarádi jsou zalezlí u svých rodin. Ruce je určitě svrbí, to by je nesměl znát. Budou je tajně a trochu nervózně spínat a servilně kolem sebe rozhazovat úsměvy.
„Jo, tak to je,“ řekl psovi. „A ty ses nenaučil ani blbej lízanej mariáš.“
Vavroch zakňučel. Jeho člověk mu za něco spílal a on ani nevěděl za co. Uraženě odešel do tmy. Reflexivně věděl, že by měl vzít roha, ale to by musel být o deset let mladší. A spát v boudě na dvoře? Ani náhodou. On se ten člověk vykecá a dá pokoj. Vavroch se plížil zpět.
Karel &Sábr vyfukoval labužnicky kouř. Kouřil viržinka a chlubil se kamarádům, že právě on si může dovolit tenhle dlouhý smrad. Teprve nyní chápal jejich shovívavý smích.
Něco se mu otřelo o nohy.
„Julčo, ty děvko. Kdes byla?“ Sehnul se ke kočce a v návalu lásky ke světu ji podrbal. Prohmátl jí lehce bříško. Už byla zase plná. Vypadala ale spokojenější než on a tak to nechal plavat. Povzdychl a šel jí nasypat štolverky. Dal Vavrochovi ty jeho a za chvíli se díval na svůj oblíbený večerníček. Jako kdyby to napsal pan Čapek. Hltali, každý ze své mísy a pěkně vedle sebe. Julču ani nenapadlo před Vávrou prchat a jeho ani ve snu, že by ji měl prohánět. Ale radši se na sebe nedívali. &Sábr vzdychl podruhé. &Sel se umýt a převléknout.
To nešlo vydržet. Zdravý chlap nemá právo zůstat o Vánocích sám. Zahnal kočku se psem do chalupy, zamkl a s omluvou vzhlédl k nebi. Vrátil se do baráku, chvíli šumoval v nějaké almaře a znovu zamykal už s malým balíčkem v ruce. Velká Julča ho nakonec nezvala prvně.

Zdroj obrázku www.vanocni-darky-vanoce.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0497 s