Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Boží hod vánoční - víte vůbec co slavíte?

25.12.2008   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Boží hod vánoční - víte vůbec co slavíte?A máme naděleno, napečeno, nazdobeno. Nejsou-li malé děti, nejspíš i uklizeno. Kde jsou, nezachrání citovaný stav ani mokrý ručník na čele. Nastal čas Vánoc. S Velikonocemi jeden ze dvou největších křesťanských svátků. Konkrétně dnes Boží hod – svátek narození Páně.

Slavíme 2008.Vánoce a tedy i Boží hod. Ježíšek leží v jesličkách. V každém pořádném kostele ho najdeme uprostřed betlému. A jestlipak víte, kde se objevily prvně? Svatý František z Assisi použil v roce 1223 jeskyni k první půlnoční mši na konci &Stědrého večera. Oživil jí. Do tamního betléma přivedl živého vola a oslíka. Tradiční jesličky mají dnes na mnoha místech. Například v kostele sv.Matěje v Praze každoročně z perníku. Na Hradčanech v kostele Panny Marie Andělské v nadživotní velikosti. Na Golandských výšinách v místě a době narození Ježíše měli jiné starosti. A mají. Kus Země předurčen k problémům.
25. prosinec sloužil leckde i jako začátek nového toku. V těsném sepětí s křesťanstvím, jeho vznikem, se není čemu divit. Pokud se letopočet uvádí od data Kristova narození, logiku to má. V Portugalsku se jí drželi do 15. století. I u nás. Němečtí tradicionalisté dokonce toto počítání drželi ještě v 16. století. My dnes do Nového roku máme ještě veselý týden.

Zajímavé je, že k tomuto dni se váže dost důležitých událostí. Lidé k nim inklinují povědomě i programově. Lepší zapamatovatelnost činu zaručena. Třeba v roce 1066 Vilém Dobyvatel získal anglickou korunu. V roce 1991 složil Gorbačov funkci. To vše zatím cílené.
Narození a úmrtí si člověk nevybírá. Ale stejně dojdeme k mimořádnému výčtu jmen. V roce 1901 se narodila Milada Horáková. Už v roce 1642 spatřil světlo světa Isaac Newton.
V roce 1938 zemřel Karel Čapek. Vynálezce slova „robot“. V roce 2006 James Brown. Nevynalezl nic, ale platil za nekorunovaného krále soulu.

Skončily dny postní. A na stole se to musí poznat. Nejtradičnější české božíhodové obědové menu je husa, zelí, knedlík. Vynalézavost šéfkuchaře může dostat volno. Ale ne on, proboha. Večer si můžete dát v telce „Pretty woman“. I moderní pohádky mohou zůstat přitom tradiční.

Dovolte nám připomenout: Padá-li na Boží narození sníh, hodně obilí bude na polích. A k letošku: Připadne-li Boží hod na čtvrtek, bude rok velmi úrodný, jen vína prostředně. Všimněte si, že půvabná starost o počasí vždy dominovala.

Zdroj obrázku www.dobravinoteka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1412 s