Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je středa 10.8.2022, svátek má Vavřinec 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 507
Registrovaní čtenáři: 518
Publikovaných článků: 13256
Komentářů: 11310


Měření



Vánoční redakční recepty: Štědrovečerní kuba

23.12.2008   Jindřiška Kodíčková   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vánoční menu je dané. Smažený kapr a bramborový salát. Můžeme trošku narušit tradici, či spíše se k dávné tradici vrátit, a ochutnat to, co baštili naši pradědečkové

Na vánočního kubu potřebujeme:
400 g krup
sádlo(hodně!)
50 g sušených (nebo 250 g čerstvých hub)
2 cibule
5 stroužků česneku
majoránka, sůl, pepř, kmín

Postup:
Kroupy propláchneme a na několik hodin namočíme. V téže vodě kroupy s kmínem uvaříme doměkka (v papiňáku to bude trvat asi 10 minut). Sušené houby namočíme a pak podusíme. Cibuli osmahneme na sádle do zlatova, přidáme uvařené kroupy, rozdrcený česnek, sůl, majoránku a houby. Promícháme, vložíme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v troubě. Podáváme s kyselou okurkou nebo kysaným zelím. Chutná horký i studený.

Kubu si jistě oblíbíme i mimo vánoční období, kdy ho ozvláštní zejména chuť čerstvých hub. Můžeme vyzkoušet i další alternativy, např. trhané krupky, ale i rýži nebo pohanku. Místo sádla použijí stoupenci zdravé výživy olivový olej, někdo si přikrájí uzené maso.

Kroupy, další postní surovina, se dříve objevovaly na stole pravidelně, dnes spíše ojediněle. Vznikají broušením obalových vrstev ječného zrna. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek, už gladiátoři věděli, že po nich získají sílu a energii. Ječmen obecně snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje i stopový selen, účinný v boji proti rakovinným nádorům.

Foto: www.vitabasta.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2022 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1396 s